Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya / Filosofiya.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

77. Прогнози і перспективи розвитку сучасної цивілізації

Проблема майбутнього та його передбачення належить до тих вічних тем інтерес до яких закономірно зростає в міру суспільного прогресу.

Наукове передбачення і соціальне прогнозування мають дати відповідь не тільки на питання про те що може реально здійснитись в майбутньому а також і відповіді на запитання коли цього слід чекати які форми майбутнє здобуде і яка ймовірність даного прогнозу. Щодо безпосереднього майбутнього наука вже сьогодні використовує багато конкретних даних які дають змогу складати обгрунтовані прогнози на 20-30 років вперед. Теоретичною розробкою та обгрунтуванням різних варіантів розвитку суспільства і людства в майбутньому займається футурологія (наука про майбутнє). Особливе місце серед футуролістичних організацій займає Римський клуб – міжнародна неурядова організація (1968). Мета обговорення проблем розвитку людства розвязання глобальних проблем дослідження перспектив розвитку сучасної цивілізації.

Вже зараз запобігання небажаним результатам НТР (науково-технічної революції) стало нагальною проблемою для людства в цілому. Воно вбачає сучасне передбачення цих небезпек в поєднанні з здатністю суспільства протидіяти їм опираючись на екологічні соціальні і політичні мотиви нашої епохи вбудовані в науково-технічний прогрес. Саме це в основному визначить які альтернативи в кінцевому розрахунку переможуть в майбутньому людини

нездатність передбачити і запобігти негативним наслідкам НТР загрожує людству ядерною екологічною соціальною катастрофою

зловживання досягненнями НТП може привести до створення тоталітарного технократичного ладу в якому переважна більшість населення може на тривалий історичний термін опинитися під владою привілейованої правлячої еліти

пересічення цих зловживань гуманістичне використання досягнень НТР в інтересах всього людства і всебічного розвитку особистості супроводжується прискоренням соціального прогресу.

Від моральної відповідальності вчених від політичної свідомості самих “широких верств населення” від соціального вибору народів залежить в руслі якої з цих альтернатив НТП буде формувати майбутнє людства. В історичній перспективі НТП є могутнім засобом соціального звільнення і духовного збагачення людини.

Щоб мати майбутнє людина має вижити як вид. Людський фактор – це не тільки першооснова нашого подальшого суспільного розвитку а й одна з історичних причин наших невдач і поразок. Зміни що відбуваються у світі - важливий крок на шляху переходу людства до нової цивілізації яка може бути сформована на шляхах розвязання глобальних проблем. Ця нова майбутня цивілізація повинна знищити відчуження людини від людини суспільства природи і від продукту праці покладе кінець поділу людства на антагоністичні класи і створить реальні умови для самопізнання і вільного самообєднання на принципах нового гуманізму. Нова цивілізація в тенденції свого розвитку являє собою якісно новий ступінь в розвитку людини і суспільства що інтегрується в єдине людство системність якого можна порівняти в якісному відношенні з природними системами залученими в сферу людської діяльності. Тільки на цьому етапі людство займає своє гідне відносно самостійне місце в системі оточуючих космічних процесів і сил стане специфічним єдиним утворенням.

Тоффлер “Третя хвиля”.

В книзі Тоффлера розглядаються проблеми розвитку суспвльства на різних етапах. Він запропонував таку модель розвитку суспільства: 1 хвиля – утворення суспільства аграрного типу; 2 хвиля – індустріальне суспільство; 3 хвиля постіндустріальне суспільство. Індустріальне суспільство характкризується монолітною структурою, централізацією, відчудженням людини. При переході до третьої хвилі буде спостерігатись гуманізація суспільства по мірі знецінювання капіталу.

При переході до постіндустріального суспільства необхідно втрвшити ряд проблем:

Проблема спільності людей (виникла в 2 хвилі у зв’язку з радом соціально-економічних проблем);

Проблема структурної невизначеності. Руйнування другої хвилі веде до поступового руйнування структури, тоді як нова ще не склалась – проблема перехідного періоду. Невипадково в цей період з’являється таке явище, як перехід до культів.

Тоффлер вважає що в даний час людство насамперед розвинуті країни виступило в епоху третьої технологічної хвилі. Третя технологічна хвиля повязана з широким використанням автоматики електроніки та компютерної техніки. Економіка третьої хвилі вимагає від людини не стільки простого виконання скільки творчості здатності швидко реагувати на зміни ініціативності комунікабельності різностороннього розвитку. В суспільстві яке вступило в третю хвилю різко зростає значення освіти підвищується статус високоосвічених та культурних людей. В ньому особлива увага приділяється проблемам виховання дитинства і старості охорони здоровя.

Прискорюється темп життя і людина почуває себе в цьому світі самотнішою і частіше опинається в стані футурошоку від зіткнення з майбутнім. Майбутнє не можна визначити наперед. Воно не зумовлене повністю технологічним прогресом і його не можна проаналізувати.