Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
570
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

23. Письмо в зошитах.

Ширина робочого рядка становить 5 мм, відстань між лінійками робочого рядка та проміжними пунктирними – 6 мм. Висота великих літер та малих з подовженими елементами (б, в, д, з, р, у, ф) становить 11мм. У цих зошитах учні пишуть протягом усього року. На другому році навчання здійснюється перехід на письмо в зошитах з двома лініями без контрольних похилих. Наприкінці 2 класу, починаючи з ІІ півріччя, вчитель поступово переводить дітей на письмо в зошитах в одну лінію. Остаточно цей перехід завершується у 3 класі. У зошитах з письма представлені зразки написання літер, у тому числі й пунктиром, призначені для обведення. Для забезпечення відповідного нахилу вчитель з перших уроків має подбати про правильну позу дитини під час письма, положення лівої й правої руки на парті та інші гігієнічні правила. Відстань від вістря ручки до вказівного пальця – 1,5—2 см. Зошит кладеться проти середини грудей так, щоб контрольна похила лінія по відношенню до лінії краю парти утворювала прямий кут.

24. Перевірка зошитів.

Учитель повинен систематично перевіряти й оцінювати якість виконання письмової роботи учнями, оскільки це дає йому можливість визначити рівень їхніх знань, умінь і навичок. Усі письмові роботи потрібно перевіряти до наступного уроку. Перевірка зошитів: - перевірка проводиться систематично; - дає можливість контролювати виконання засвоєння матеріалу; - особливу увагу слід приділяти письму учнів, які допустили помилки; - у 1 класі вчитель випрацьовує недоліки, пише зразки, на наступному уроці відпрацьовує з учнями складні написання, у 2-4 перевіряє і оцінює кожну роботу, виставляє оцінку за ведення зошита у журналі; - демонструє перед класом найкращі роботи; - у зошитах ставляться позначки: позначка на полі – для сильних учнів, підкреслюється помилка для добре встигаючих, а виправляється зверху для слабких учнів.

25. Оцінювання робіт.

Оцінювання робіт. При перевірці зошитів вчитель повинен знати критерії оцінок: 1) пам’ятати що оцінка ставиться за ЗУН; 2)оцінюються те, чого навчив учнів; 3)оцінка має враховувати зусилля і можливості учнів; 4) оцінка має бути справедливою щодо кожного учня.

Є 4 рівня навчальних досягнень учнів з каліграфії:

І Початковий - Списаний текст нелегко прочитати. Літери непропорційні, мають різний нахил, друковані літери замість рукописних. Поєднання букв неправильне або відсутнє. Лінійності не дотримано (оцінки 1,2,3). ІІ Середній - Списаний текст читається. Однак у формі літер зустрічаються ламані, кутовидні елементи. Поєднання букв дуже розтягнуті або надто стислі (оцінки 4,5,6). ІІІ Достатній - Списаний текст легко читається. Літери пропорційні, з однаковим нахилом, правильними поєднаннями. Однак зустрічається певна кількість незначних відхилень від норми у формі букв та їх поєднанні (оцінки 7,8,9). ІV Високий - Списаний текст легко читається. Літери пропорційні, з однаковим нахилом, правильно поєднані. Допускається 1-2 незначних відхилення у формі букв чи їх поєднанні ( оцінки 10,11,12).

26. Якість і специфіка написання букв пов’язані зі встановленими Міністерством освіти нормами: Літери мають простоту написання. Ця простота дає можливість протягом невеликого часу засвоїти правильне написання. Існують норми правильного написання літер:

  • Нахил написання праворуч 65;

  • Букви мають усталену форму написання;

  • Букви в рядку мають бути рівномірно розміщені;

  • Відстані між буквами трохи більші за ширину;

  • Писати безвідривно з поєднанням букв між собою;

  • Дотримуватися гігієни письма;

  • Нерозбірливий почерк є наслідком недогляду та недосвідченості вчителя;

Такий почерк починається з неправильного написання літер, залежить від якості приладдя та гігієни письма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]