Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 11 галузеві особливості виробництва і функціонування капіталу. Форми прибутку, процент і рента

План

1. Поняття «капітал підприємства» та його види.

2. Кругообіг капіталу та його функціональні форми.

3. Основний та оборотний капітал.

4. Форми прибутку, процент і рента.

1. Поняття «капітал підприємства» та його види.

Під «капіталом підприємства» розуміють засоби виробництва, інше майно та цінності, які обслуговують процес виробництва. Засоби виробництва, майно та цінності функціонують як капітал за таких основних умов: – приватної власності на засоби виробництва;– відносин найманої праці на ринку праці; – свободи підприємницької діяльності.

Існують різні види капіталу: технічний (продуктивний, реальний) капітал, грошовий капітал, юридичний капітал, людський (інтелектуальний) капітал. Технічний капітал – являє собою сукупність матеріальних засобів, які використовуються у різних фазах виробництва і збільшують продуктивність людської праці: верстат, комбайн, машина тощо.

Грошовий капітал – це сукупність грошових засобів, призначених для виробничих вкладень. Грошовий капітал виникає внаслідок відмови осіб від споживання, тобто гроші стають капіталом лише тоді, коли їх пускають в обіг для одержання грошової суми більшої, ніж первісно вкладена.

Юридичний капітал – це сума прав розпорядження деякими цінностями, при чому ці права надають їх власникам дохід не докладаючи відповідної праці. Права, які становлять юридичний капітал, можуть бути правами власності, що належать окремій особі або комерційній спілці і приносять дохід, або кредитними правами, що виникають із наданої позики і приносять прибуток у вигляді процентів.

Людський капітал – це міра втіленої в людині здатності приносити дохід. Він включає вроджені здібності, талант, а також освіту і набуту кваліфікацію. Інвестиціями в «людський капітал» є витрати на здобуття освіти, інформації, кваліфікації, на підтримку здоров‘я, на виховання дітей тощо.

2. Кругообіг капіталу та його функціональні форми.

Кругообіг капіталу – це цикл кругового руху капіталу, який охоплює процес виробництва і обігу готової продукції та завершується поверненням капіталу у його грошову форму. Кругообіг капіталу складається з трьох стадій, проходячи які капітал змінює свої функціональні форми.

Перша стадія здійснюється у сфері обігу, де грошовий капітал перетворюється на технічний (продуктивний), коли підприємець за грошові засоби купує фактори виробництва. Друга стадія відбувається у сфері виробництва, де технічний капітал перетворюється на товарний, коли внаслідок взаємодії факторів виробництва створюються різні товари. Третя стадія відбувається у сфері обігу, де товарний капітал перетворюється на грошовий, коли підприємець реалізує виготовлену продукцію. Грошовий капітал, що повернувся до підприємця на третій стадії, є більшим за первісно вкладені кошти на величину прибутку, яку він містить.

Тривалість кругообігу капіталу визначається як проміжок часу між початком руху вкладеного грошового капіталу і моментом його повернення, але збільшеного на величину прибутку. В залежності від особливостей виробництва тривалість кругообігу капіталу буде різною: на підприємствах з галузі важкої промисловості тривалість кругообігу буде значно більшою, ніж на підприємствах з галузі легкої чи харчової промисловості. Це зумовлено різними витратами часу, що обумовлені рівнем складності виробничого процесу. Кожен підприємець зацікавлений у прискоренні кругообігу капіталу, оскільки чим більше оборотів протягом року зробить капітал, тим більшу кількість продукції буде реалізовано на конкурентному ринку, і більший валовий дохід та прибуток одержить підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]