Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

III. Неви значеної етіології

Аліментарна пароксизмально- Озерна риба деяких районів світу, в окремі роки

токсична мюглобшурія (гаффська, юксівська, сартландська хвороба)

:" Код форми

Код закладу

Облікова форма № 058-О назва закладу

Термінове повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, нетипову реакцію на щеплення*

1. Діагноз .

підтверджений лабораторією: так, ні (підкреслити)

2. Прізвище, ім'я, по батькові

3. Стать

  1. Вік (для дітей до 14 років — дата народження)

  2. Адреса: населений пункт район

вул будинок № кв. .V»

індивідуальна, комунальна, гуртожиток — цшісатн

6. Назва та адреса місця праці, навчання (для дітей — дитячого закладу)

7. Дати: захворювання первинного звертання (виявлення)

встановлення діагнозу

останнього відвідування дитячого закладу, школи

госпіталізації

  1. Місце госпіталізації

  2. Якщо отруєння — зазначити, де сталось отруєння, чим отруєний потерпілий

10. Первинні протиепідемічні заходи та додаткові дані

11. Дата і час первинної сигналізації про захворювання (телефоном і т. ін.)

в СЕС Прізвище особи, яка повідомила

Хто прийняв повідомлення

12. Дата й час відсилання повідомлення

Підпис особи, що надіслала повідомлення

13. Дата й час отримання повідомлення СЕС

Реєстраційний „\г° у журналі ф. .V» СЕС

Підпис особи, що отримала повідомлення

* Складається медичним працівником прп виявленні інфекційного захворювання, харчового от- руєння, гострого професійного отруєння або при підозрі на них, а також при зміні діагнозу. Надсила- ється в санепідемстанцію за місцем виявлення хворого не пізніше ніж через 12 год з моменту виявлен- ня хворого. У випадку зміни діагнозу в п. 1 повідомлення зазначається змінений діагноз, дата ного встановлення та попередній діагноз. Повідомлення готується також на випадок укусів, при нанесенні подряпин, обслпненні домашніми чи дикими тваринами, якщо є аідозра, що вони сказилися.

Згідно з "Інструкцією про порядок розслідування, обліку та про- ведення лабораторних досліджень в закладах санітарно-епідеміоло-

182

183

гічної служби при харчових отруєннях" (М., 1975), лікар, який на- дав медичну допомогу потерпілому і виявив або запідозрив харчове отруєння, зобов'язаний:

  1. Негайно повідомити про харчове отруєння телефоном, телег- рафом або посильним місцеву санітарно-епідеміологічну станцію за місцем виявлення хворого.

  2. Не пізніше ніж через 12 год з моменту виявлення випадку харчового отруєння надіслати термінове повідомлення про харчове отруєння (облікова форма № 058-0) у місцеву санепідемстанцію за місцем виявлення хворого.

  3. Вилучити залишки підозрюваної їжі й негайно заборонити подальшу реалізацію продуктів, з яких приготовано їжу.

  4. Вилучити зразки підозрюваної їжі, зібрати блювотні маси (промивні води), кал і сечу потерпілих, при наявності показань узяти кров для посіву на гемокультуру (у випадку надання допомоги лікарем) і надіслати їх на дослідження в лабораторію санепідем- станції.

Лікар зобов'язаний провести опитування потерпілих за подани- ми нижче схемами, для того щоб виявити загальний для всіх потер- пілих продукт, а також загальноклінічні симптоми.

На дослідження надсилають матеріали, які, за попередніми да- ними, пов'язані із гаданою етіологією отруєння: залишки підозрю- ваної їжі, спожитої потерпілим, а також вихідні продукти й на- півфабрикати, що використовувались при її готуванні, блювотні маси, промивні води, екскременти та сечу потерпілих, кров для отримання гемокультури і постановки серологічних реакцій, питну воду з карафок, питних бачків, резервуарів та інших джерел.

Проби для бактеріологічного дослідження слід відбирати в стерильні із широкими шийками банки місткістю 200-300 мл зі щільно притертими корками або які закриваються пергаментним папером і обв'язуються мотузкою або гумовими охватами. Проби продуктів густої консистенції можна відбирати в стерильний пер- гаментний папір. Якщо стерильний посуд відсутній, допускається відбір проб у будь-який чистий посуд, попередньо прокип'ячений

СХЕМА АНАЛІЗУ

упродовж 15 хв. Обробка посуду дезінфекційними засобами не допускається.

Залишки консервів надходять на дослідження в тому ж посуді, з якого їх уживали в їжу. Залишки фактично спожитої їжі беруть для аналізу в тому посуді, в якому вони виявлені. Допускається їх доставлення в стерильних банках, куди залишки їжі мають бути перенесені з дотриманням правил асептики.

СХЕМА ОПИТУВАННЯ ПОТЕРПІЛОГО ПРИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ

1. Прізвище, ім'я, по батькові. '"'' 2. Вік. і 3. Місце праці.

4. Де харчувався потерпілий упродовж останніх двох діб. ;, 5. Чи є захворювання серед членів сім'ї, де вони харчувались.

  1. Дата, час початку захворювання.

  2. Який продукт, страва підозрюється (опитування за схемою № 2). *' " 8. Клінічні симптоми (опитування за схемою № 3).

>;.• 9. Місце, час приймання в їжу підозрюваного продукту.

10. Тривалість періоду від приймання в їжу підозрюваного продукту до початку захворювання (інкубація).

СХЕМА ОПИТУВАННЯ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО ПРОДУКТУ ПРИ ГРУПОВОМУ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ*

Прізвище, ім'я, по батькові

Найменування продукту

з/п

Дата вживання

* Результат опитування позначають знаком "плюс" (+) або "мінус" (-).

Проби екскрементів відбирають із останньої, найбільш рідкої пор- ції, яка надходить із верхніх відділів кишківника. Найбільш повно- цінним матеріалом є екскременти (5—10 г), зібрані безпосередньо після дефекації. При наявності в екскрементах слизу, гною або кро- ві їх долучають до зібраного матеріалу. Проби відбирають стериль-

СИМПТОМІВ ЗАХВОРЮВАННЯ*

з/п

Прізвище, ім'я, по батькові хворого

Дата, час, початок захво- рювання, дата госпіталізації

Основні

1 Іудота

1

1

І

її

І

Біль під ложечкою

1

1

1

СИМПТОМИ

д

1

і

2

X

захворю-

Загальна слабіс

І

11

і

1

1

1

Сухість у роті

Утруднене копт

1.

ї

І

і

1

Ьіль у суглобах

І 1

•—

Кров у екскрем

! І

середньої тяжкості

І

,.

* Виявлені симптоми позначаються знаком "плюс" ( + ) або "мінус'Ч-), температура тіла — в °С.

184

185

ними дерев'яними шпателями або скляними паличками, вмонтова- ними у ватні пробки пробірок.

Блювотні маси (50-10 мл), промивні води (100-200 мл) мають бути взяті від кожного потерпілого до вживання будь-яких лікарсь- ких засобів.

Кров у хворих забирають із ліктьової вени в стерильну суху пробірку (не менше 8-10 мл).

Пробу сечі беруть на дослідження в кількості 20-30 мл у сте- рильний посуд з дотриманням необхідних умов, які виключають вне- сення сторонньої флори.

Для аналізу проб води потрібно не менше 1 л. Якщо необхідно досліджувати воду з карафки, її можна доставляти в лабораторію безпосередньо в карафці.

Забирання матеріалів із зіва й носа здійснюють стерильними ват- ними тампонами, закріпленими на металевих паличках.

На проби прикріплюють етикетки, проби нумерують, опечатують сургучевою печаткою або пломбують і упаковують таким чином, щоб гарантувати збереженість матеріалу, запобігти обсіменінню або по- ширенню інфекції. На кожній банці повинна бути наклейка з надпи- сом (наприклад, "блювотні маси", "промивні води"). Обов'язково на кожній наклейці необхідно написати прізвище, ім'я, по батькові хво- рого, дату взяття проби. Якщо взяті на бактеріологічне дослідження проби не можуть бути доставлені в лабораторію негайно, їх дозво- ляється зберігати при температурі 4-б°С не більше доби. Теплої пори року проби повинні транспортуватися в охолодженому ви- гляді, в холодну пору слід запобігати їх замерзанню.

У супровідному документі до матеріалів на хворого вказується: прізвище, ім'я, по батькові, вік обстежуваного, адреса, місце праці, по- сада (для дитини необхідно зазначити, чи відвідує вона дитячий заклад і який саме), дата захворювання, діагноз або показання до обстеження, дата й час збирання матеріалу, прізвище й посада особи, що підготувала матеріал.

При скеруванні в лабораторію харчових продуктів у супровідно- му документі необхідно вказати:

а) найменування підприємства або закладу, де зроблено виїмки проб, їх адресу, перелік проб із зазначенням їх маси, характер тари і упаковки (стерильність посуду, охолодження проб тощо), дату й час виїмки;

б) основні дані санітарно-епідеміологічного обстеження (дату хар- чового отруєння, час появи симптомів захворювання після прий- мання підозрюваної їжі, опис клінічних явищ у хворих, кількість потерпілих, госпіталізованих, наявність випадків зі смертельним на- слідком, попередній діагноз);

в) при наявності проб декількох продуктів необхідно зазначити, який із них підозрюється як причина харчового отруєння;

г) мету дослідження;

д) посаду й підпис особи, яка відправляла проби в лабораторію.

З ГІГІЄНА ДІТЕЙ ТА ПЩДГТКІВ

Гігієна дітей і підлітків вивчає вплив навколишнього середовища, умов виховання, навчання, професійної підготовки на їх здоров'я.

Формування здорового підростаючого покоління — майбутнього нації передбачає, зокрема, створення гігієнічно повноцінних умов жит- тя дітей та підлітків. Це можливо лише за умови ретельно відпрацьова- ної системи контролю з боку лікарів педіатричного та гігієнічного профілю над факторами середовища, що оточують дитячі колекти- ви й неорганізованих дітей, станом здоров'я, зокрема фізичним роз- витком, характером відповідних реакцій дитячого та підліткового ор- ганізму під впливом цих факторів.

Т' л л & & 9

ГІГІЄНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]