Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

7.6 Стратегії продажу і ліквідації бізнесу

Навіть при продуманій стратегії диверсифікованості компанії можуть виникнути ситуації, коли придбані підприємства не працюють належним образом. Неможливо уникнути повної або часткової невідповідності планів і дійсності, оскільки не можна точно спрогнозувати результати впровадження в ту або іншу сферу діяльності.

Коли конкретний напрямок діяльності корпорації утрачає свою привабливість, найбільш вдалим виходом з цієї ситуації є продаж бізнесу.

Позбутися від підприємства можна двома способами. Материнська компанія може просто вийти з цього бізнесу як у фінансовому, так і в адміністративному плані, зберігши частину акцій або цілком позбувшись від них. Або ж корпорація може безпосередньо продати підприємство на сторону, але в цьому випадку необхідно знайти покупця.

З усіх можливих стратегічних альтернатив ліквідація є найменш приємною і найбільш хворобливою процедурою, особливо для підприємств, що займаються одним єдиним бізнесом, оскільки для них вона означає повне припинення свого існування. Для багатогалузевий, многопрофильной корпорації ліквідація одного з напрямків менш драматична. Незважаючи на труднощі, зв'язані зі скороченням виробництва, зупинкою потужностей і інших наслідків, подібні міри дозволяють зміцнити положення корпорації.

7.7 Корпоративні стратегії відновлення, економії і реструктуризації портфеля

Стратегії відновлення, економії і реструктуризації портфеля застосовуються, коли керівництву корпорації потрібно змінити ситуацію на підприємствах з показниками, що погіршуються.

Корпоративна стратегія наголошує на відродження збиткових підприємств, а не на рятування від них. Метою такої стратегії є оздоровлення корпорації в цілому, шляхом дозволу проблем тих підприємств, що вносять "найбільший внесок" у зниження сукупних показників. Стратегія відновлення найбільш прийнятна у випадках, коли причини погіршення носять короткостроковий характер, збиткові підприємства відносяться до галузей із привабливими перспективами і рятування від них не має змісту в довгостроковому аспекті.

Корпоративна стратегія економії фокусирує свою увагу на скороченні масштабу диверсифікованості і зменшенні кількості підприємств. Звичайно вона застосовується в тих випадках, коли керівництво компанії приходить до висновку, що корпорація надто диверсифікована і необхідна концентрація зусиль на ключові напрямки. Звичайне здійснення такої стратегії супроводжується рятуванням від підприємств, що або занадто малі для одержання значних прибутків або їхня присутність у портфелі не відповідає стратегічної цілям корпорації.

Стратегія реструктуризації портфеля містить у собі радикальний перегляд складу і процентних співвідношень у діловому портфелі корпорації. Потреба в реструктуризації може виникнути в наступних випадках:

  1. стратегічний аналіз корпорації дозволяє зробити висновок про те, що довгострокові перспективи компанії утратили свою привабливість у результаті наявності в портфелі великої кількості повільно розвиваються, збитковому або слабких у конкурентному аспекті підприємств;

  2. одне або кілька ключових напрямків переживають важкі часи;

  3. нове керівництво компанії приймає рішення переглянути стратегічну політику корпорації;

  4. з'являються нові технології або продукти і потрібне зміна структури портфеля для завоювання позицій у новій і перспективній галузі;

  5. у фірми виникає унікальна можливість придбати таке велике підприємство, що для фінансування цього проекту необхідно продати кілька дочірніх фірм;

  6. більшість напрямків у портфелі стають усе менш і менш привабливими і вимагають його серйозного перегляду для поліпшення довгострокових показників корпорації в цілому.

Реструктуризація портфеля містить у собі, як правило, заходу для придбання нових підприємств і рятуванню від деяких старих. Кандидатами на продаж можуть бути не тільки слабкі хитливі компанії, але також і ті, котрі більш не відповідають інтересам корпорації.