Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya / Filosofiya.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

73. Людина, як субєкт власного життя. Життєвий шлях людини: поняття, проблеми, цілісність

В современной филос. антропологии для раскрытия сущности человека как субьекта собственной жизни используют ряд понятий: “Я”, “Сознание”, ”Личность”, “Дух”.

Понятие “Я” – побужлает человека осознать свою уникальность и отличную от других экзистенцию, ощущение своего собственного существования.

“сознание” – ясность сконцентрированная в “я”.

“личность” – фиксирует автономность, суверенность человека.

Понятие “духа” – осуществляется через самоанализ, самоуглубление в свой внутренний мир. Главным в человеке является свобода, это непременное условие функционирования и развития личности. Именно благодоря свободе личности, человек приобретает способность преобразовывать мир в соответствии со своими целями.

74. Глобальні проблеми сучасності

Вже на початку ХХст. Людство зіткнулося з проблемами, що набувають величезного значення для долі людської цивілізації в цілому і вони називаються глобальними. До глобальних проблем належать такі, які зачіпають життєво важливі інтереси всіх народів та країн світу і які породженні загальними законами існування та розвитку людства. – питання війни та миру, економічна відсталість багатьох країн, забруднення навколишнього середовища, повітряного басейну, океанів, вичерпання природних ресурсів енергетики, сировинна, продовольча проблеми, поширення ряду нових захворювань. Глобальні проблеми мають спільну основу. Вони пов'язані з життєдіяльністю людини – світовою політикою, економікою, екологічними умовами, міждержавними та міжнародними відносинами. Ці проблеми створюють небезпеку життю людини. Розвиток науки і техніки, створення ядерної зброї привели до того, що людина може покласти край своєму існуванню.

Проблема збереження миру. Найважливішою проблемою сучасності є відвернення війни (насамперед ракетно-ядерної). Світогляд війни тримається на поділі світу й людей на “наших” і “чужих”, “добрих” та “злих”. Війна веде до загибелі людей, до розрухи (Афганістан, Близький Схід, Чечня). У ІІ половині ХХ ст. величезних масштабів набула гонка озброєнь (витрати інтелектуальних та фізичних сил, матеріальних та фінансових ресурсів). У виграші залишається лише ВПК (державна бюрократія, виробники зброї, мілітаризована наука). Вихід з ситуації – розумна політика військової достатності, довіри між країнами і народами, перехід від економіки мілітаризації до економіки роззброєння.

Шляхи зміцнення міжнародної стабільності. У центрі міжнародної політики постають проблеми досягнення балансу інтересів при визнанні права кожного народу і країни на свободу вибору власного шляху розвитку. Відносини між державами мають визначатися розумом і знаннями, моральними нормами, а не егоїстичними національними прагненнями. Людство повинно позбутися війни, расизму, проявів національної та релігійної винятковості. Українська держава бере участь у творенні політики миру і співробітництва. Україна не має територіальних претензій до жодної з країн світу водночас проголошує свої кордони і територіальну цілісність непорушними.

Екологічна проблема. Внаслідок стихійної неконтрольованої діяльності людей природні багатства втрачають свою життєдайність. Екологічні потрясіння – Чорнобиль, засуха в Африці, повені на Закарпатті, кислотні дощі. За останні 500 років на планеті знищено 2/3 лісів, міліють річки, озера, знищення тропічних лісів, надмірне використання в народному господарстві хім.добрив. внаслідок непродуманої меліорації на Україні зіпсовано 60% наших чорноземів. Політика СРСР привела до значної локалізації атомних електростанцій на Україні, яку Москва розглядала як енергетичну колонію, адже більша частина енергії експортувалася за кордон, а всі доходи – в союзний бюджет. Після 1986 року дитяча смертність виросла вдвоє. Прогрес науки і техніки, породжуючи екологічну проблему, одночасно виступає основним засобом її розв'язання. Треба забезпечити впровадження і дотримання екологічних нормативів чистоти повітря, води, раціонального споживання енергії (партія “Зелених”).

Демографічний вибух. Зростання к-ті населення (Африка, Латинська Америка, Індія) – продовольча проблема, голод, нестача фінансів, безробіття.

Ресурсна проблема – нестача води, повітря, корисних копалин.

Ліквідація небезпечних хвороб – негативні зміни навколишнього середовища – онкозахворювання, психічні, серцево-судинні, шкіряні, СНІД.

Збереження і розвиток людської культури: знищення її – крок до бездуховності, аморальності, зла, насильства.

Проблема глобальної злочинності – індивідуальний та міжнародний тероризм, наркобізнес, електронні злочини, торгівля дітьми.

Проблеми зачіпають інтереси всього людства. Комплексний підхід до розв'язання цих проблем, їх треба вирішувати в тісному зв'язку зі світовою спільнотою. Суспільний прогрес можливий лише за умови вирішення глобальних проблем разом узятих.