Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

18.3. Дослідження борошна та хліба в польових умовах

Правила відбору проб борошна та хліба. Для дослідження бо- рошна з кожної партії відбирають вихідний зразок. Вихідний зра- зок відбирають за допомогою щупа, який належить до комплекту ЛГ-1. Борошно вихідного зразка ретельно перемішують і відбирають середній зразок для лабораторних аналізів. Маса середнього зразка повинна становити 400...500 г, але не більше 2 кг. Зразок, призначе- ний для дослідження, повинен мати супровідний документ.

Перед відбором проби хліба для аналізу ретельно оглядають всю партію, а потім відбирають середній зразок. Проби для аналізу можна відбирати не раніше ніж через 3 год і не пізніше ніж через 12 год від початку випікання.

Визначення кислотності борошна. Відважують 5 г борошна і заливають у конічній колбі 30-40 мл дистильованої води. Через пів- години суміш збовтують, додають 3 краплі 1% розчину фенолфта- леїну й титрують 0,1 н. розчином їдкого натру до появи рожевого забарвлення.

Приклад. На титрування витрачено 2,3 мл 0,1 н. розчину їдко- го натру, кислотність борошна становитиме

5-Ю

Якість помелу, кількість висівок, мінеральних домішок та свіжість борошна визначають за допомогою пробірки "Новус" за методом, описаним у главі 6.

Визначення кислотності хліба. 50 г подрібненої м'якушки кла- дуть у колбу, невеликими порціями доливають 250 мл дистильова- ної води. Хліб ретельно розтирають скляною паличкою до утворення однорідної кашки, дають їй відстоятися упродовж години, після чо- го фільтрують. Відбирають 50 мл фільтрату й титрують 0,1 н. роз- чином МаОН із фенолфталеїном до виникнення рожевого забар- влення.

II риклад. На титрування 50 мл фільтрату (що відповідає 10 г хліба) витрачено 10,8 мл 0,1 н. розчину ічІаОН, на 100 г хліба — 108 мл

т, „> „ .., газ :гоізають кубик хлі-

Визначення пористості хліба 3 м'уа^го кубика 27 см3.

ба кожне ребро якого дорівнює 3 си,^^ кожна за-

Кубик подрібнюють і скочують у маж

вбільшки як горошина. ілтають 25 мл

У мірний циліндр місткістю 50-1011ЖТ. іл якої пі

куди и занурюють кульки з хліба. Зазі%] ^ЮВШУСЯ на позначці

нявся рівень води. Наприклад якщо рвк(Ик7-25=12 мл. Пори-

о/, то об єм скачаного хліба (без пор) Р'і/№= с.ЮО'27)

стість 27-12=15 см3, або приблизно 55,і°

СИНЮВОЧАХ 18.4. ВИЗНАЧЕННЯ ВІТАМІНУ О

тт ...,'.....,,.,_ .вхіз івочах для аналізу

Для визначення вмісту вітаміну С ;]ачшн 4 15_20 головок

беруть із середньої проби не менше 3< мшпе 50 г наважку

капусти, із картоплини беруть наваж:(

вирізають подібно до цитринової дольл ь ЙІГ0ПЛИНИ ВИрізають

П і д г о т о в к а о в о ч і в до а н а л їг ОІБШИ на малеСенькі шматок масою 10-20 г, зрізають шкірю(да2% соляну кисло- шматочки, розтирають у ступці, поступа, . 0 р03Тирайня,

ту і невелику кількість кварцового пі«кія Рхімічн£ ск/ і Пробу, добре розтерши, зі ступки пер^^ої ки4отй;: Після настоюють 10 хв для кращого вилученні^Врикратному об'ємі, цього фільтрують через вату. Кислота би;-і кислоти Роз-

Приготування розчинів аско^ш-Ш0ТИ| переси- чин № 2: відважують наважку 0,1 г аск^ ь змивають із

пають через лійку у мірну колбу на 10 03ЧИНення і доли- лшки дистильованою водою, вміст збов"^ вають до мітки. >ю;л>у мірну колбу на

Розчин № 3: 10 мл розчину №2 1%^рЄпЄреміШують< 100 мл, доливають до мітки дистильова» ІЯ 1 м р03Чину фарби

Визначення кількісного відношенн ^йбти. У три кол- Тільманса (розчином №1) і 1 мг аскор 1(р №3) по 1 мл

бочки на 50 мл відмірюють піпеткою псу ; ститрують із

Ц розчину НС1 і по 3 млДистильоваН;(Гі-забарвлення, яке мікробюретки розчином №1 до стшкогс^ р ко

утримується упродовж 0,5-1 хв. Запиа..кінець титрування лю додають ще дві краплі розчину №;Ю]КЗібарвлення (роже_ правильний, то ці дві краплі дадуть штго світлі По за_

ве). Титрування не можна проводити ій>К)(Г аскорбінової кис- вершенш титрування обчислюють, якіи^^ лоти відповідає 1 мл розчину фарби Т ^£ На титрування

Приклад. Беруть середнє з трьох ^ 1(КОрбіновоі кисло- 1 мл розчину № 3 який містить точнх ф би відП0Відає ти, пішло 1,25 мл фарби Тільманса. Зе 0,08 мг аскорбінової кислоти. - ..(.(ТИ фільтра.

Хід визначення аскорбіново, ^0 ^ фільтрату з ті. У три колбочки по 50 мл наливаю(П(ГЛ)КИ дистильованої овочів, додають по 1 мл 2% розчину Ь

436

води, щоб загальний об'єм рідини в колбах дорівнював 15 мл, після чого титрують з мікробюретки розчином №1 до появи стійкого ро- жевого забарвлення (не забути додати дві контрольні краплі).

При розходженні результатів титрування більш ніж на 0,05 мл титрування повторюють. Виводять середнє з двох титрувань, опісля чого роблять розрахунок.

Розрахунок результатів аналізу.

де X вміст аскорбінової кислоти в досліджуваних овочах, мг %; С — поправка на сліпий дослід (титрування усіх реактивів з ди- стильованою водою без фільтрату), С приймається за 0,05 мл; В — кількість аскорбінової кислоти в мг, яка відповідає 1 мл фарби Тіль- манса; § — узята наважка овочів; Vі — кількість фарби, що пішла на титрування; У ікількість фільтрату, взята на титрування; Уз кількість доданої 2% НС1.

Приклад. Для дослідження узята наважка картоплі 20 г. На титрування 5 мл екстракту пішло 0,88 мл фарби Тільманса. НС1 додано 60 мл. С — 0,05, В — 0,084, звідси:

^ІЩ-тМттШШ^ мг % ВІТаміну С. 5-20

Т

ГІГІЄНА ВОДОПОСТАЧАННЯ ВІЙСЬК

Основним завданням інженерних військ — головних організато- рів водопостачання є своєчасне забезпечення особового складу не- обхідною кількістю доброякісної води. Завдання медичної служби при виконанні цього заходу полягає у наступному:

участь у розвідці вододжерел та оцінка санітарного стану райо- нів добування води;

контроль за якістю води і санітарним станом пунктів водопоста- чання;

інструктаж військ щодо способів знезараження води, забезпечен- ня особового складу препаратами для індивідуального знезаражен- ня води;

видача дозволу на користування водою.

Нижче наводимо методики контролю за якістю води та ефектив- ністю її обробки (очищення, знезараження, дезактивації) в польових умовах.

437

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]