Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патологічна анатомія. Загальнопатологічні проце....doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
26.02 Mб
Скачать

А

Мал. Фолікулярна аденома щитоподібної залози

денома (від грецьк. aden — залоза) — розвивається з призма­тичного або кубічного епітелію слизових оболонок і органів, що мають залозисту будову. Подібна до тканини органу, в якому вона виникла, має вигляд інкапсульованого вузла. По співвідношенню між собою епітелію та строми розрізняють просту аденому — паренхіма переважає над стромою та фіброаденому, якщо строма домінує над паренхімою. У ряді випадків перед словом "аденома" зазначається її гістогенез (наприклад, ембріональна аденома), органо-тканинна приналежність (бронхіальна, печінково-клітинна аденома), тинкторіальні властивості (ацидофільна, базофільна). Розташовується на слизових оболонках,

може виступати над поверхнею у вигляді

поліпа: аденоматозний (залозистий)

поліп. Аденома має органоїдний тип будови, розрізняють: альвеолярну, тубулярну, трабекулярну, папілярну аденоми, а також кістаденоми (мал.60).

Злоякісні пухлини

Злоякісна пухлина, що розвивається з малодиференційованих або недиференційованих клітин епітелію і називається рак (cancer).

Розрізняють наступні форми раку:

1. "Рак на місці".

2.Плоскоклітинний рак (зі зроговінням та без зроговіння).

3. Аденокарцинома (залозистий рак).

4. Слизовий (колоїдний) рак.

5. Солідний (трабекулярний) рак.

6. Дрібноклітинний рак.

7. Фіброзний (скір) рак.

8. Медулярний (аденогенний) рак.

П

Мал. Рак на місці, шийка матки

ри "раку на місці" ріст пухлини відбувається в межах епіте­ліального пласта без порушення цілісності базальної мембрани. Це своєрідна форма раку без інфільтративного росту, але з чітко вираже­ною атипією, проліферацією епітеліальних клітин та появою патологічних форм мітозів. Особливість цієї форми полягає в тому, що процес неоплазії локалізується в межах епітеліального пласта без проростання підлеглої базальної мембрани, яка лімітує подальший процес інвазії пухлини в підлеглі тканини. Типова локалізація "раку на місці" - гортань, бронхи, шийка матки, шлунок. Клінічні спостереження свідчать про те, що протягом кількох років майже у половини хворих "рак на місці" як неінвазивна форма переходить в інвазивну карциному.

П

Мал. Плоско клітинний рак шийки матки

лоско клітинний рак виникає на шкірі та слизових оболонках, покритих плоским або перехідним епітелієм (порожнина рота, стравохід, шийка матки та ін.). На слизових оболонках, покритих призматичним епітелієм, плоскоклітинний рак може розвиватися на фоні попередньої метаплазії епітелію. Пухлина складається з атипового плоского епітелію, що проростає в прилеглі тканини, руйнує їх і утворює тяжі, гніздові скупчення або навіть пласти; серед них можуть утворюватись рогові маси — так звані "ракові перлини". Рак, при якому спостерігається зроговіння з утворенням "ракових

перлин", є високодиференційованим і

називається плоскоклітинним раком зі

зроговінням (мал.61). Якщо при епідермоїдному раку клітин­ні комплекси не мають ознак зроговіння, то такий рак називається плоскоклітинним раком без зроговіння або низькодиференційованим.