Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

14.4. Дослідження функціонального стану працюючих

Фізіологічні та психофізіологічні зміни в організмі працюючих, динаміка їх працездатності в процесі трудової діяльності слугують за об'єктивні критерії оцінки впливу факторів виробничого середо- вища, характеру, режиму праці та відпочинку, свідчать про розвиток утоми. Методи дослідження фізіологічних і психофізіологічних ре- акцій широко застосовуються при обґрунтуванні гігієнічних норм факторів виробничого середовища, оптимізації режимів праці та від- починку, виробничого обладнання та оснащення робочого місця, розв'язанні питань трудової експертизи і працевлаштування робіт- ників, їх професійного добору тощо.

Вибір методів оцінки фізіологічних зрушень в організмі і поря- док їх застосування визначається метою дослідження. Зокрема, при оцінці існуючого режиму праці та відпочинку фізіологічні показни- ки порівнюють у динаміці робочої зміни (на початку, перед обід- ньою перервою, після неї, наприкінці зміни). При визначенні важко- сті та напруженості праці фізіологічні показники оцінюють за змі- ною показника наприкінці робочого дня порівняно з вихідним рів- нем його на початку роботи. Фізіологічні і психофізіологічні показ- ники в процесі профвідбору визначають на основі кількісних та якісних еталонів, передбачених методом визначення показника.

Основні вимоги до методів дослідження функціонального стану працюючого — достатня інформативність і адекватність до тих змін, виникнення яких можна очікувати в організмі під час роботи, про- стота виконання та мінімальне відволікання робітника від роботи (одноразово не більше 3-5 хв).

330

331

' Серед показників, що характеризують функціональний стан пра- цюючого, важливе місце посідають дослідження центральної нерво- вої системи, психічних процесів та аналізаторів, серцево-судинної, ди- хальної, м'язової систем тощо. Стан центральної нервової системи в умовах виробництва вивчають за латентним періодом простих слухо- і зоромоторних реакцій, а також за латентним періодом і кількістю помилкових відповідей у реакції з диференціюванням умовного по- дразника, психофізіологічними (показниками пам'яті, психомотори- ки, мислення, уваги), електроенцефалографічними показниками, да- ними хронорефлексометрії, стан аналізаторних систем — за порога- ми сприйняття подразників, критичною частотою злиття світлового мигтіння та звукових коливань. Про стан серцево-судинної системи свідчать частота пульсу, артеріальний тиск, хвилинний і ударний об'єми крові, функціональні проби, дані електрокардіографії, ди- хальної — частота дихання, легенева вентиляція, спірометрія, оксиге- мометрія, м'язової системи — ергографія, динамометрія, електроміог- рафія, треморометрія. Методи дослідження провідних показників фун- кціонального стану організму наведені у параграфах 1.7, 2.5, 10.2, 12.2, 12.3 цього посібника, а також у посібниках з нормальної фізі- ології.

З ГІГІЄНА ЛІКУ В АЛЬНО- ПРОФІЛАКТИЧНИХ а 7 ЗАКЛАДІВ

Гігієна лікувально-профілактичних закладів — розділ гігієни, що розробляє гігієнічні норми і вимоги до розташування, планування, санітарно-технічного благоустрою, санітарно-гігієнічного та проти- епідемічного режиму стаціонарів і поліклінік з метою створення оп- тимальних умов перебування хворих, ефективного проведенння лі- кування, забезпечення сприятливих умов праці медперсоналу, про- філактики внутрішньолікарняних інфекцій.

Створення належних умов у лікувальних закладах визначається особливостями планування й забудови ділянки, упорядкуванням та внутрішнім плануванням будинків, їх санітарно-технічним благоустро- єм (ефективністю опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання, каналізації тощо), а також дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в процесі експлуатації.

На етапі проектування й будівництва нових та реконструкції ді- ючих лікувально-профілактичних закладів величезна роль належить організаторам охорони здоров'я, головним лікарям лікарень і по- ліклінік. Забезпечення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму під час експлуатації лікувальних закладів є обов'язком всього медичного персоналу. Це неможливо без знання лікарями різних спеціальностей гігієнічних норм проектування, вимог до експлуатації лікувально-профілактичних закладів, обов'язків при створенні та функціонуванні медичних установ різних типів.

т в- 15

ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]