Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

2. Глобальні проблеми людства та шляхи їх розв‘язання.

До основних глобальних проблем належать відвернення світової ядерної війни та забезпечення стабільного миру, необхідність ефективної та комплексної охорони навколишнього середовища, ліквідація відсталості країн, що розвиваються, продовольча, сировинна, енергетична та демографічна проблеми, ліквідація хвороб, раціональне використання глибин Світового океану, проблема розвитку самої людини і перспективи забезпечення її гідного майбутнього.

Основними шляхами розв‘язання глобальних проблем є: 1) конверсія – перехід від процесу мілітаризації економіки до економіки роззброєння, переведення військового виробництва на випуск мирної продукції; 2) розвиток і використання основних видів відновлюваної енергії (сонячної, енергії вітру, гідроенергії океану та річок); 3) розробка усіма країнами конкретних заходів дотримання екологічних стандартів; 4) істотна зміна механізму ціноутворення на природні ресурси через позбавлення ТНК контролю над природними багатствами; 5) всебічна підтримка розвиненими країнами економічно-відсталих держав; 6) вивчення запасів світових ресурсів та відкриття нових, в тому числі на дні Світового океану; 7) активізація діяльності різних громадських організацій світу, що спрямована на розв‘язання глобальних проблем.

3. Вплив глобальних проблем на економічний розвиток України.

Глобалізація світової економіки – складна багатоаспектна проблема, за якою приховується безліч явищ та процесів, що відбуваються одночасно, а також проблем, які зачіпають усе людство і які прийнято називати глобальними проблемами сучасності. Процеси глобалізації здійснюють вплив на розвиток усіх держав світу, не є виключенням в цьому питанні і Україна. Інтеграція у світове господарство під впливом глобалізаційних процесів супроводжується позитивними і негативними наслідками. Серед позитивних наслідків для економічного розвитку України можна виділити наступні: вільний обмін інформаційними та інтелектуальними ресурсами, можливість виходу на міжнародні ринки, залучення іноземних інвестицій, активізація урбанізаційних процесів, міграція робочої сили тощо. Найбільш поширеними негативними проявами впливу глобалізації є: спад промислового виробництва, що не в стані конкурувати з індустріальними досягненнями економічно розвинутих держав, небезпека значних інфляційних коливань, майнове розшарування населення, зростання безробіття, епідемії та ін. Головне завдання України – долучитись до боротьби з глобальними проблемами, мінімізувати їх негативний вплив на власний економічний розвиток разом із використанням перспектив і переваг світової глобалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]