Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya / Filosofiya.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

13 Філософія доби Відродженя гуманізм та антропоцентризм натуралізм пантеїзм

Філософія доби Відродження – філософські і соціологічні вчення що розвивалися в Європі в епоху розкладу феодалізму і встановлення раннього буржуазного ладу (XV – XVII ст.). Ця епоха характеризується відродженням античної культури античного способу мислення. Звідси пішла назва епохи Ренесансу тобто Відродження. В цю епоху філософія перестає відігравати роль “служанки богослівя” розвиваються антисхоластичні напрямки. Зявляються натуралістичні концепції зокрема італійського філософа поета Джордано Бруно (концепція про безмежність Всесвіту) Микола Кузанський висунув здогадку про те що Земля не може бути центром Всесівту Микола Коперник створив геліоцентричну систему Парацельс заснував трохімію яка розробляла препарати для медицини.

Найважливішою рисою світогляду епохи Відродження є її орієнтація на людину і мистецтво. Це художньо-естетична епоха.

В еволюції філософської думки доби Відродження можна визначити три періоди

Гуманістичний або антропоцентричний (сер. XIV-поч. XV ст. )

Неоплатонічний (сер.XV-поч. XVI ст.)

Натурфілософський (сер. XVI-поч. XVII ст.).

Вирізнення філософії доби Відродження як особливої віхи історії філософської думки обумовлено специфікою виставлених нею проблем що й спричинило відокремлення ренесансної філософської думки від філософії середньовіччя і філософії Нового часу. Відродження як стихійне самоустановлення людської особистості неможливе поза центральною для доби ренесансу культурною течією – гуманізму. Світоглядна настанова доби Відродження – небувалої в Європі доби гуманізму – полягала в відкритті самобутності людини і гуманістичній спрямованості пізнання.

Знаменною подією XIV ст. В Італії було виникнення studia humanitatis (“гуманітарні знання” лат. humanus – людський). Ці знання формувалися на підставах античної грецької та римської літератури. Суттєвою рисою studia humanitatis стало відродження античного діалогу – найулюбленішого жанру гуманістів. На відміну від “університетської ” офіційної освіченої церквою і тому “божественою” studia divina ( “божественне знання” лат. Divinus – божественний) вище згадані заняття оцінювались як “людське” знання відмінне від “божественого”. Отже гуманісти – це насамперед представники такого знання.

Перші представники гуманістичного руху – Колюччо Салютатті Леонардо Бруні Джаноццо Манетті Леон Батіста Альберті – стверджували позиції своєрідного антропологізму який поряд з Богом звеличує людину як творця світу культури.

Середньовічний теоцентризм витісняється ренесансним антропоцентризмом. Studia humanitatis сприяли мисленню яке виводило людину з сфери релігійної компетенції і перетворювали її в найвищу цінність ставили в центр світоглядної перспективи. Це переконання набуло програмного втілення в “Промові про достоїнство людини” Піко делла Мірандоли і в діалозі “Про насолоду” Лоренцо Валли.

Водночас переглядаються традиційні погляди на суспільство здійснюються перші спроби ідеологічного і теоретичного обгрунтування ідеї громадянського суспільства незалежного від релігійно-теологічних санкцій (церковного абсолютизму папської політики) Найтиповішими у цьому відношенні є політична доктрина ніколо Макіавеллі правова теорія Жана Бодена соціологічні утопії Томаса Мора і Томазо Кампанеллі.

Найповніше філософсько-онтологічна позиція ренесансного гуманізму відображена одним з найвизначніших мислителів-гуманістів XV ст. Миколою Кузанським. Найвагоміша з його робіт “Про вчене незнання” містить головне для його вчення про буття положення збіг в єдиному абсолютного максимуму і абсолютного мінімуму. Абсолютний максимум – це Бог “мінімум – це те що менш всього може бути”. Абсолютному максимуму нічого не протистоїть тому з ним співпадає мінімум і максимум тим самим знаходиться в усьому.

Свій найбільш типовий вияв ренесансний платонізм знаходить в межах так званої Флорентійськоїх Академії засновником і одним із найяскравіших представників якої був Марсіліо Фічіно. Фічіно по суті реабілітує тілесну земну красу проголошуючи ї сяйвом божественого блага перетворюючи свою філософію на теоретичне обгрунтування гуманістичного антропоцентризму.

Пізньоренесансний пантеїзм (VI ст.) набув нового натуралістичного відтінку типовим прикладом чого є погляди Джєордано Бруно. Пантеїзм виразно натуралістичного гатунку дістає свого послідовного розвитку вже за межами Ренесансу – в Новий час.

Водночас відбувається докорінний перелом в поглядах на природу. Всесвіт із свідоцтва Божественої могутності стає предметом дослідницького інтересу. Міфологема про творення світу з нічого змінюється натурфілософським вченням про нескінченність і несотворимість світу.