Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
572
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

4) Аналіз завдання третього рядка

— Роздивіться, будь ласка, що написано на третьому рядку ва­шого зошита? (Ламану лінію)

— Зі скількох елементів складається ця лінія? (З двох)

— Дайте характеристику кожному елементу. (1 — пряма ко­ротка лінія, 2 — пряма коротка похила лінія)

Алгоритм написання ламаної лінії (Третій рядок, с. 10)

5) Аналіз завдання четвертого рядка

— Порівняйте ламану лінію, що написана на третьому рядку, з тим, що ми бачимо на четвертому рядку. (Перший елемент — довга пряма лінія, другий — однаковий)

Алгоритм написання ламаної лінії (Четвертий рядок, с. 10)

Працюємо під рахунок раз, два.

Пальчикова гімнастика

Вказівний на ручці правій Вів всіх пальчиків в похід,

Середній братик ніс рюкзак, Безіменний йшов просто так,

А мізинчик став всім грати, Запросив всіх танцювати.

Раз-два-три-чотири-п’ять — Гей, виходьте танцювать!

6) Самостійна робота учнів на останньому рядку

V. Робота за матеріалами уроку читання

Вправи на закріплення вміння ставити питання до слів — назв предметів

1 Відгадування загадок

Ось вона яка — Розбійниця морська!

Всіх би проковтнула Зажерлива (хто?)… (акула).

• Жовтошкірий, запашний, Тане в ротику він,

Для дітей улюблений, Що це?.. (Апельсин).

• Не стулить і на мить очей, Вночі полює на мишей,

Зате удень відпочива. Ні, це не кішка, а… (хто?) (сова).

• По траві повзла змія, Налякався добре я!

Від гадюки біг чимдуж, А то виявився… (хто?) (вуж).

2 Постановка запитання до слів — назв предметів

Учитель показує картинки із зображеннями предметів, а учні ставлять запитання до слів — назв.

VI. Підсумок уроку

— Який настрій у вас на кінець нашого уроку?

— А який настрій сьогодні на вулиці? — Чого навчилися на уроці?

51) Розробити конспект уроку навчання грамоти(письма) у букварний період на вивчення букви аА

Тема: Письмо елементів букви А під лічбу. Письмо рядкової букви а. Формування аудіативних умінь за змістом вірша Л.Голоти. Зіставлення звукових схем зі словами-назвами предметів.  Мета: формувати поняття про букву як позначення відповідного звука, ознайомити дітей із написанням рядкової букви а, вчити писати її окремо та у поєднанні з іншими елементами, розвивати аналітико-синтетичні вміння, фонетичний слух, збагачувати словниковий запас учнів, розвивати мовлення учнів, графічні навички, виховувати співчутливість, турботливість, інтерес до рідної мови.  Обладнання: звукові схеми, фішки для звукового аналізу, набори малюнків. 

Хід уроку

І. Організація класу до уроку  1.1. Розгляд плаката "Правильно сиди під час письма"  Повторення правил, як треба тримати ручку, як розміщувати зошит, як правильно сидіти  ІІ. Актуалізація опорних знань 2.1. Відгадування загадки.  Коли хочеш ти читати,  То мене повинен знати,  А коли мене не знаєш,  То нічого не вгадаєш. (абетка)  2.2. Пояснення слова "абетка". Виділення звука [а] зі слова відгадки.  Який звук чуємо на початку слова?  А в кінці слова?  Який цей звук за звучанням?  Підберіть слова із цим звуком?  Доведіть, що він - голосний.  ІІІ. Оголошення теми і мети уроку  Дорогі діти, до вас звертається буква А.  З мене певно почнемо  В алфавіті перша я  Звуся "А" - і немовля  Зна мене і каже "А!"  Але немовля не вміє мене писати, а ви сьогодні навчитеся. Для цього потрібно бути уважними та старанними.   ІV. Вивчення нового навчального матеріалу  4.1. Робота в зошиті з друкованою основою  1) Робота за малюнком у зошиті.  Що зображено на малюнку? . 4.2. Ознайомлення із буквою а.  - розгляд букви  - виділення складових елементів  Рядкова буква а складається із овалу і короткої палички із заокругленням внизу.  Порівняння рукописної а з друкованою 

Велика буква А складається із плавної похилої лінії

4.3. Підготовчі вправи. Пояснення та письмо елементів букви а.  Овал починаємо писати трохи нижче верхньої рядкової лінії. Ведемо вгору до верхньої робочої лінії рядка. Заокруглюємо ліворуч. Ведемо вниз на себе, теж заокруглюючи. Біля нижньої рядкової лінії заокруглюємо праворуч. Ведемо, заокруглюючи, до початку півовала і далі до верхньої лінії робочого рядка.  Коротку похилу лінію із заокругленням внизу починаємо писати від верхньої рядкової, ведемо вниз рухом на себе, трохи не доводячи до верхньої рядкової, робимо заокруглення праворуч, торкаючись лінії і пишемо вгору вправо до середини рядка.

Коментування А:

-Починаємо писати вище нижньої рядкової лінії, ведемо вниз вправо плавну похилу лінію, торкаємось нижньої рядкової лінії і подовжуємо плавний рух вгору, ведемо довгу пряму похилу лінію до верхньої допоміжної.

-Другий елемент починаємо писати від верхньої допоміжної, ведемо вниз ( рух пальців на себе), заокруглюємо вправо, торкаємось нижньої рядкової лінії, доводимо до середини робочого рядка.

-Третій елемент – пряма коротка лінія на верхній рядковій

лінії.

  Учні пишуть у зошитах підготовчі вправи.  ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА  Ми метелики чудові (нахилити голову вліво, вправо)  Маєм крильця кольорові (розвести руки в сторони)  Над квітами літаємо (біг на місці, рухи руками вгору-вниз)  Втоми ми не знаємо (руки покласти на голову)  Пташки ми злякалися (присісти)  Під квітку сховалися.  4.4. Пояснення та показ вчителем написання рядкової та великої літери а.   Пишемо під рахунок і - раз - і, два -і.  4.5. Письмо в повітрі.  4.6. Написання пальчиком у зошиті.  4.7. Написання букв самостійно  ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА для пальчиків.   V. Закріплення вивченого матеріалу  5.1. Знайти у путанині букву а, обвести її.  5.2. Написання букви а самостійно.   VІ. Підсумок уроку.  Яку букву сьогодні навчились писати на уроці?  Знайти в рядку найкращу букву і намалювати їй корону

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]