Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

9.2 Корпоративна стратегія підприємства будівельного комплексу

Для початку нагадаємо термін «стратегія підприємства» будівельного комплексу.

Стратегія організації – це вказівка про те, як перевести організацію будівельного комплексу звідти, де вона знаходиться зараз, туди, де вона бажає знаходитися; це засіб досягнення бажаних результатів.

При формуванні стратегії з багатьох здійсненних варіантів менеджер, виступаючи в якості індикатору, який певним чином реагує на зміни на ринку, вишукує нові можливості і є свого роду синтезатором різних течій і підходів, отриманих в різний час і в різних підрозділах будівельної компанії.

Стратегія організації завжди повинна поєднувати в собі заплановану і продуманну лінію поведінки, а також можливість реагування на все заплановане.

На спеціалізованому підприємстві існують тільки три рівня (буде відсутній корпоративний курс). Це триває до тих пір, доки до уваги не приймаються спроби диверсифікувати власну діяльність організації будкомплексу в інші сфери.

Корпоративний рівень стратегічних рішень існує на верхньому ешелоні підприємства будкомплексу.

Корпоративний рівень стратегічних рішень – це рівень, на якому розробляється загальний план заходів з управління для будівельної організації, що диверсифікувалася.

Корпоративна стратегія розповсюджується на всю організацію, охоплює всі напрямки діяльності, якими вона займається. Вона складається з дій, що вживаються для затвердження власних позицій будівельної фірми в різноманітних галузях промисловості чи капітального будівництва, і доходів, що використаються для управління справами компанії.

Розробка корпоративної стратегії для компанії, що диверсифікувалася, передбачає чотири види дій.

1. Дії по досягненню диверсифікації діяльності підприємства будівельного комплексу.

2. Кроки щодо поліпшення загальних показників роботи в тих галузях, де вже діє фірма будівельного комплексу.

3. Знаходження шляхів одержання синергічного ефекту серед споріднених господарських підрозділів і перетворення його в конкурентну перевагу підприємства будівельного комплексу.

4. Створення інвестиційних пріоритетів і переливання ресурсів будівельної корпорації в найбільш перспективні сфери діяльності.

9.3 Ділова стратегія будівельної організації

Для вузько спеціалізованої організації будівельного комплексу розробляють діловий рівень стратегічних рішень. Діловий рівень стратегічних рішень – це рівень, на якому розробляється план управління окремою сферою діяльності компанії будівельного комплексу.

Ділова або бізнес-стратегія складається з ряду підходів і напрямків, що розробляються керівництвом організації з метою досягнення найкращих показників роботи в одній конкретній сфері діяльності.

Діловий рівень стратегічних рішень націлений на встановлення і зміцнення довгострокової конкурентоспроможної позиції компанії на конкретному ринку. Для досягнення встановлених цілей ділова стратегія розробляється по наступним основним напрямкам.

1. Реагування на зміни, що відбуваються в даній галузі, в економіці в цілому, в політиці і інших значущих сферах.

2. Розробка конкурентоспроможних заходів і дій, ринкових підходів, що можуть дати тривку перевагу перед конкурентами.

3. Об'єднання стратегічних ініціатив функціональних відділів.

4. Рішення конкретних стратегічних проблем, актуальних в даний момент.