Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

2. Суть та функції ринку. Моделі ринку.

Ринок – це економічна категорія, яка виражає сукупність взаємовідносин між фізичними та юридичними особами в сфері обміну, з приводу купівлі-продажу об‘єктів ринкових відносин. Ринок являє собою особливу сферу підприємницької діяльності, він є місцем, де відбувається остаточне визнання суспільством втіленої в результатах діяльності праці. Ключовими категоріями ринку є попит і пропозиція.

Основними функціями ринку є : 1) ціноутворююча (взаємодія попиту і пропозиції на ринку формує ціни); 2) регулююча (дотримання пропорції між споживанням і нагромадженням, між витратами і прибутками тощо); 3) стимулююча (спонукає суб‘єктів до раціонального використання ресурсів з метою зниження витрат в рамках конкурентної боротьби); 4) інтегруюча (ринок через систему попиту і пропозиції забезпечує цілісну взаємодію виробників і споживачів); 5) функція розвитку (посилення конкуренції є джерелом економічного розвитку).

Існує основні чотири моделі ринку: 1) чиста конкуренція (характеризується надзвичайно великою кількістю виробників на ринку, виробництвом стандартизованого продукту, повною відсутністю контролю над ціною та легкими умовами входження в галузь); 2) монополістична конкуренція (характеризується наявністю багатьох виробників, виробництвом диференційованого продукту, існуванням незначного контролю над ціною, деякими перешкодами для входження в галузь); 3) олігополія (характеризується декількома виробниками, виробництвом стандартизованої або диференційованої продукції, існуванням значного контролю над ціною переважно на основі таємної змови, суттєвими перешкодами для входження в галузь); 4) чиста монополія (характеризується наявністю лише одного виробника, який виготовляє продукт, що немає близьких замінників, існуванням практично повного контролю над ціною та заблокованим входженням в галузь).

3. Конкуренція і ціноутворення.

Умовою розвитку і ефективного функціонування сучасного ринку є конкуренція. Конкуренція означає боротьбу і суперництво між виробниками за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів і послуг, за привласнення найбільших прибутків. Її позитивними сторонами є: – сприяння НТП суспільства; – зростання продуктивності праці, трудової дисципліни; – підвищення якості та асортименту продукції; – зниження цін; – активізація проведення структурних реформ в економіці через перелив капіталів між галузями господарства тощо. Негативними рисами конкуренції є: – посилення концентрації виробництва, що на певному етапі призводить до виникнення монополій; – ймовірність кризи перевиробництва; – зниження витрат виробництва за рахунок з/п; – банкрутство та безробіття; – надмірне використання реклами та інших маркетингових кроків призводить до встановлення невиправдано високих цін; – міжнародна конкуренція може погіршувати стан національних виробників. За методами конкурентної боротьби виділяють добросовісну та недобросовісну конкуренцію.

Ціноутворення означає процес формування й встановлення ціни. На чисто конкурентному ринку ціни формуються внаслідок взаємодії попиту і пропозиції. Ведучи конкурентну боротьбу виробники можуть встановлювати занижені ціни на товар, поки він завойовує ринок збуту, а після цього підвищувати їх. На ринку монополістичної конкуренції ціноутворення може супроводжуватись ціновою дискримінацією, за якої один і той же товар або послугу продають різним групам покупців за різними цінами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]