Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

Ситуаційні задачі до розділу 5

Дати гігієнічну оцінку планування та умов перебування хворих у лікувальному закладі.

Задача 1

На земельній ділянці міської лікарні загального типу на 500 ліжок площею 40 000 м2 виділені такі зони: лікувального корпусу для неінфекційних хворих, лікувального корпу- су для інфекційних хворих, поліклініки, патологоанатомічного корпусу, господарська, а також загальна для обох лікувальних корпусів садово-паркова зона площею 5 000 м2. Щільність забудови ділянки 25 %, озеленення 40 %. Дати гігієнічну оцінку ділянки лікарні.

Задача 2

На земельній ділянці міської лікарні на 300 ліжок площею ЗО 000 м2 виділені такі зони: лікувального корпусу та господарська. Щільність забудови ділянки 25 %, озеленен- ня 40 %. Вікна 60 % палат орієнтовані на північ (місто розташоване на 46° північної широ-

462

463

ти). Дати гігієнічну оцінку ділянки міської лікарні та орієнтації лікувального корпусу за сторонами світу.

Задача З

Міська лікарня складається з головного корпусу, в якому розташовані хірургічне та терапевтичне відділення, та кількох менших будинків, призначених для інфекційного, пологового та дитячого відділень. Терапевтичне відділення складається з двох палатних секцій по 40 ліжок у кожній. Площа, що припадає на одне ліжко, становить 6 м2. У кожній палатній секції є по 10 чотириліжковнх палат. Визначити тип будівництва лікарні та дати гігієнічну оцінку плануванню палатної секції.

Задача 4

Палатна секція терапевтичного відділення складається з однієї одноліжкової, двох дволіжкових, чотирьох чотириліжковнх та трьох шестиліжкових палат, а також лікарсь- кого кабінету та процедурної. Площа на одне ліжко становить 8 м2. Харчування ходячих хворих здійснюється в імпровізованій їдільні, розташованій у коридорі, яка є одночасно місцем денного перебування хворих. Дати гігієнічну оцінку плануванню відділення.

Задача 5

Операційна площею 40 м2 розрахована на один операційний стіл. Середня температу- ра повітря в ній становить 20 °С. Відносна вологість 70 %, швидкість руху повітня 0,4 м/с, перепад температур по вертикалі й горизонталі 4 °С. Вміст вуглекислого газу в повітрі 0,7%о. Світловий коефіцієнт 1:3, загальне штучне освітлення передбачено люмінесцентни- ми світильниками в 200 лк. Безтіньова лампа БС створює освітленість операційного поля 7 000 лк. Дати гігієнічну оцінку стану повітряного середовища та освітленості в операційній.

Задача 6

У дитячому відділенні районної лікарні є шестиліжкові та чотириліжкові палати для дітей віком до одного року. Площа на одне ліжко становить 5 м2. Крім того, у відділенні є одна одноліжкова палата без шлюзу, палата для матерів, кабінет лікаря, коридор, санвузол. Дати гігієнічну оцінку плануванню дитячого відділення лікарні.

Задача 7

У п'ятнадцятиліжковому інфекційному відділенні районної лікарні, розташованої в окремій будівлі, є три одноліжкові, три дволіжкові та один триліжковий бокси, а також трпліжковий напівбокс. Площа одноліжкового боксу 15 м2, дволіжкового — 20 м2, трпліж- кового — 25 м2. Бокси мають окремі зовнішні входи зі шлюзами. Стічні води інфекцій- ного відділення збираються в окремий нагромаджувач, звідки після механічного та біоло- гічного очищення скидаються у водойму. Дати гігієнічну оцінку плануванню інфекційно- го відділення та способу знешкодження стічних вод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]