Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
572
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

35. Структура уроку навчання грамоти у добукварний період

  1. Організація учнів до роботи

  2. Актуалізація опорних знань учнів

  1. Аналіз роботи виконаної на попередньому уроці – написання прямої похилої лінії.

  2. Написання кількома учнями прямих паличок на дошці

  1. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми та завдань уроку.

  2. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу

  1. Аналіз збільшеного зразка лінії із заокругленням внизу

  2. Пояснення написання лінії вчителем на дошці

  3. Письмо в повітрі за зразком рухів учителя

  4. Письмо зворотним кінцем ручки по парті

  5. Написання ліній із заокругленням унизу на основі її пунктирних зображень у зошиті

  6. Фізкультхвилинка

  7. Побіжний перегляд учителем виконаної роботи учнів

  8. Написання учнями першого рядка ліній у зошиті

  9. Вправи на частковий звуковий аналіз слів

  10. Динамічна пауза

  11. Закріплення вміння писати похилу лінію

  1. Підсумок уроку

36. Структура уроку навчання грамоти у букварний період

I. Організація учнів до уроку.  II. Актуалізація опорних знань.  ІІІ. Вивчення нового матеріалу.  1.Повідомлення теми і мети уроку.  2. Робота з малюнком і схемами.  3. Впізнавання звуків з визначенням місця звучання. Скоромовка.  4. Показ зразка писаної букви "ел", аналіз її будови.   5. Засвоєння конфігурації букви "ел".  а) Показ написання на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.  б)"Письмо" букви "ел" в повітрі.  в) Аналіз зразка букви в зошиті з поясненням.  6. Фізкультхвилинка.  7. Вправи з письма:  а) За пунктирними зразками у прописах;  б) Написання букви до середини рядка; взаємоперевірка; написання до кінця рядка;  в) Письмо лл - безвідривно.  г) - Назвіть слова, у яких є склади лі; ла ґ) звуко-буквенний аналіз слова лимон, побудова схеми з допомогою фішок; викладання з букв азбуки;  д) робота над буквосполученням лу.  є) звуковий аналіз слова лимон з наступним записом за зразком.   8. Добір слів з звуками [л], [л'], які відповідають на питання "що робити?", IV. Підсумок уроку. 

37. Структура уроку навчання грамоти у після букварний період

І. Організація учнів до роботи. ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми й завдань уроку. ІІІ. Вдосконалення графічних умінь учнів:

  1. Каліграфічна хвилинка.

  2. Вправи на вироблення ритмічного письма

ІV. Звуково-буквений аналіз 1-2 слів V. Списування (з друкованого чи рукописного тексту) : 1) коментоване ( з метою попередження помилок на пропуск букв); 2) вибіркове ( з метою закріплення опрацьованих літер). Фізкультхвилинка. VІ. Фонетико-графічні диктанти. VІІ. Письмо по пам’яті (запис складів, окремих слів). VІІІ. Підсумок уроку.

38. Організаційно-педагогічні вимоги до проведення занять з каліграфії зі студентами Передбачає вироблення у студентів навичок графічно правильного, красивого письма та озброєння їх знаннями і вміннями, необхідними для професійного розв’язування навчально-виховних завдань, що виникають у процесі навчання молодших школярів каліграфії (письма, на етапі навчання грамоти); ознайомлення з досягненнями методичної науки, її розвитком та шляхами подальшого удосконалення, вивчення і застосування практики передового педагогічного досвіду вчителів-новаторів. Спрямований на оволодіння наступними знаннями:загальні питання методики викладання каліграфії (мету, завдання; сутність процесу письма як особливого виду мовної діяльності, якості письма; методи, методичні прийоми, умови навчання каліграфічного письма молодших школярів; гігієнічні правила письма); специфіку формування графічних навичок письма цифр та розділових знаків; порядок ведення, перевірки та оцінювання графічних якостей письма молодших школярів).

39. Вироблення навичок каліграфічного письма у дітей 1 класу. Підготовчі вправи з письма в добукварний період. На цьому етапі учні оволодівають такими навичками:  а) технічними - правильно користуватись письмовим приладдям, дотримуватись гігієнічних правил письма;  б) графічними - правильно зображувати букви і їх, склади, слова; писати букви з одним нахилом, дотримуватись однієї висоти й ширини букви, рівномірно розташовувати слова у рядку; писати крапку, кому, знакоклику, знак питання, тире;  в) елементарними орфографічними - правильно визначати звуковий і буквенийскладслів,

У цей період вчитель щоденно підтримує і розвиває інтерес до навчання. У добукварний період навч. грамоти учні під керівництвом учителя виконують підготовчі вправи.

Підготовчі вправи передбачають: - малювання, - напис з штриховкою.

У 1 класі письмо починається з поєднання крапок, учні ознайомлюються з розліновкою, верхньою, нижньою рядковою лінією, знаходять середину рядка, визначають висоту і ширину букв.

Вправи з штриховкою мають етапи: 1-робота з готовою формою у зошиті 2- самостійне малювання предметів та їх штрихування.

Діти штрихують прямокутники, круги, еліпси, які готують руку до письма елементів букв. Після штрихів контурів вони самостійно зображають фігуру з прямих і ламаних ліній.

Підготовчі вправи проводяться весь час, особливо на початку уроку.

Підготовчі вправи мають декілька переваг:

  • Полегшують працю учнів;

  • Вносять елементи зацікавлення;

  • Привчають до спостережливості;

  • Зіставлення предметів за формою та розмірами

40. Письмо в букварний період Навчання письма відбувається паралельно з навчанням читати, бо учні, вивчивши той чи інший звук і друковану літеру, на наступному уроці того ж дня вчаться писати прописну. Навчання письма – це спеціально відведений час для вироблення графічних навичок. Якщо в добукварний період діти писали елементи букв, то в букварний – малі та великі букви, буквосполучення, слова і речення. Якщо мала та велика букви повністю збігаються за конфігурацією, школярі вчаться писати їх на одному уроці. Можна припустити, що це негативно відіб’ється на якостях письма учнів. Щоб цього не відбулося, вчителеві потрібно дотримуватись окремих правил, а саме: 1) перед написанням букви застосовувати проведення підготовчих вправ, які сприятимуть розвитку в дітей кисті руки, пальців і передпліччя, правильного проведення штриха;

2) перш ніж написати букву на дошці, доцільно розглянути її на демонстраційній картці, усно розібрати елементи; 3) пишучи на дошці, чітко коментувати письмо; 4) необхідно самому готуватись до письма на класній дошці, особливо перед написанням складних за формою букв; 5) не перевантажувати дітей під час письма. На початку букварного періоду діти мусять писати 4 – 5 рядків, а у кінці – до 8 рядків за урок; 6) письмові вправи доцільно чергувати з усною роботою на уроці; 7) систематично контролювати позу дітей за партою, положення зошита на парті, як школярі тримають ручку. У букварний період вчитель привчає дітей дотримуватись певного нахилу, розміщувати букви у словах, слова в рядку. Першокласники вчаться писати букви на однаковій відстані одна від одної, між словами в реченні робити проміжок завширшки в одну букву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]