Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патологічна анатомія. Загальнопатологічні проце....doc
Скачиваний:
281
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
26.02 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання до розділу 'пухлини"

Завдання № 1

При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки у хворої (54 роки) з клінічним діагнозом порушення оваріоменструального циклу виявлено розростання залозистих структур, що скла­даються із клітин з гіперхромними ядрами, фігурами мітозів, ати­пією. Зміни в залозистих структурах супроводжуються порушенням цілісності базальних мебран.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію зазначеного патологічного процесу.

3. Визначити його наслідки для організму.

Завдання № 2

У хворого під час гоління періодично травмувався невус у ділянці правої щоки. Через деякий час він набув чорного кольору, збільшився в розмірах. В умовах стаціонару проведено відповідне операційне втручання.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію зазначеного типу патологічного процесу.

3. Описати мікроскопічні зміни в даному випадку.

Завдання № З

При макроскопічному дослідженні післяопераційного матеріалу (субтотальна резекція шлунка) в антральному відділі міститься вузол розміром 6,8x5,6x4,0 см з нерівною поверхнею, крововиливами, розташований на широкій основі. Оточуючі тканини ущільнені, слизова оболонка з крововиливами, підкресленим рельєфом.

1. Встановити характер патологічного процесу.

2. Описати мікроскопічні зміни в новоутворенні.

3. Дати його класифікацію на підставі мікроскопічних ознак.

Завдання № 4

При гістологічному дослідженні біоптату шлунка виявлені неправильної форми залозисті структури, що проростають вглиб стінки органа. До складу їх входять атипові клітини з гіперхромними ядрами, цілісність базальних мембран порушена і групи зазначених клітин трапляються у вигляді окремих скупчень у сполучній тканині.

1. Визначити гістологічну форму пухлини.

2. Представити класифікацію її.

3. Описати форми росту.

Завдання № 5

При цистоскопії у хворого (56 років) виявлено новоутворення на слизовій оболонці сечового міхура рожево-червоного кольору, на ніжці, при маніпуляції дає кровотечу. При гістологічному дослід­женні виявлені сосочки, що складаються з перехідноклітинного епітелію, розташованого на базальній мембрані. Атипії клітинних елементів не виявлено.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію даного виду новоутворень.

3. Визначити їх значення для організму.

Завдання № 6

При ректороманоскопії у хворого 17 років на слизовій оболонці кишки виявлено новоутворення розмірами 0,7x2,7см., рожево-червоного кольору, з гладкою поверхнею. Гістологічне воно складається із судинно-сполучнотканниної ніжки та залозистих структур неправильної форми, утворенних призматичним епітелієм без ознак атипії, розташоване на базальній мембрані.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію подібного типу новоутворень.

3. Описати мікроскопічні зміни, що характерні для більшості з них.

Завдання № 7

У породіллі (28 років) у глибині передньої стінки черевної порожнини з'явилось ущільнене новоутворення. Після хірургічного його видалення воно сіруватого кольору, дуже тверде, на розтині з рожевуватим відтінком.

1. Представити попередній діагноз.

2. Описати мікроскопічні зміни в пухлинах даної локалізації.

3. Дати класифікацію подібного типу пухлин.

Завдання № 8

У дитини (6 років) проведено радикальне хірургічне видалення пухлини стегна, яка макроскопічне сірувато-білого кольору, м'яка на дотик, міститься в товщі соматичних м'язів, нерухома.

1. Визначити характер патологічного процесу.

2. Описати мікроскопічні зміни відповідно до зазначених зовні­шніх ознак пухлини.

3. Представити гістологічну класифікацію пухлин подібного

характеру.

Завдання № 9

У жінки (69 років) у ділянці нігтевого ложа середнього пальця правої кисті виявлено сіруватого кольору вузлик, дуже болючий на дотик. Гістологічне спостерігаються щілеподібної форми дрібні судини, оточені у вигляді муфт клітинами з гіперхромними ядрами.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин подібного типу.

3. Визначити види росту даного типу пухлин.

Завдання №10

При мікроскопічному дослідженні видаленої пухлини м'яких тканин правого стегна у дівчинки 14 років звертає на себе увагу поліморфізм клітин, гіперхроматоз їх ядер, наявність патологічних фігур мітозів та велетенських клітин з неправильної форми гіпер­хромними ядрами.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин подібного типу.

3. Визначити види росту даного типу пухлин.

Завдання № 11

При мікроскопічному дослідженні пухлини молочної залози, видаленої у хворої (26 років), привертають увагу залозисті структури неправильної форми зі звуженими просвітами. У складі їх епітелій з характерним розташуванням ядер, розміщений на чітко вираженій базальній мембрані. Між залозистими структурами потовщені прошарки сполучної тканини.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію подібного виду пухлин.

3. Описати мікроскопічну характеристику кожної з форм.

Завдання № 12

У хворого (35 років), який впрожовж тривалого часу страждав виразковою хворобою шлунку, з'явилася відраза до м'ясних продуктів, дисфагія, відчуття "розпирання" в епігастрільній ділянці, за 4 місяці схуд на 9 кг. При ендоскопічному дослідженні в антральному відділі шлунка виразка діаметром 3,6 см., округлої форми. Один край виразки потовщенний, інфільтрований, з сіруватим відтінком. При гістологічному дослідженні біоптату із зазначеного місця поставлено відповідний діагноз.

1. Описати патологічний процес.

2. Представити класифікацію його.

3. Описати ознаки морфологічного атипізму (тканинної та клітинної форми).

Завдання № 13

Хворий (63 роки) госпіталізований до хірургічного відділення каретою швидкої допомоги з діагнозом: гостра кишкова непрохідність. Під час операції в ділянці печінкового кута товстої кишки виявлена циркуляторно розташована пухлина, що різко звужує просвіт, поверхня її нерівна, дрібноворсинчаста, з крововиливами та вогнищевими некрозами. Проведено гістологічне дослідження операційного матеріалу після правосторонньої гемиколектомії.

1. Визначити можливу гістологічну форму пухлини.

2. Представити гістологічну класифікацію пухлин подібного типу.

3. Описати мікроскопічну характеристику кожної з форм.

Завдання № 14

Хворий (67 років) з клінічним діагнозом хронічного бронхіту, пневмосклерозу, серцево-легеневої недостатності звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на наростаючу слабкість, зниження працездатності, прогресуючу ядуху, біль у правому боці.

При едоскопічному дослідженні взято біоптат з підозрілої ділянки слизової оболонки правого бронха. Гістологічно встановлено клітинний та тканевий атипізм, появу структур у вигляді "ракових перлин".

1. Назвати гістологічну форму пухлини.

2. Представити класифікацію пухлин подібного типу.

3. Описати морфологічні ознаки тканинного та клітинного атипізму.

Завдання № 15

Хворий (23 роки), студент одного з київських вузів, звернувся до лікаря із скаргами на слабкість і у зв'язку з цим на неможливість займатися спортом, сухість шкіри, біль в правому підребер'ї, деяку жовтизну склер. При клінічному обстеженні поставлено діагноз раку шлунка з метастазами в печінку.

1. Описати інші (крім зазначеного) шляхи метастазування пухлини.

2. Представити гістологічну класифікацію залозистого раку.

3. Описати типи будови та форми росту пухлин.

Завдання № 16

При гістологічному дослідженні пухлини шлунка у проопе­рованого хворого виявлено значне розростання сполучної тканин й, між прошарками якої трапляються групи клітин з ознаками морфо­логічної анаплазії.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію злоякісних пухлин з епітелію.

3. Описати ознаки морфологічного атипізму.

Завдання № 17

У хворого (29 років) на шкірі правого стегна виявлено пухлино­подібне утворення 0,7x0,9 см діаметром. Клінічний діагноз: атерома.

При макроскопічному дослідженні зазначене утворення ущіль­неної консистенції, сіруватого кольору, на розрізі з "перламутровим" відтінком. Гістологічно складається з хаотично розташованих колаге­нових волокон, між якими містяться клітини типу фібробластів та фіброцитів.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин подібного походження.

3. Описати морфологічну характеристику кожної з названих форм.

Завдання № 18

Хворий (57 років) звернувся до лікаря із скаргами на пухлину спини в міжлопатковій ділянці, що постійно травмувалася під час роботи (газозварник) грубою тканиною одягу.

Об'єктивно: пухлина м'якої консистенції, відмежована від оточучої тканини, не зв'язана зі шкірою, зміщується при пальпації, з буруватим відтінком.

При гістологічному дослідженні складається з клітин поліго­нальної форми із зернистою або пінистою цитоплазмою, які фор­мують окремі комірки або невеликі за розміром дольки.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин подібного походження.

3. Назвати локалізацію зазначеного виду пухлини.

Завдання № 19

Хворий (64 років) після автомобільної катастрофи тривалий час перебував на стаціонарному лікуванні з приводу відкритого перелому кістки правого плеча. Післяопераційний період ускладнився розвитком хронічного остеомієліту. У подальшому хворий був виписаний у задовільному стані.

Через 4 роки госпіталізований з приводу болю в ділянці пере­лому, загостренням хронічного остеомієліту. При обстеженні ново­утворення поставлено діагноз.

1. Визначити можливий вид пухлини.

2. Представити класифікацію пухлин мезенхімального поход­ження.

3. Описати морфологію можливого виду пухлини в даному випадку.

Завдання № 20

Хвора (57 років) поступила до гінекологічного відділення для оперативного лікування з приводу пухлини матки.

При дослідженні післяопераційного матеріалу (екстирпація матки з придатками) виявлені субсерозні та інтрамуральні вузли ущільненої консистенції, з гладкою поверхнею, на розрізі з сіруватим відтінком. Гістологічне прошарки сполучної тканини, між якими розташовані групи м'язових волокон, що проходять у різних напрямках.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин неепітеліального поход­ження.

3. Описати кожну з названих гістологічних форм.

Завдання № 21

При обстеженні у стаціонарі у хворої (47 років) у товщі правої долі щитовидної залози виявлено пухлиноподібне утворення.

При гістологічному дослідженні біоптату поставлено діагноз доброякісної пухлини.

1. Поставити діагноз, можливої гістологічної форми пухлини.

2. Представити її класифікацію.

3. Описати мікроскопічну характеристику кожної з форм.

Завдання № 22

У хворого (17 років) інтраопераційно на нижній поверхні печінки виявлена пухлина розмірами 4,5x5,0x3,5 см. із субсерозною локалізацією, темночервоного кольору, на розрізі представлена порожнинами зі значним вмістом крові.

1. Поставити попередній діагноз.

2. Описати мікроскопічні зміни в пухлині.

3. Педставити класифікацію пухлин вказаного походження з морфологічною характеристикою кожної форми.

Завдання № 23

При ларингоскопії у хворого 4 років на слизовій оболонці гортані виявлені сосочкоподібної форми новоутворення рожевого кольору. Гістологічне дослідження підтвердило епітеліальне походження пухлин.

1. Поставити попередній діагноз.

2. Описати морфологічні зміни в пухлині.

3. Встановити її клініко-анатомічні особливості.

Завдання № 24

Хворий (57 років) звернувся зі скаргами на біль у попереку тупого характеру, більше справа, слабкість, підвищення температури ввечері до 37,2 °С. Об'єктивно: позитивний симптом Пастернацького справа, макро- мікрогематурія, ренгенологічно — пухлина верхнього полюсу правої нирки. При дослідженні післяопераційного матеріалу (операція нефректомія) у ділянці верхнього полюса строкатого вигляду пухлина, із жовтуватим відтінком, крововиливами та вогнищевими некрозами, відмежована від навколишньої паренхіми.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин нирки з морфологічною характеристикою кожної з форм.

3. Представити класифікацію злоякісних пухлин епітеліального походження.

Завдання № 25

При обстеженні хворого (45 років) в ендокринологічному дис­пансері в лівій долі щитовидної залози виявлено вузол 3,6x2,4 см. сіруватого кольору (при інтраопераційному дослідженні), відмежо­ваний від решти паренхіми залози.

При гістологічному дослідженні виявлені різної форми залозисті структури з ознаками тканинної атипії.

1. Поставити діагноз.

2. Дати класифікацію пухлин залози зазначеного виду та мікро­скопічну характеристику кожної з форм.

3. Представити класифікацію доброякісних пухлин епітеліа­льного походження.

Завдання № 26

Хворий (65 років) звернувся зі скаргами на свербіння шкіри, сухість її, зниження апетиту, відразу до жирних продуктів харчування, втрату ваги (протягом 7 місяців втратив 9,0 кг). При обстеженні в стаціонарі поставлено діагноз: пухлина підшлункової залози.

1. Визначити гістологічну форму та локалізацію пухлини, врахо­вуючи зазначені клінічні дані.

2. Представити класифікацію пухлин епітеліального походжен­ня.

3. Описати типи будови та види росту пухлин.

Завдання № 27

На розтині хворого (76 років), що помер від серцево-судинної недостатності, у паренхімі лівої нирки виявлена пухлина розміром 1,9x2,6x4,0 см., жовтуватого кольору, чітко відмежована по периферії від паренхіми.

При гістологічному дослідженні складається з великих поліморфних, світлих, багатих на ліпіди клітин.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію та морфологічну характеристику пухлин нирки.

3. Представити гістологічну класифікацію та морфологічну характеристику пухлин епітеліального походження.

Завдання № 28

На розтині хворого печінка зменшена в розмірах, різко ущіль­нена, жовтувато-сірого кольору, поверхня її дрібновузликового характеру. Селезінка збільшена в розмірах, ущільнена, з ціанотичним відтінком. У черевній порожнині до 3,0 л прозорої рідини жовту­ватого кольору. При гістологічному дослідженні поставлено діагноз: злоякісне новоутворення печінки.

1. Назвати можливу гістологічну форму пухлини.

2. Представити класифікацію пухлин печінки з морфологією кожної форми.

3. Представити класифікацію пухлин епітеліального поход­ження з морфологічною характеристикою кожної з форм.

Завдання № 29

Хвора (65 років) звернулася зі скаргами на пухлину у вигляді бляшки на шкірі обличчя (права щока) для оперативного видалення її з косметичних міркувань. При гістологічному дослідженні пухлина побудована з дрібних, овальних та веретеноподібних клітин з вузьким ободком базофільної цитоплазми. Клітини нагадують базальний шар епідермісу, але позбавлені міжклітинних містків, розташовані у вигляді окремих тяжів.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин епітеліального поход­ження.

3. Визначити особливості клінічного перебігу цих пухлин залежно від локалізації.

Завдання № 30

При мікроскопічному дослідженні пухлини правого плеча виявлені різні за розмірами хрящові капсули, в яких містяться 2 і З клітини, капсули нерівномірно розподілені в основній речовині, клітини в них різних розмірів.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин мезенхімального поход­ження .

3. Описати морфологію кожної з них.

Завдання № 31

При гістологічному дослідженні пухлини шкіри виявлені різних розмірів дольки із жирової тканини, відмежовані нерегул­ярними прошарками сполучної тканини.

1. Поставити діагноз.

2. Описати форми морфологічної атипії пухлини.

3. Назвати злоякісний аналог пухлини у хворої та представити його морфологічну характеристику.

Завдання № 32

При гістологічному дослідженні біоптату portio vagenalis uteri шийки матки у хворої (47 років) з тривало незагойною ерозією виявлені ознаки клітинного атипізму, базальна мембрана — без змін.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію епітеліального походження.

3. Дати морфологічну характеристику кожної з названих форм.

Завдання № 33

При дослідженні післяопераційного матеріалу у хворого з пухлиною щитовидної залози гістологічне виявлено залозисті структури, вистелені атиповим епітелієм, що розростається у вигляді сосочків. Зазначені структури формують порожнини у вигляді кіст, при цьому сосочки в деяких з них повністю проростають їхні стінки.

1. Поставити діагноз.

2. Представити гістологічну класифікацію даного виду пухлин щитовидної залози.

3. Визначити типи їх будови та шляхи метастазування пухлин.

Завдання № 34

При обстеженні в стаціонарі у хворого (46 років) у ділянці м'яких тканин верхньої третини стегна правої нижньої кінцівки виявлено пухлину у вигляді вузла, з нечіткими контурами по периферії, тісно зв'язаного з навколишніми тканинами. Пухлина рожево-сіруватого відтінку, помірно ущільненої консистенції.

При гістологічному дослідженні видаленої пухлини вона склада­ється з незрілих фібробластоподібних клітин та колагенових волокон, трапляються фігури мітозів.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію даного виду пухлин.

3. Представити морфологічну характеристику пухлин мезен-хімального походження.

Завдання № 35

При дослідженні пухлини матки (післяопераційний матеріал) макроскопічне вона м'якої консистенції, з крововиливами та ділян­ками вогнищевого некрозу, на розрізі нагадує "риб'яче м'ясо".

При гістологічному дослідженні встановлено ознаки вираженого клітинного та тканинного атипізму, зустрічаються клітини з патоло­гічними фігурами мітозів.

1. Поставити діагноз.

2. Описати морфологічні ознаки різних видів атипізму пухлини.

3. Представити класифікацію пухлин мезенхімального поход­ження та дати їх морфологічну характеристику.

Завдання № 36

При дослідженні післяопераційного матеріалу пухлини м'яких тканин лівого плеча у хворої 59 років) виявлено вузол з нерівною поверхнею, діаметром 7,0 см., на розрізі його спостерігаються порожнини у вигляді кіст.

Мікроскопічне пухлина представлена хвилеподібно розташо­ваними пучками колагенових волокон, що формують концентричні структури або клубочки. Між ними розташовуються витягнутої фор­ми клітини з блідими ядрами овальної форми. Трапляються ділянки міксоматозу або фіброзу.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію доброякісних пухлин мезенхі­мального походження.

3. Перерахувати основні морфологічні ознаки, що входять до поняття "атипізм ультраструктур пухлинної клітини".

Завдання № 37

На шкірі дитини (7 років) інтраопераційно в ділянці перед­ньої стінки черевної порожнини виявлено вузол багрово-синюшного кольору. При його видаленні та подальшому гістологічному дослід­женні встановлено, що він має губчасту будову. Мікроскопічно складається з порожнин, утворених ендотеліальними клітинами. Порожнини відокремлені тонкими прошарками сполучної тканини різної товщини.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію даного виду пухлин та описати кожну з названих форм.

3. Описати види росту пухлини та шляхи метастазування зло­якісних пухлин.

Завдання № 38

При мікроскопічному дослідженні пухлини плечової кістки у хворої (45 років) виявлені характерні ознаки тканинного та клітинного атипізму, на підставі чого був виставлений діагноз зло­якісної пухлини.

1. Визначити гістологічну форму пухлини.

2. Представити класифікацію та морфологічну характеристику злоякісних пухлин мезенхімального походження.

3. Описати шляхи метастазування злоякісних пухлин.

Завдання № 39

При гістологічному дослідженні післяопераційного матеріалу (пухлина надниркової залози) встановлено, що вона має буруватий колір на розрізі, побудована із поліморфних клітин зі світлою цитоплазмою. Клінічно пухлина гормонально залежна, артеріальний тиск у хворого 190/110 мм. рт. ст.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин мезенхімального поход­ження.

3. Представити класифікацію та морфологічну характеристику пухлин надниркових залоз.

Завдання № 40

При гістологічному дослідженні видаленої пухлини лівої нирки (операція нефректомія) у хворого (29 років) вона побудована з атипічних клітин з гіперхромними ядрами, які формують тубулярні та сосочкові структури.

1. Поставити діагноз.

2. Представити класифікацію пухлин епітеліального походження.

3. Представити морфологічну характеристику кожної з форм.