Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

19.1. Вибір джерел водопостачання в польових умовах

Пошук джерел води й визначення можливості їх використання здійснюють інженерні розвідувальні дозори, до складу яких вхо- дять спеціалісти медичної служби.

Завдання розвідки вододжерел полягає в тому, щоб визначити кількість, місцезнаходження й санітарний стан джерел води та на- вколишньої місцевості, придатність води для питних та інших по- треб, відібрати проби води для лабораторного аналізу, оцінити тех- нічний стан джерел води, запас води в них, наявність матеріалів для ремонту, обладнання джерел водопостачання, підходи до них.

Якість природної води оцінюється за такими параметрами: А. Огляд вододжерела.

І. Санітарно-топографічні дані.

  1. Загальна геологічна та топографічна будова місцевості.

  2. Характер ґрунту, рослинності.

  3. Вид вододжерела (відкрите, закрите).

  4. Наявність та розташування джерела можливого забруднення.

II. Санітарно-технічні дані: санітарно-технічне обладнання водо- джерела — наявність та захисні загорожі зон санітарної охорони, забирання води, влаштування фільтраційних колодязів, траншей, цям- рин, каптажів.

III. Санітарно-епідеміологічні дані: наявність захворювання лю- дей і тварин на інфекційні хвороби, що можуть передаватися через воду.

Б. Дані розвідок:

  1. Загальновійськової.

  2. Радіаційної.

  3. Хімічної.

В. Дослідження води.

I. Органолептичні та фізичні властивості.

II. Характеристика мікрофлори й мікрофауни води.

1. Побічний шлях:

а) результати огляду вододжерела на місці;

б) визначення аміаку, нітритів, окисності, хлоридів, БПК5;

в) посів на кишкову паличку та мікробне число.

2. Прямий шлях:

а) мікро- й овоскопія;

б) люмінесцентна мікроскопія;

в) посів на живильні середовища та ідентифікація патогенних мікроорганізмів.

III. Хімічний склад, зокрема наявність отруйних та радіоактивних речовин.

19.2. Відбір проб води з різних джерел

Для фізико-хімічного аналізу відбирають 2 л води, для визначен- ня титру кишкової палички й мікробного числа — 0,5 л, для вияв- лення патогенних мікроорганізмів — до 3 л.

При лабораторно-виробничому контролі роботи споруд водого- ну аналіз води слід робити перед подаванням її в мережу: на водо- гонах із добре захищених підземних джерел — не рідше ніж двічі на рік, а для нових свердловин упродовж першого року експлуата- ції — не рідше ніж один раз на місяць, при цьому необхідний до- датковий аналіз води на кишкову паличку та загальну кількість бактерій; при недостатньо ізольованому гирлі свердловини — не рідше ніж один раз на місяць; при недостатньо захищеному від забруднення водоносному горизонті — не рідше ніж один раз на тиждень; при хлоруванні води аналіз на залишковий хлор треба робити щогодини.

Кількість проб для аналізу залежить від кількості людей, фак- тично обслуговуваних водогоном. Наприклад, якщо це до 10 000 осіб, то для аналізу відбирають не менше двох проб води на місяць, при кількості 10 000-25 000 осіб — 10 проб на місяць.

Проби води з відкритих водойм і шахтних колодязів відбира- ють за допомогою батометра або пристосованих бутлів в оправі, з вантажем та каучуковою пробкою зі шнуром. Відібрані проби до- сліджують негайно або не пізніше ніж через дві години з ^моменту відбору. Якщо дослідження не можна здійснити в зазначений термін, то аналіз води має бути проведений не пізніше ніж через шість годин, за умови зберігання ЇЇ при температурі 1-5°С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]