Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.docx
Скачиваний:
572
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
232.75 Кб
Скачать

55) Розробити конспект уроку навчання грамоти(письма) у букварний період на вивчення букви ґ

Тема. Письмо рядкової та великої букви ґ («ґе»), складів та слів із нею.

Мета: навчити писати малу букву «ґе», склади та слова з нею; розвивати вміння складати речення зі слів; виховувати акуратність, терплячість.

Обладнання: підготовлена дошка, зображення рукописної букви «ґе», зображення гнізда та ґави зі зворотного боку, малюнки ґрунту, аґрусу, ґулі.

Хід уроку

I. Організаційний момент

— Увага! Увага! Який ряд найкраще підготовлений до уроку: в кого все необхідне на парті, хто рівно сидить та уважно слухає? Що ж, бачу: готовий увесь клас.

II. Звукові аналітичні і синтетичні вправи

— Прослухайте вірш і плесніть у долоні, коли почуєте звук [ґ].

Що за ґвалт зчинився На подвір’ї зранку? Загубила ґудзик Ґава біля ґанку. З гаража за нею Ґедзь спостерігав І порадив Ґаві Не ловити ґав.

— Які слова зі звуком [ґ] ви запам’ятали? (Відповіді учнів.) А що означає вислів «Не ловити ґав»? (Бути уважним.)

— Назвіть місце звука [ґ] у словах: ґрунт, ґелґіт, гуска, аґрус, кава, ґроно, ґуля, ґанок.

— Прочитайте слова.

Ґ

Роно уля

ава

аздиня

рунт

— Покажіть значок, яким ви позначите перший звук у звуковій схемі цих слів. (–) Дайте йому характеристику. (Приголосний, твердий)

III. Повідомлення теми уроку

— Погляньте, Дід Буквоїд повиїдав букви у словах.

На дошці каліграфічно записано вірш:

Гуска _удзик відшукала,

І на _анку заховала.

— Хто здогадався, яких букв не вистачає? (Букв «ґе») Прочи­таймо разом. (Усі читають.) — Необхідно дописати букву «ґе», а чи знаємо ми, як це зроби­ти? (Ні)

— Сьогодні на уроці ми навчимося писати малу та велику букву «ґе», склади слова з нею. Тому всі сядьте рівненько та подивіться на дошку.

IV. Вивчення нової букви

Учитель показує зображення рукописної букви та звертає увагу на складові елементи: рядкова буква ґ («ґе») складається з двох елементів: короткої прямої, що починається з правого заокруглення, і горизонтальної короткої лінії, вигнутої вниз.

— Починаємо писати трішечки вище нижньої рядкової лінії; заокруглюємо вправо, торкаючись нижньої рядкової лінії; продовжуємо коротку пряму лінію вгору до верхньої лінії робочого рядка; не відриваючи руки пишемо горизонтальну коротку лінію, вигнуту вниз, на ширину рядкової букви и: і-раз, два.

— Спробуємо разом «прописати» букву в повітрі. (Учитель, стоячи спиною до учнів, разом з ними пише букву в повітрі.) — Погляньте на зображення великої букви Ґ («ґе»), порівняйте її з маленькою буквою і скажіть, чим вони схожі, а чим відрізня­ються? (Схожі будовою, але різні за формою.)

— Правильно, велика буква Ґ («ґе»), як і маленька, складаєть­ся з двох елементів: короткої прямої, що починається з правого за­округлення, і горизонтальної короткої лінії, вигнутої вниз.

— Починаємо писати трішки вище нижньої рядкової лінії. За­округлюємо вправо, торкаючись нижньої лінії робочого рядка. Продовжуємо довгу лінію до верхньої міжрядкової, не відриваючи руки, ведемо коротку горизонтальну лінію, вигнуту вниз на шири­ну великої букви Й: і-раз, два.

Учитель пише на дошці.

— Спробуємо «написати» велику букву Ґ («ґе») в повітрі. (Учи­тель, стоячи спиною до класу, разом з учнями пише букву в повітрі.)

— Ще раз уважно подивіться на зразок великої та малої букви Ґ («ґе») у своїх зошитах. V. Вправи з письма

— Розгорніть свої зошити, уважно розгляньте зразок рукопис­ної букви ґ («ґе»), акуратно обведіть контури букви. Пропишіть далі три букви самостійно. Порівняйте написані букви зі зразком. Що вдалося зробити правильно, а що потребує вдосконалення?

— Ще раз повторюю, як правильно писати букву, увага на до­шку! (Учитель прописує букву, коментуючи написання.) Допи­шіть рядок у зошиті до кінця.

— Складіть на парті слова: ґанок, ґудзик, ґвалт, аґрус. Пер­ший варіант складає звукову схему слова ґанок, другий — ґудзик, третій — ґвалт, четвертий — аґрус.

— Перевірте одне одного.

— Пишемо на другому рядку букву ґ під рахунок. (Учитель до середини рядка рахує і-раз, два, потім учні пишуть самостійно.)

— Добре, ми написали букву «ґе», а тепер спробуємо написати її у поєднанні з іншими буквами.

Учитель пише на дошці, коментуючи поєднання букв:

ґу, ґі, ґи — верхнє з’єднання;

ґа, ґо, ґе — середнє з’єднання.

Пальчикова гімнастика КВІТКА

Вихідне положення: долоні підняті угору, пальці створюють «пуп’янок», основи кистей при­тиснуті одна до другої.

Квітка «розпускається»: розво­димо одночасно пальці рук у боки, а потім зводимо пальці разом.

Вранці сонечко зійшло, розпустилась квітка.

А увечері закриє пелюсточки швидко.

Напишемо дві букви «ґе» разом. Спочатку пишемо одну бук­ву, а потім іншу через нижнє з’єднання. — Тепер ми зможемо дописати букви до слів у вірші. Я писати­му на дошці, а ви випишіть ці слова в зошиті. Нагадайте, які слова писатимемо. (Ґудзик, ґанок) — Перепишіть вірш у зошити, а я подивлюсь, чи варто нашому птахові вилізти із гнізда.

Учитель ходить між рядами, непомітно повертає малюнок гнізда, де зі зворотного боку зображено ґаву.

— То хто ж ховався у гнізді? (Ґава) Їй сподобалось на уроці.

Фізкультхвилинка Гуска грає на гітарі, Ґелґотить гусак ґаґарі, Горобець гукає грака,

Ґава гатить гопака.

VI. Підсумок уроку — Хто був у нас сьогодні в гостях? — Яку букву навчилися писати? — «Напишіть» букву «ґе» в повітрі. — Який звук вона позначає на письмі?

— Що сподобалось на уроці?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]