Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
573
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

41. Формування навичок письма в після букварний період

У після букварний період учні під керівництвом вчителя формують власний почерк, виробляють практичні навички зразкового письма в зошиті і на класній дошці, засвоюють прийоми правильного написання букв, поєднання їх у словах, вправляються в написанні слів і речень. Для того щоб учні навчилися писати красиво і правильно, особливу увагу слід приділяти перевірці зошитів і аналізу учнівських робіт. Працювати на кожному уроці над виправленням типових помилок, робити аналіз, вказуючи на помилки, причини їх та методику виправлення. Загальними недоліками у навчанні графіки письма є поспішність. При закріпленні тієї чи іншої букви необхідно звертати увагу на основні елементи: звідки починати писати кожну частину букви, де закінчувати її, як поєднувати одну букву з іншими в словах. Вдосконалюючи навички письма в після букв. період , вчитель може звертатися до дітей з різними запитаннями-завданнями.

42. Порушення в письмі першокласників та шляхи подолання їх

Найхарактерніші порушення в письмі першокласників:нахил письма не відповідає загальному нахилу, переведення через лінію на якій учень пише,не доведення до неї елементів малих букв, не доведення до середини відстані між лінійками або переведення через них елементів малих букв р, у,д,ф, перевертання під час письма елемента, букви або цифри, перекручування знаків і дзеркальне зображення їх. Трапляються ще й такі помилки: вчитель пише і пояснює на дошці написання прямої палички в напрямі зверху вниз, а дехто з учнів пише знизу вверх. Однак вчасно помічені помилки вчитель може легко виправити без будь-яких ускладнень Спостерігається також неправильне розміщення елементів і букв на сітці зошита, помилки в поєднанні букв між собою. Найчастіше пропуски елементів літер є там, де є подібні. Наприклад, замість малої букви ш пишуть и, замість м- л, замість п- т. Щоб не допустити це, вчитель повинен звернути увагу на кількість елементів, порахувати їх.

43) Вдосконалення навичок каліграфічного письма в учнів наступних класів початкової школи.

Щоб навчити дітей молодшого шкільного віку красиво писати, слід дотримуватися таких умов:

1) Бажання і вміння бачити перед собою перш за все особистість учня: делікатність і доброзичливість, теплота й повага до гідності дитини, а також неабияке терпіння. Бути вимогливим, але й щедрим на похвалу: найменші зрушення в кращий бік слід бачити, а невдачі - гасити новими вправляннями, з переконливою вірою в можливості школяра.

2)Зошити треба перевіряти щоденно. Новий зошит дозволяти заводити тільки в разі дописання старого.

3)Всі записи вчителя - на дошці, в зошиті школяра, в щоденнику - мають бути взірцем.

4)Тренувальні вправи з краснопису повинні бути як спільні для всіх учнів (робота на уроці), так і диференційовані - написані класоводом кожному вихованцеві червоні зразки, враховуючи індивідуальні недоліки кожного учня.

5)Щомісяця запровадити контрольну роботу з краснопису. Це має бути урок написання зорового диктанту, але коли перед класом ставиться завдання перевірити успіхи з каліграфії, він сприймається дітьми зовсім по-іншому і дає велику користь.

6)Навчання краснопису починається з парти. Парта повинна відповідати всім вимогам, які пропонує медицина, бо це насамперед здоров'я дитини.

7)Красиве письмо залежить і від відповідного розміщення зошита, що так важливо для збереження зору нахилу літер. Також той, хто пише, перш за все повинен вміти тримати ручку: трьома пальцями - великим, вказівним і середнім. Власне, двома пальцями (великим і середнім), а вказівний лише плавно лягає на ручку, і якщо ви його піднімете, а ручка не випадає, то це значить, що тримаєте ви її правильно. Варто, особливо на перших порах навчання краснопису, щоб учні класу писали однаковими ручками, чорнильними або кульковими. Особливо шкідливо для вироблення каліграфічного письма, коли учень пише сьогодні чорнильною ручкою, а вчора писав кульковою, бо тримати їх треба по-різному, навіть тиснути на ручку по-різному. Тим часом діти однаково і тримають, і тиснуть, а від цього страждає письмо.

44. Зміст та форми навчання каліграфічного письма в наступних класах Починаючи з 2 класу навчання каліграфічного письма проводиться на кожному уроці рідної мови. Діти вчаться писати всі рядкові букви алфавіту і поєднувати їх у слова за групами. У 3 класі діти продовжують навчання калігр.письма у зошиті в одну лінію за генетичним методом, а у 4 – за алфавітним порядком. В цей період слід поступово прискорювати темп письма, повторювати написання малих і великих букв. Графічні навички письма в наступних класах досить активно формуються під час письма на класній дошці. Для забезпечення міцних і сталих навичок у навчанні калігр письма великого значення набувають зразки письма вчителя у зошитах. Готуючись до уроку, вчитель повинен ретельно добирати як окремі слова, так і речення. Якщо на уроці діти писали велику букву, то треба, щоб на цьому ж уроці вони писали і слова з нею. Якщо учні писали малу букву, то треба дібрати певні слова, де б ця буква була на початку слова, в середині та в кінці, щоб діти засвоїли верхнє, середнє та нижнє поєднання букв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]