Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
573
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

9. Поза під час письма.

1-сидіти прямо не спиратися н парту 2-відстань на товщині долоні(учня до кінця парти) 3-плечі на одному горизонтальному рівні 4-відстань очей до парти 30-35см. 5-голову нахилити вперед для вільного читання 6-лікиті трохи виступають за парту 7-права рука пише,а ліва тримає зошит 8-кисть руки на рівні середини грудей.

10.Уміння тримати ручку.

Ручка під час письма треба тримати трьома пальцями: великим, вказівним і середнім. Ці 3 пальці перебувають у злегка зігнутому і спокійному стані. Вказівний палець має лежати на ручці зверху, середній підтримувати її з правого боку, а великий зліва. Ручку слід тримати не ближче як за 15-20 мм від кінця кульки пера.

11. Правила розташування зошита на парті

1) зошит, з яким працюємо, лежить лівим нижнім ку­том проти середини грудей.

2) Похила лінія повинна бути перпендикуляром відносно краю стола.

3) Права рука тримається перпендикулярно до верхнього краю зо­шита.

12. Письмове приладдя. Каліграфічне письмо залежить від письмового приладдя. Письмове приладдя (ручка,зошит та крейда) значною мірою впливають на каліграфію письма.

Ручки мають довжину 14-16 см. , діаметр 7 мм., має пластмасовий ковпачок. для зручності тримають 6-8 продовжених граней, нижня частина ручки на відстані 10-15 мм., мають поперечні засічки, які запобігають сповзанню пальців.

Недоліки: великий діаметр кульки, пропуски. Це призводить до повторного наводження елементів та букв, гальмує техніку, темп та якість письма.

Зошити мають бути достатньої щільності, злегка глазурованими, але не блискучими. У 1 класі діти користуються зошитом з рядковою, над і підрядковою лінією, а похила лінія встановлює нахил написання 60*. З 2 класу учні користуються зошитами з горизонтальною лінією. Маленькі літери пишуться заввишки 3 мм., великі – по висоті займають дві третини рядка, а ширина літер визначається на око.

Крейда має бути сухою і мякою, але не пересушеною. Нову букву доцільно записувати кольоровою крейдою та виділяти її в словах.

Дошка має мати рівну матову поверхню. Дошка має бути коричневого кольору. З метою економії і часу ліва та права сторона дошки має бути розкреслена для математики та письма. А середня частина для малювання предметів.

13. Письмове приладдя ручка Кулькова ручка для письма різноманітна за своєю конструкцією і відповідають вимогам дорослих. Для учнів поч. класів випускають спеціальні кулькові ручки, які виготовляють, з пластмаси різного кольору. Довжина такої ручки 14-16 см., діаметр 7 мм. Вона має пластичний ковпачок. Такі ручки в цілому відповідають методичним вимогам, але мають також недоліки: вказівний плиць спадає вниз, що заважає спостереженню за процесом письма.

14. Письмове приладдя зошит Папір має бути достатньої щільності, злегка глазурованим, але не блискучим, добре проклеєним, бо учні пишуть з деяким натиском. Зошит має відповідати методиці навчанню дітей письму в різних школах. Так, для 1 класу застосовується зошит з розміткою: є 2 горизонтальні з допоміжними та контрольними нахилами літер. Відповідно до програми ЗОШ учні 1 класу пишуть в такому зошиті протягом усього навч.року. Письмо в зошити в одну лінійку має бути похилим з нахилом з ліва на право під кутом 65*. У клас арабські літери пишуться з заввишки в одну клітинку в напрямі від верхнього правого кута до середини нижньої частини. У 2 класі цифри трохи менші.

15.Письмове приладдя крейда. Велике значення для письма має якість крейди. Крейда має бути сухою і мякою,але не пересушеною. У класі також доцільно мати кольорову крейду, щоб записувати на дошці нову букву, яку діти вивч. на уроці. Кольоровою можна виділити нову літеру в слові, реченні

16.Класна дошка. Вона повинна мати бездоганно рівну матову поверхню. Якщо дошка дуже блискуча то учням важко розбирати написання. З метою економії часу на уроці дошка повинна бути постійно розкреслена для письма і математики. Середня частина залишається не розкресленою . Це місце виділено для малювання різних предметів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]