Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

11.1. Гігієнічні аспекти роботи цехового лікаря

Створення сприятливих умов праці, зниження захворюваності ро- бітників, зайнятих у промисловості та сільському господарстві, — одне з найважливіших завдань системи охорони здоров'я.

З метою надання лікувально-профілактичної допомоги працю- ючим на великих підприємствах (понад 3000 осіб) створюють спеці-

альні медичні заклади амбулаторно-поліклінічного типу — медико- санітарні частини. В основі їх діяльності лежить цеховий дільничий принцип, який забезпечує повсякденне медичне спостереження за ро- бочим колективом у конкретних умовах виробничого середовища. Цехова лікарська дільниця об'єднує підрозділи, цехи чи дільниці підприємства, однорідні за технологією виробництва, налічує 1500— 2000 робітників і обслуговується цеховим лікарем-терапевтом, який підпорядкований завідуючому терапевтичним відділенням медико- санітарної частини. До обов'язків цехового лікаря, крім надання ква- ліфікованої терапевтичної допомоги робітникам, належить здійснення санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на оздоровлення умов пра- ці робітників. Йому допомагає медичний персонал фельдшерських пунктів охорони здоров'я, що можуть створюватися в окремих це- хах, які входять до складу цехової лікарської дільниці.

На промислових підприємствах з кількістю робітників 1000-3000 створюють самостійні лікарські пункти охорони здоров'я, а на під- приємствах, де працює менше 1000 осіб, — фельдшерські пункти охорони здоров'я. Невід'ємною складовою діяльності медпрацівни- ків самостійних пунктів охорони здоров'я є також організація са- нітарно-гігієнічних заходів на виробництві.

Організація санітарно-гігієнічних заходів на підприємстві здій- снюється у тісному контакті зі спеціалістами санепідемстанції і на- самперед лікарями з гігієни праці, які здійснюють поточний сані- тарний нагляд за промисловими підприємствами, а також з інжене- ром з охорони праці та техніки безпеки.

Організація санітарно-гігієнічних заходів грунтується на плано- мірному систематичному вивченні цеховим лікарем, лікарем пункту охорони здоров'я умов праці та їх впливу на здоров'я робітників з використанням усіх необхідних методів гігієнічного дослідження ви- робничого середовища і аналізу особливостей технологічного про- цесу, характеру обладнання, сировини, робочих приміщень, а також фізіолого-гігієнічних методів дослідження функціонального стану організму в процесі праці.

Складовими діяльності цехового лікаря є гігієнічне обстеження підприємства, окремих його цехів, гігієнічна характеристика конкрет- ної професії з поглибленим вивченням робочих місць, окремих ви- робничих процесів, гігієнічна оцінка ефективності санітарно-техніч- них пристроїв (вентиляції, опалення, освітлення і т.ін.), фізіолого- гігієнічна характеристика факторів організації праці, вивчення рів- нів та динаміки загальної захворюваності на підприємстві, в цехах і на дільницях, розслідування і повний облік випадків професійних захворювань і отруєнь, участь у вивченні причин виробничого трав- матизму, систематичне узагальнення та аналіз матеріалів захворю- ваності з тимчасовою втратою працездатності, професійної захворю- ваності та виробничого травматизму, дослідження функціонального стану організму при виконанні конкретних робіт.

Медико-гігієнічне обслуговування робітників передбачає також організацію і проведення за участю цехового лікаря попередніх при

242

у і

243

влаштуванні на роботу та періодичних медичних оглядів, надання першої допомоги при виробничих інтоксикаціях і травмах, розв'язан- ня питань раціонального працевлаштування жінок-робітниць, під- літків, інвалідів, осіб з хронічними, зокрема професійними, захворю- ваннями. Цеховий лікар зобов'язаний організувати та проводити санітарно-освітню роботу на дільниці.

Цеховий лікар повинен бути добре обізнаний з гігієною та фізі- ологією праці, технологією виробництва, клінікою професійних за- хворювань, промислово-санітарною технікою, володіти гігієнічними методами дослідження факторів виробничого середовища, вміти ви- вчати й аналізувати їх вплив на здоров'я працюючих.

Планомірне систематичне вивчення цеховим лікарем умов праці та їх впливу на здоров'я робітників має бути покладене в основу розробки й проведення оздоровчих заходів на виробництві, які від- дзеркалюються у річних та перспективних планах оздоровлення умов праці. До плану долучаються також заходи з загального санітарного благоустрою підприємства, ергономічні та технічні заходи раціоналі- зації виробничого процесу, обладнання робочих місць, оптимізації ро- бочої пози, режимів праці та відпочинку. Заходи, що вимагають знач- них фінансових затрат, вносяться до плану соціального розвитку під- приємства. У планах зазначаються термін виконання окремих захо- дів, відповідальні особи та орієнтовна вартість накреслених заходів, яка необхідна для отримання асигнувань за кошторисом підприєм- ства на вказаний рік. План оздоровчих заходів слід узгодити з адмі- ністрацією підприємства, яка відповідає за його виконання, профспілко- вим комітетом, керівництвом медико-санітарної частини підприємства, його виконують господарські, медичні працівники і представники санітарного нагляду в межах їх обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]