Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

16.6. Гігієнічні вимоги до розташування та планування радіологічних. Рентгенологічних відділень та рентгенкабінетів

Рентгенологічні відділення проектуються, як звичайно, у великих багатопрофільних лікарнях. Планування таких відділень повинно передбачити найкоротші комунікації з лікувальними відділення- ми та поліклінікою. Вікна відділень не повинні бути орієнтовані в бік лікувальних корпусів лікарні, житлових будинків та основних пішохідних переходів. Передбачається головним чином штучне ос- вітлення.

Крім приміщень для рентгенкабінетів у таких відділеннях є кабі- нет завідуючого відділенням (12 м2); кімната персоналу (3,25 м2 на одну людину); чекальня (4,8 м2 на один кабінет); кімната для перегля- ду знімків (15м2); кімната для приготування розчину барію (4 м2); матеріальна (10 м2); приміщення для тимчасового зберігання рент- генівської плівки (8 м2); кімната особистої гігієни персоналу (3 м2); вбиральні для персоналу та хворих (3 м2 на один кабінет).

Рентгенологічні кабінети різного призначення при їх розташу- ванні у стаціонарно-поліклінічному комплексі слід об'єднувати в окреме відділення (за винятком кабінетів інфекційних, туберкульоз- них та акушерських відділень). При цьому входи в рентгенкабіне- ти стаціонару та поліклініки повинні бути розділеними. Кількість рентгенкабінетів для загальних досліджень у стаціонарах передба- чається з розрахунку один кабінет на 200-250 ліжок, у поліклініках — один кабінет на 400 відвідувань за зміну.

Рентгенкабінет для загальних досліджень згідно з діючими СанПіН 2.08.02.89 має такі приміщення: процедурна з поворотним столом-штативом, стійкою для знімків, підсилювачем рентгенівського зображення (34-48 м2); кімната управління (10 м2); кабінет лікаря (10 м2); фотолабораторія (10-12 м2); ксеролабораторія (10-12 м2); вбиральня для пацієнтів (3 м2).

Рентгенофлюорографічний кабінет повинен мати такі приміщен- ня: процедурна (20 м2); фотолабораторія (б м2); роздягальня (15 м2); чекальня Сі5 м2). Площі функціональних приміщень рентгенкабіне- тів спеціального призначення — томографічних, стоматологічних, уро- логічних, артеріо- і венографії, бронхоскопічних та інших незначною мірою відрізняються від наведених.

420

25 „ / Військова гігієна

Військова гігієна — це наука, що вивчає вплив фізичних, хімічних, біологічних та психологічних факторів середовища на організм війсь- ковослужбовців з метою збереження і зміцнення здоров'я та працез- датності (боєздатності) особового складу частин і підрозділів. Війсь- кова гігієна включає питання гігієни праці, комунальної гігієни (гі- гієна житла військовослужбовця, водопостачання), гігієни харчування особового складу, особистої гігієни тощо. В зв'язку з цим практичні завдання медичної служби Української армії охоплюють комплекс заходів контролю за розташуванням, харчуванням, водопостачанням військ, умовами праці в окремих родах військ, дотриманням правил особистої та колективної гігієни.

7~ л А б- 17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]