Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

4. Прибуток, його сутність і структура.

Прибуток є головною метою діяльності підприємства, що реалізується в процесі виробництва й збуту товарів і послуг з використанням найманої праці та діяльності самих підприємців, а також з отриманням ефекту від взаємодії найманих працівників із засобами виробництва. Прибуток – це форма додаткової вартості, яка є різницею між ціною продажу товару і витратами на його виробництво (собівартістю). Виділяють валовий і чистий прибуток. З суми валового прибутку підприємство сплачує податки, відсотки за взяті кредити, штрафи та інші платежі. Після їх сплати на підприємстві залишається чистий прибуток, який використовується на розсуд власника.

Аналогічно до витрат розрізняють бухгалтерський та економічний прибуток. Бухгалтерський прибуток визначають як різницю між доходами від продажу товарів і послуг і бухгалтерськими витратами (тобто явними витратами). Економічний прибуток є різницею між доходами від продажу товарів і послуг і економічними витратами (сумою явних і неявних витрат).

Тема 8 ринок, його суть і функції. Моделі ринку. Конкуренція і ціноутворення

План

1. Ринкові відносини, їх суб‘єкти і об‘єкти.

2. Суть та функції ринку. Моделі ринку.

3. Конкуренція і ціноутворення.

4. Ринковий попит та його чинники. Закон попиту.

5. Ринкова пропозиція та її фактори. Закон пропозиції.

6. Ринкова рівновага.

1. Ринкові відносини, їх суб‘єкти і об‘єкти.

Ринкові відносини – це відносини і зв‘язки, які складаються між покупцями і продавцями в процесі купівлі-продажу товарів.

Суб‘єктами ринкових відносин є споживачі, виробники і постачальники ресурсів. Споживачами виступають всі особи, що мають гроші і купують блага для подальшого споживання. Виробниками продукції виступають великі і дрібні товаровиробники, що виробляють блага, які задовольнятимуть потреби споживачів. Постачальниками ресурсів (землі, праці, капіталу, підприємницьких здібностей) є власники цих ресурсів: землю як виробничий ресурс постачають землевласники, працю – наймані робітники, каптал – власники засобів виробництва, а підприємницькі здібності – підприємці.

Також в ролі суб‘єктів ринкових відносин можна розглядати домогосподарства, підприємства та державу. Домогосподарства виконують дві функції в ринковій економіці: вони є основними постачальниками ресурсів на ринок і основними споживачами благ, що ним пропонуються. Підприємства являють собою основну ланку народного господарства, що забезпечує виробництво товарів і послуг та здійснює комерційну діяльність з метою одержання прибутку. У змішаній економіці важливим суб‘єктом ринкових відносин є держава, що поряд із ринком здійснює перерозподіл доходів і багатства, коригує розподіл ресурсів, контролює рівень зайнятості, інфляції тощо.

Об‘єктами ринкових відносин є усі результати діяльності суспільства, що купуються і продаються на ринку. Таких об‘єктів є багато: це товари, роботи, послуги, робоча сила, інтелектуальні продукти, природні ресурси, цінні папери, нерухомість, засоби виробництва, гроші, валюта та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]