Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гігієна Даценко.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

2.2. Визначення інтенсивності інфрачервоного випромінювання

■Напруженість інфрачервоного (теплового) випромінювання ви- мірюють піранометрами або актинометрами, дія яких ґрунтується на принципі поглинання енергії чорним тілом і перетворенні в та- кий спосіб променистої енергії на теплову.

Піранометр універсальний М-80 застосовується для вимірювання сумарної, розсіяної та відбитої радіації Сонця з довжиною хвиль 300-2400 нм, що припадає на горизонтальну по- •верхню в калоріях на 1 см2 за хвилину. Елементом, що сприймає радіацію, є термобатарея зі спаяних послідовно манганінових і кон- стантанових смужок, поверхня яких вкрита сажею і магнезією. Тер- мобатарея з'єднується зі стрілковим гальванометром. Прилад захи- щений від зовнішніх впливів скляним півсферичним ковпаком, а ме- талева кришка захищає ковпак від механічних пошкоджень і вказує місце нуля гальванометра.

Сумарну радіацію визначають при незатіненому приладі, а розсі- яну — при затіненому. Відбиту радіацію вимірюють у положенні приладу приймачем униз.

Інтенсивність радіації О обчислюють за формулою

де ЛГ — покази гальванометра при незатіненому піранометрі; N — те ж саме при затіненому піранометрі; Р — поправковий множник із паспорта приладу; а — перевідний множник.

* 1 Дж = 0,2388 кал; 1 кал = 4,1868 Дж.

Мал. 35. Актинометр ЛІОП-Н.

Актинометр ЛІОП-Н (мал. 35) складається з гальванометра та приймача теплової радіації — термобатареї у вигляді пластинки з кришкою. Принцип його дії ґрунтується на використанні різниці променепоглинальної здатності пофарбованих у чорний колір та блис- кучих смужок алюмінієвої пластинки, яка прикріплена за допомогою електроізолятора до мідьконстантанових спаїв. Температура нагрі- вання алюмінієвої пластинки та спаїв термобатареї різна, внаслідок чого утворюється термоелектричний струм, сила якого пропорційна до різниці температури спаїв. Силу струму вимірюють гальваномет- ром, шкала якого градуйована у кал/см2-хв. Кожна поділка шкали відповідає 0,5 кал. Під час вимірювання актинометр наближають до джерела випромінювання, відкривають кришку приймача й через 3 с знімають покази гальванометра. Потім кришку закривають.

Піранометр Янишевського призначений для вимірюван- ня сумарної та розсіяної радіації. Приймачем є термоелектрична ба- тарея-пластинка, складена зі смужок манганіну й константану, послі- довно спаяних між собою. Поверхня термобатареї пофарбована бі- лою та чорною фарбами таким чином, що всі послідовні спаї виявля- ються пофарбованими в різні кольори. Термобатарея прикріплена до ребер металевих призм, розташованих на верхній частині метале- вого циліндра- — корпусу приладу. До пластинок термобатареї при- паяно мідні дроти, що з'єднують її з клемами, до яких під'єднується стрілковий гальванометр.

М.Ф.Галанін запропонував метод суб'єктивної оцінки інтенсивності теплової радіації, який полягає у визначенні ча- су, упродовж якого шкіра тильного боку кисті витримує тепло- ву дію (табл. 22).

76

77

Таблиця 22

Шкала суб'єктивної оцінки інтенсивності теплової радіації

Інтенсивність раліації

Характеристика впливу

МДж М'-год

кал см2хв

1-2 0,4-0,8 Слабкий, можна витримати необмежено довго

2-3,8 0,8-1,5 Помірний, можна витримати 3-5 хв

3,8-7,5 1,5-3,0 Середній, можна витримати 25-60 с

7,5-12,5 3,0-5,0 Сильний, можна витримати 7-24 с

>12,5 >5,0 Дуже сильний, можна витримати 2-5 с

Рівні інфрачервоного випромінювання вищі за напруженість 3,77 МДж/м2-год [1,5 кал/см2-хв], яка спостерігається на поверхні Землі у помірних широтах, вважаються значними і потребують організа- ції профілактичних заходів.

2.3. ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ УЛЬТРАФІОЛЕТОВОГО ..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]