Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

12.3. Виробнича вібрація

Вібрація — механічні коливання, що генеруються ручним інстру- ментом, верстатами, машинами й механізмами і сприймаються ті- лом робітника під час безпосереднього стикання. Вібрація поділя- ється на загальну, яка передається на тіло людини, що сидить або стоїть, через опорні поверхні (сидіння, підлога, робоча площадка), і локальну, яка передається на руки при контакті з вібруючим ін- струментом або обладнанням.

Вібрація характеризується частотою (Гц), амплітудою (м) та її по- хідними за часом — віброшвидкістю (м/с) і віброприскоренням (м/с2). Критеріями для гігієнічної оцінки й нормування вібрації слу- жать віброшвидкість або віброприскорення, оскільки зміни в організ- мі під впливом вібрації залежать від кількості енергії коливань, що передається організмові; кількість енергії, у свою чергу, пропорційна квадратові коливальної швидкості або коливальному прискоренню.

Людина відчуває вібрацію в діапазоні від часток герца до 8000 Гц. Вібрація більш високої частоти сприймається як теплове випромі- нювання. За поріг сприйняття віброшвидкості прийнято вважати 10"6 м/с, а за поріг больового відчуття — 1 м/с.

Інтенсивність вібрації вимірюється не лише абсолютним значен- ням віброшвидкості або віброприскорення, але й, за аналогією із шу- мом, їх логарифмічним рівнем, який виражається в децибелах. При цьому за стандартну одиницю взято віброшвидкість 5-Ю8 м/с або віброприскорення 3-10 4 м/с2, що відповідають середньоквадратич- ній коливальній швидкості (прискоренню) при стандартному по- розі звукового тиску 2-Ю'5 Па.

Віброшвидкість, віброприскорення та їх логарифмічні рівні вимі- рюють в октавних або третинооктавних* смугах частот.

* Діапазон частот, у якому верхня межа частоти у І12 вища за нижню.

За джерелом виникнення загальна вібрація поділяється на тран- спортну (самохідні й причіпні машини, транспортні засоби), тран- спортно-технологічну (машини з обмеженою рухомістю, які перемі- щуються по спеціально підготовлених поверхнях, наприклад, екска- ватори, крани, автонавантажувачі) та технологічну (стаціонарні ма- шини, а також вібрація, яка передається на робочі місця, що не ма- ють власних джерел), локальна — на таку, що передається від руч- ного механізованого інструмента та органів ручного управління ма- шин і обладнання, а також від ручних інструментів без двигуна і оброблюваних деталей.

За характером спектра розрізняють вібрацію вузькосмугову, па- раметри якої в одній третинооктавній смузі частот більш ніж на 15 дБ перевищують значення сусідніх третинооктавних смуг, і широ- космугову, що не відповідає зазначеній вимозі.

За частотним складом загальна вібрація буває низькочастотною із переважанням максимальних рівнів в октавних смугах 1-4 Гц, середньочастотною (8-16 Гц) і високочастотною (31,5-63 Гц). Мак- симальний рівень низькочастотної локальної вібрації припадає на октавні смуги 8-16 Гц, середньочастотної — 31,5-63 Гц, високочас- тотної - 125-1000 Гц.

За часовими характеристиками вібрація поділяється на постій- ну (віброшвидкість змінюється не більше як на 6 дБ за 1 хв) і непо- стійну (зміни віброшвидкості не менше 6 дБ за 1 хв). До непостій- них вібрацій належать коливні у часі (рівень віброшвидкості безпе- рервно змінюється), імпульсні (один або кілька вібраційних впли- вів тривалістю менше 1 с), переривчасті (час вібраційної дії стано- вить більше 1 с).

Унаслідок тривалого впливу інтенсивної вібрації, особливо ло- кальної, розвивається вібраційна хвороба — специфічне професій- не захворювання з переважним порушенням тонусу капілярів до- лонної поверхні пальців, їх спазмуванням і атонією на тлі розладів вібраційної та інших видів чутливості під дією високочастотної ло- кальної вібрації або трофічними розладами та атрофією дрібних м'язів кисті та плеча, патологією кістково-суглобового апарату верх- ніх кінцівок і плечового пояса під дією низькочастотної локальної вібрації. Дія загальної високочастотної вібрації супроводиться ура- женням центральної та вегетативної нервової системи з явищами астеновегетативного синдрому, порушенням зорових функцій, спаз- мом вінцевих судин серця і розвитком кардіодистрофії, змінами пе- риферичних нервів і судин нижніх кінцівок. Під впливом загальної низькочастотної вібрації уражуються органи опори і руху, найча- стіше нижні кінцівки і хребет з розвитком ішіорадикулітів, вестибу- лярний аналізатор, статева сфера.

Параметри загальної вібрації вимірюють на робочих місцях при безпосередньому стиканні з тілом людини масою 70 кг, локальної — на вібруючому обладнанні при зусиллі натискання руками праців- ника не більше 100 Н для одноручної машини, 200 Н для дворучної та масі машини 100 Н.

266

267

•> Для вимірювання вібрації використовується вібровимірювальна апаратура ВШВ-1, ВШВ-003, ШВК-1, НВА-1, "Брюель і К'єр", КРТ, принцип роботи якої грунтується на перетворенні механічних ко- ливань на пропорційні їм електричні сигнали, які реєструються стріл- ковим індикатором, градуйованим у м/с, м/с2 або дБ.

Перетворювачем механічної енергії на електричну служить п'єзо- електричний датчик (віброприймач), принцип дії якого грунтується на виникненні електрики в матеріалі під дією стискання або розтя- гування.

Вібрацію частотою 16-8000 Гц та інтенсивністю 30-140 дБ вимі- рюють апаратурою ВШВ-1 (мал. 70).

У процесі роботи з приладом до роз'єму "вхід" замість мікро- фона підключають віброприймач. Тумблер перемикання роботи на мікрофон або віброприймач установлюють у положення "датчик". Перемикач роду вимірювання встановлюють у положення "лін", якщо визначається загальний рівень вібрації, або в положення "фільтри", якщо визначаються рівні вібрації в октавних смугах частот. Пере- микач виду робіт установлюють у положення "швидко" при безпе- рервній вібрації або "повільно" — при переривчастій. Усі інші ма- ніпуляції й техніка вимірювання такі ж, як і при вимірюванні шу- му.

Для вимірювання вібрації використовується також низькочастотна вібровимірювальна апаратура НВА-1. Вона призначена для вимірю- вання середньоквадратичних значень загальних і октавних рівнів віброшвидкості (дБ) в діапазоні інтенсивності 70-130 дБ та частот- ному діапазоні 1,4-335 Гц з октавними частотами 2, 4, 8, 16, 31,5, 63, 125, 250 Гц (мал.72).

Мал. 72. Низькочастотна вібровимірювальна апаратура НВА-1:

/ — вимірювальний підсилювач; // — октавні фільтри; /// — попередній підсилювач; IV — віброприймач.

268

Під час підготовки приладу до роботи підключають шланги, які ] з'єднують вимірювальний підсилювач з октавними фільтрами і по-, переднім підсилювачем. Віброприймач установлюють на вібруючій £ поверхні. Прилад вмикають у мережу; при живленні від акумуля- : горів перевіряють їх напругу, натискаючи кнопки перевірки на-1 пруги акумулятора, при цьому стрілка індикатора повинна встано- \ витися в межах сектора "акумулятор". '

Спеціальним тумблером вмикають живлення блока октавних філь- трів, при цьому загоряється індикатор живлення. Прилад прогріва- ють 15 хв і перевіряють калібрування, встановивши тумблер роду роботи в положення "загальний", а перемикачі меж вимірювань "де- цибели І" — у положення "калібрування", "децибели П" — на 20. Стрілка приладу повинна встановитися на рисці калібрувального рівня шкали (у випадку її відхилення встановлення нуля прово- диться шліцом). Перемикачі меж вимірювань "децибели І" і "деци- бели II" встановлюють у крайні праві положення, що відповідає діапазонові вимірювань 120-130 дБ. Якщо стрілка індикатора не рухається, то діапазон вимірювань зменшують, перевівши переми- кач "децибели II" спочатку в положення 10, а потім у положення 0. Подальше зменшення діапазону здійснюють перемикачем "децибе- ли І", знайшовши таке положення, коли стрілка індикатора зупи- ниться у правому секторі шкали (більше 0 дБ). Покази приладу знімають підсумовуванням показів перемикачів "децибели І" і "де- цибели II" та стрілкового індикатора.

Для вимірювання загального рівня віброшвидкості тумблер ро- ду робіт установлюють у положення "загальний", віброшвидкості в октавних смугах частот — у положення "октавний" з наступною зміною положення перемикача октавних смуг від 2 до 250 Гц. При вимірюваннях в октавах нижче 8 Гц постійних вібрацій тумблер для перемикання сталої часу індикації встановлюють у положення "повільно", а при вимірюваннях в октавах понад 8 Гц, ударних віб- рацій та поштовхів — у положення "швидко".

Загальну вібрацію вимірюють у таких координатних осях: 2 — вертикальна, перпендикулярна до опорної поверхні, що йде вздовж тулуба; X горизонтальна від спини до грудей; У — горизонталь- на від правого плеча до лівого. При вимірюванні локальної вібрації вісь X паралельна осі місць охоплення джерела вібрації, вісь 2 ле- жить у площині, утвореній віссю X та напрямом подачі або прикла- дення сили (віссю передпліччя, якщо сила не прикладається), вісь У перпендикулярна до площини осей X та 2 (мал. 73). Для вимірю- вання вібрації в окремих координатних осях віброприймач закріп- люють на вібруючій поверхні повздовжньою віссю у відповідних на- прямках.

Згідно з "Санітарними нормами вібрації робочих місць" № 3044- 84 та "Санітарними нормами й правилами при роботі з машинами та обладнанням, що створюють локальну вібрацію, яка передається на руки працівників" № 3041-84 основним методом, який характе- ризує вібраційну дію на робітника, є частотний аналіз, при якому

269

:{: №

■■>•!•,'•.(;',)4''їЧ|,''

.91 о

о

о

о

1-І

її

о

о

,2 І

щ

Р =

о н

о ю

^ с

X

2 5

я

~

09

0

X У

£

>>

= и

X

1-

8

3 *

^

и я

8

Іг

ю.

\0

О

и х

т

а.

II

8 Ш

42

>>

сі о

'5 £

ч

« ч

2

Е >,

ас

ч

Р

л

2

ж

= |

V

ж 5

'п

5 £

0

£> =

В

П г-

^

^

г^

в

я

а

\о

_

в

8

£

а

г"

ос

0

* к

.3

8

2 ї

ь о;

2 =

>/5

С х

2 2.

С Ьі

8

2

1^

— «

0

І І

19!

ю|0

5І — °І, 15 З'

о!

З'

ЗгЗ~

о1т

ЗВ^= ^ 3;

П2 «32

2 §^

ь « ї

ш^ ч

  1. о »

  2. "

05

о

£5

В-і

5 §■£ 8 2 а й я ^

О. Е- £

° ^ Ч

Ю3 І5

X

т

2

>>

N0

8

О

гірш

X

ІІОЙ

1

ОСІ X

чих

МІСІ

X

5

ХНІ

2

5

у.

пг

« ^ 5- V?

МІ!

3:

:3§ ■'ЗІ

°1^~

го о о о

о

Є

'5 Я £>•= о

2 о

і!!

= є- а. з

с о

8.=-

У 5 ^ - 'і 2 ц =

Мал. 73. Напрям координатних осей при дії загальної вібрації в положенні

стоячи (а), сидячи (б) та локальної вібрації при охопленні циліндричних

(в) і сферичних (г) поверхонь.

нормативними параметрами служать середньоквадратичні значен- ня віброшвидкості й віброприскорення або їх логарифмічні рівні, виміряні в октавних або третинооктавних смугах частот (для ло- кальної вібрації лише в октавних смугах частот, для загальних вузь- космугових вібрацій лише в третинооктавних смугах).

Орієнтовну оцінку вібраційного фактора допускається здійсню- вати інтегральним за частотою методом, нормативним параметром якого є коректоване значення віброшвидкості й віброприскорення (або їх логарифмічні рівні), а для оцінки вібрації з урахуванням часу дії рекомендовано використовувати дозу вібрації, параметром якої є еквівалентне за енергією коректоване значення віброшвидко- сті або віброприскорення.

Гранично допустимі значення нормативних параметрів загальної та локальної вібрації при тривалості робочої зміни 8 год подано в табл. 94.

Гранично допустимі рівні віброшвидкості в житлових приміщен- нях згідно з "Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів" №173-96 не повинні перевищувати на середньогеометричних частотах 2 Гц 79 дБ, 4Гц — 73 дБ, 8, 16, 31,5 і

270

271

63 Гц — 67 дБ. Ці норми мають бути зменшені на 10 дБ при дії непостійної вібрації. Допускається їх перевищення на 5 дБ, а також на 5, 10 чи 15 дБ при зменшенні тривалості впливу вібрації упро- довж доби відповідно до 18-56, 6-18 і менше 6%.

Дослідження впливу виробничої вібрації на організм. За об'єк- тивні критерії шкідливого впливу вібрації на організм працюючого слугують інтенсивність змін вібраційної, больової, температурної чут- ливості, тонусу судин, стан вестибулярного і слухового аналізаторів тощо.

При визначенні вібраційної чутливості фіксують її пороги до коливань різної частоти. Поступово збільшуючи амплітуду коли- вань, знаходять таку, яка ледь відчувається обстежуваним. При цьо- му параметри заданої вібрації відомі, що дає змогу визначити по- роговий рівень вібраційної чутливості на різних частотах. З цією ме- тою використовується вимірювач вібраційної чутливості ВВЧ —02 (мал. 74).

Прилад генерує механічні коливання вібруючої площадки на фік- сованих частотах 16, 31,5, 63, 125, 250 і 500 Гц. Амплітуда подаваних коливань регулюється ступінчасто і плавно. Прилад відградуйова- ний у децибелах. Нулю децибел на різних частотах відповідають наступні амплітуди: на 16 Гц — 5, на 32 Гц — 3, на 63 Гц — 1,5, на 125 Гц - 0,2, на 250 і 500 Гц - 0,15 мкм.

к <.>

Мал. 74. Вимірювач вібраційної чутливості:

/ — електромеханічний прилад; // — електродинамічна приставка; / — стрілочний індикатор; 2 — перемикач шкал; 3 — перемикач частот; -4, 5 ~ ручки для грубого і плавного встановлення амплітуди вібрації; 6, 7 — тумблер і кнопка подання і перери- вання сигналу; 5 — лампочка відповіді; 9, 10 — тумблер і сигнальна лампа вмикання мережі; // — вібраційна площадка; 12 — кнопка відповіді обстежуваного.

Обстежуваний поміщає вказівний палець на вібруючу площадку, не натискаючи на неї, в іншу руку він бере кнопку відповіді пацієнта. Експериментатор перемикачем установлення частоти встановлює ча- стоту 500 Гц і перемиканням ручки установлення амплітуди, посту- пово збільшуючи амплітуду подаваної вібрації, знаходить поріг віб- раційної чутливості на даній частоті. Обстежуваний свідчить про ви- никнення відчуття вібрації натисканням на кнопку пацієнта, в цю мить загоряється сигнальна лампочка. Поріг (дБ) визначається за сумою показів перемикача амплітуди та стрілки індикатора. Потім перехо- дять до відповідних вимірювань на більш низьких частотах.

Про зміни вібраційної чутливості судять, порівнюючи її поріг у осіб, що зазнали і не зазнали впливу вібрації, або у одних і тих самих осіб до роботи і в різні періоди після її виконання. Збіль- шення порога, яке свідчить про втому вібраційного аналізатора, най- більш виражене на діючій частоті і на частоті 250 Гц. При тривало- му впливі вібрації спостерігається стійке збільшення порога, особ- ливо на частоті 250 Гц.

Зміни больової чутливості виявляються при поколюванні гол- кою різних ділянок шкіри, звичайно рук і ніг.

Простим, але дуже ефективним методом виявлення впливу віб- рації на тонус судин є капіляроскопічне дослідження — огляд за допомогою спеціального мікроскопа підшкірних капілярів нігтьово- го ложа пальців, переважно IV пальця лівої руки при дії локальної вібрації або ноги при дії загальної вібрації. На шкіру в місці огля- ду наносять кедрову олію, гліцерин або іншу просвітлювальну ре- човину.

При капіляроскопії звертають увагу на колір поля, число капі- лярів, форму і ширину просвіту венозного і артеріального колін, їх звивистість, особливості кровообігу. У здорових людей фон поля світ- ло-рожевий, колір капілярів інтенсивно рожевий чи червоний. Капі- ляри першого ряду розташовані правильними рядами, обидві поло- вини капіляра ідуть паралельно. За ходом артеріальної і особливо венозної частини капіляра наявні два-три легкі вигини, кровообіг швидкий, рівномірний.

На ранніх стадіях впливу вібрації спостерігається тенденція до спастичного стану або атонії капілярів, далі переважають спастич- но-атонічні явища. Капіляри стають звивистими, деформованими, ар- теріальне коліно деяких сильно звужене, венозне — частіше розши- рене. Часто капіляри погано розрізняються на мутному судинному фоні, кровообіг уповільнюється.

12.4. УЛЬТРАЗВУК ТА ІНФРАЗВУК НА ВИРОБНИЦТВІ

Ультразвук - акустичні коливання з частотою понад 20000 Гц - широко застосовується в промисловості (очищення і знежирення деталей, кристалізація, механічна обробка матеріалів, зварювання, па- яння, лудіння, дефектоскопія), для обробки і передачі сигналів у радіолокаційній та обчислювальній техніці, а також у медицині для

272

ц 870-0

273

діагностики з використанням звукобачення і терапії різних захво- рювань, стерилізації інструментів, рук тощо.

Ультразвук поділяється на низькочастотний (20000-100000 Гц) і високочастотний (Ю'-ІО9 Гц). Високочастотний ультразвук не поши- рюється у повітрі і впливає на працюючих лише при контакті дже- рела з поверхнею тіла, низькочастотний ультразвук чинить на працю- ючих загальну дію через повітря і локальну при контакті рук з його джерелами. При місцевому впливі ультразвуку значної інтенсивно- сті внаслідок механічних, фізико-хімічних, термічних і кавітаційних ефектів у тканинах спостерігаються ураження периферичної нерво- вої системи (вегетативний поліневрит, парез пальців кистей і перед- пліччя). Загальний вплив ультразвуку супроводиться змінами з боку центральної та периферичної нервової, серцево-судинної, ендокринної систем, вестибулярної та слухової функцій. Ультразвук малої і серед- ньої інтенсивності спричинює в тканинах позитивні біологічні ефекти, стимулює перебіг фізіологічних процесів.

Гігієнічна оцінка високочастотного ультразвуку в діапазоні ча- стот 105-107 Гц, який поширюється контактним шляхом на руки опе- ратора (окрім випадків впливу ультразвуку на пацієнтів під час лікувально-діагностичних процедур) передбачає визначення піко- вого значення віброшвидкості (м/с) або його логарифмічного рів- ня (дБ). Допускається оцінювати ультразвук за енергетичною ін- тенсивністю (Вт/см2). Максимальні значення ультразвуку в зонах, передбачених для контакту рук оператора з робочими органами приладів і установок, упродовж 8-годинного робочого дня, не по- винні перевищувати, за СН № 2282-80, гранично допустимих рівнів віброшвидкості 1,6102 м/с (110 дБ) або енергетичної інтенсивності 0,1 Вт/см2. Робоче місце оператора слід організувати так, щоб мак- симально обмежити можливий вплив ультразвуку при контактній передачі (дистанційне керування, автоблокування, пристрої для ут- римання джерела або оброблюваної деталі, виключення можливості передачі ультразвуку іншим частинам тіла, використання індивіду- альних засобів захисту — рукавиць і протишумів) і знизити вплив несприятливих супутніх факторів виробничого середовища (фіксо- вані робочі місця, обмежені ширмами для створення світлової та звукової тіні, в опалюваних приміщеннях з температурою повітря 22~24°С при швидкості його руху 0,2 м/с і вологості 40-60% і місцевим обігріванням працюючого).

Пікові значення віброшвидкості вимірюють спеціальними інтер- ферометрами, що складаються з датчика чутливістю не менше 80 дБ, лазерного інтерферометра з фільтрами низької та високої частоти, мілівольтметра ВЗ-40, підсилювача частоти, диференціального лан- цюжка та імпульсного мілівольтметра В4-12. Рівні ультразвуку від ультразвукового обладнання і приладів вимірюють на заводах-виго- товлювачах з обов'язковим внесенням результатів вимірювання в технічний паспорт виробу.

Спектр коливань, що поширюються в повітрі при роботі низько- частотного ультразвукового устаткування, обіймає ультразвук від

274 і.:..;. , ,

20000 до 100000 Гц з максимумом на робочій частоті, і звукові коли- вання всього чутного діапазону частот з максимумом на частотах понад 8000 Гц. У випадках безпосереднього контакту робітників з оброблюваними деталями, ультразвуковим інструментом спостері- гається локальний вплив вібрації.

Гігієнічна оцінка робочих місць, розташованих біля низькочастот- ного ультразвукового устаткування, що генерує коливання 11200- 100000 Гц, передбачає визначення рівнів звукового та ультразвуко- вого тиску в третинооктавних смугах із середньогеометричними ча- стотами 12500, 16000, 20000 і 40000 Гц, які не повинні перевищувати такі гранично допустимі значення: 80, 90, 100 і 110 дБ на відповід- них частотах (СН 1733-77). При сумарній тривалості впливу уль- тразвуку 1-4 год за зміну граничні рівні допускається збільшувати на 6 дБ, при тривалості 1 /4-1 год — на 12 дБ, 5-15 хв — на 18 дБ, 1-5 хв — на 24 дБ. При цьому рівні звукового тиску в октавних смугах із середньогеометричними частотами від 63 до 8000 Гц і рівні звуку на робочих місцях не повинні перевищувати їх гранич- них норм за СН 3223-85, параметри вібрації — норм за СН 3041-84. З метою обмеження звукових і ультразвукових впливів на організм працюючих ультразвукові установки обладнують звукоізоляційним укриттям, кожухами або екранами, системами автоблокування і роз- ташовують в ізольованих приміщеннях.

Рівні звукового та ультразвукового тиску від низькочастотного ультразвукового обладнання вимірюють за допомогою спеціальної апаратури фірм "Брюєль і К'єр" або КРТ, що складається з мікро- фона конденсаторного типу і частотного третинооктавного аналіза- тора, на рівні голови працюючого, у напрямі максимального поши- рення енергії коливань. Підприємства, що виготовляють ультразву- кове устаткування, зобов'язані вносити у його паспорт дані про рівні звукових і ультразвукових коливань.

Інфразвук — акустичні коливання з частотою нижче 16 Гц, що супроводжують технологічні процеси і роботу виробничого облад- нання, які генерують низькочастотний шум, рідше низькочастотну вібрацію (поршневі компресори, віброплощадки, мартени і конвер- тори, газодинамічні та хімічні установки, транспортні та будівельні дорожні машини, кар'єрні екскаватори тощо).

При дії інфразвуку можливі зміни з боку нервової, серцево-су- динної, дихальної, ендокринної систем, вестибулярного і слухового аналізаторів тощо внаслідок виникнення явища резонансу в орга- нах і тканинах (частота інфразвукових коливань збігається з часто- тою коливань внутрішніх органів).

За характером спектра інфразвук поділяється на широкосмуго- вий і тональний (див. § 12.2), за часовими характеристиками — на постійний, рівень звукового тиску якого за шкалою "лінійна" на ха- рактеристиці шумоміра "повільно" змінюється не більш ніж на 10 дБ упродовж 1 хв, і непостійний з коливаннями рівня звукового тиску понад 10 дБ.

Інфразвук вимірюють з використанням шумомірів виробництва

275

фірм "Брюєль і К'єр" і КЕТ з частотною характеристикою підсилю- вача від 2 Гц і октавними (третинооктавними) фільтрами. Вимірю- вання проводять на постійних робочих місцях або в робочих зонах обслуговування при роботі в характерному режимі. Точки вимірю- вання обирають на віддалі не ближче 20 м одна від одної для цехів і не ближче 3 м для кабін дистанційного обладнання. Мікрофон роз- ташовують на висоті 1,5 м від підлоги. У кабінах самохідних і тран- спортно-технологічних машин вимірювання проводять при відчине- них і зачинених вікнах, при цьому мікрофон розташовують на від- далі 15 см від вуха працюючого.

Для гігієнічної оцінки постійного інфразвуку на робочих місцях вимірюють рівні звукового тиску (дБ) в октавних смугах частот із середньогеометричними частотами 2, 4, 8 і 16 Гц і зіставляють їх з гранично допустимими рівнями, які не повинні перевищувати 105 дБ для всіх нормованих частот. Для непостійного інфразвуку нор- мованою характеристикою є загальний рівень звукового тиску на шкалі "лінійна" шумоміра, що вимірюється у дБіім і повинен стано- вити не більше 110 дБ .

ЛІН

На початку вимірювання шумомір вмикають на шкалу "ліній- на" і характеристику "повільно" та зауважують середнє положення стрілки і межі її коливань для визначення часових характеристик інфразвуку. Для постійного інфразвуку вимірюють рівні звукового тиску в дБііи і рівні звуку в дБ А, а також спектр в октавних або третинооктавних смугах з відліком показів за середнім положенням стрілки шумоміра на характеристиці "повільно", а для непостійного — визначають їх відповідні еквівалентні рівні. Для непостійного ін- фразвуку у вигляді піків або імпульсів, що повторюються, додатко- во роблять відлік на характеристиці "швидко" за максимальними показами шумоміра. Мінімальний і рекомендований час вимірюван- ня при частотному аналізі інфразвуку наведений в табл. 95.

Таблиця 95 Мінімальний і рекомендований час вимірювання при частотному аналізі інфразвуку

Час вимірювання, с

Середньогеомстрпчні частоти октав, Гц

2

4

8

16

Мінімальний ЗО 15 8 4

Рекомендований 300 150 80 40

Для визначення ступеня вираженості інфразвуку відносно чут- ного шуму використовують різницю рівнів за шкалами "лінійна" і "А" шумоміра ііінЬл. Якщо ця різниця менша або дорівнює 10 дБ, інфразвук практично відсутній, 20 дБ — інфразвук не вираже- ний, більше 20 дБ — виражений інфразвук, який потребує прове- дення його спектрального аналізу для визначення переважаючих частот та їх рівнів. ...... >.■■ . . ,-...,,. ,. . ,. . ,.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]