Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
573
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

45. Підготовка учнів до скоропису на уроках мови в 2 класі

У 2 класі письмо проводиться в основному в зошитах в одну лінію, письмо дітей за розміром середнє. В 2 класі вчитель привчає дітей до скоропису. Для вдосконалення письма необхідно:а) починати писати в цьому зошиті з першого ж уроку III чверті 2 класу; б) з першого ж дня занять учень повинен чітко визначити межі елементів букв при написанні. У 2 класі учні розвивають усі риси, властиві почерку дорослої людини: висота букв стає стабільною, письмо-вільним, розвивається скоропис. Підготовка учнів 2 класу до скоропису полягає також в тому, що вони до цього часу вже добре засвоїли види поєднань; засвоїли допоміжний поєднувальний штрих для великих букв Г,У,Р,В. У 2 класі школярі виробляють плавність і ритмічність під час письма, дотримують відповідні інтервали між буквами, словами і реченнями. Для розвитку плавності і ритмічності потрібно більше писати під такт. Таке письмо привчає до рівномірного написання штриха, підтягує відстаючих у письмі, змушує всіх писати в одному темпі. В цей час письмо має бути прискореним, почерк – розбірливим, а написання букв – правильним.

46. Формування навичок каліграфічного письма в 3 класі Навчання каліграфічного письма продовжується також у 3 класі, проте від учнів тут вимагають більш прискореного темпу, враховуючи безвідривне письмо, характерне для скоропису. У 3 класі необхідно проводити каліграфічні хвилинки на кожному уроці. Такі вправи учні виконують у робочих зошитах з мови. Виявлені недоліки в письмі учнів учитель може усунути різними прийомами. По-перше, учень сам аналізує роботу, виконану однокласниками на дошці, оцінює її. По-друге, писання на класній дошці. По-третє, організація виставки кращих зошитів , письмо під такт не лише букв, а цілих слів, речень. Для вдосконалення почерку учнів 3 класу, для переходу на прискорене і швидке письмо проводяться такі вправи:

  1. Написання елементів букв поодинці, групами і в безвідривному сполученні;

  2. Написання малих і великих букв окремо, слів з ними, з урахуванням генетичного методу письма;

  3. Написання малих букв групами безвідривно протягом усього рядка;

  4. Написання алфавіту букв з одночасним поєднанням їх;

  5. Запис слів та складів під такт;

  6. Написання великих букв та слів і речень з ними;

  7. Письмо під диктовку з наростаючим темпом;

  8. Просте списування обмежене в часі.

47. Закріплення умінь учнів 4 класу писати каліграфічно

Формування графічних навичок письма завершується в 4 класі. Тут учні намагаються самі писати якомога швидше, безвідривно сполучати елементи у буквах і поєднувати букви у складах і словах. Для остаточного формування почерку в 4 класі і для більш повного переходу учнів до прискореного письма-скоропису слід проводити таку роботу:

  • Списування текстів з підручника для ґрунтовного закріплення письма в зошиті в одну лінію, обмежене в часі;

  • Письмо під диктовку з наростаючим темпом;

  • Написання великих та малих букв за алфавітним порядком у певному темпі;

  • Написання невеликих слів, цифр під такт;

  • Застереження учнів від графічних помилок.

Для вироблення сталого почерку учень повинен мати чітке уявлення про форму рукописних знаків та поєднань їх у словах, навчитися зберігати правильну форму букв при перенесенні. Цього можна досягти лише шляхом вироблення в учнів точних і сталих навичок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]