Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

7.4 Диверсифікованість у родинні галузі

Найбільш розповсюдженими шляхами диверсифікованості в родинні галузі є:

  • Входження в галузь, де збутові можливості і рекламна діяльність можуть використовуватися спільно (хлібопекарня купує виготовлювача крекеру і солоних паличок).

  • Використання родинних технологій (виробник сільськогосподарських насінь і добрив починає поставляти хімікати проти комах).

  • Передача ноу-хау і досвіду з одного виду діяльності в іншій (виробник гамбургерів купує мережа мексиканських закусочних).

  • Передача фірмового найменування і репутації в споживача новому продуктові/послузі (виробники шин здобувають станції техобслуговування автомобілів).

  • Покупка фірм у нових галузях для підтримки основного виду діяльності (канал кабельного телебачення здобуває спортивну команду або кинокомпанию для забезпечення трансляції своєї основної програми).

7.5 Диверсифікованість у неспоріднені галузі

Незважаючи на те, що вигоди від стратегічної відповідності зв'язані з диверсифікованістю в галузі, близькі до діяльності компанії, деякі фірми воліють проводити диверсифікованість в інші галузі з гарними можливостями для одержання прибутків.

Рішення про диверсифікованості в той або інший вид виробничої діяльності є результатом пошуку і придбання вигідних компаній. У той же час багато сил і часу іде на пошук і спостереження за можливими кандидатами для диверсифікованості. Звичайно до кандидата підходять з наступними критеріями:

  • чи може виробництво досягти планових показників компанії по прибутку і забезпечити повернення капіталовкладень;

  • чи необхідно значне уливання капіталовкладень для заміни основного капіталу, виробничих фондів або поповнення оборотного капіталу;

  • чи має виробництво значний потенціал для росту;

  • чи є виробництво достатнє великим для того, щоб істотно впливати на положення справ у материнській компанії;

  • чи можливі труднощі з профспілками або протидія з боку державних органів, що стосуються охорони навколишнього середовища і забезпечення безпеки і прав споживачів;

  • чи уразлива дана галузь у відношенні спаду виробництва, інфляції, високих процентних ставок або змін у політику уряду.

Іноді компанії, що проводять непрофільну диверсифікованість, зосереджують свої зусилля на пошуку таких підприємств, що пропонують можливості для одержання швидкої фінансової віддачі за рахунок свого особливого положення. Існує три типи подібних компаній:

  • підприємства, чия вартість занижена. У цьому випадку існують можливості для придбання цих компаній за цінами нижчими від ринкових, що дає можливість згодом продати компанію по більш високій ціні;

  • підприємства фінансові утруднення, що випробують. Такі фірми найчастіше можуть бути придбані за договірними цінами; при цьому їхня діяльність перебудовується за допомогою фінансових ресурсів материнської компанії й управлінських ноу-хау. Надалі цій компанії можуть розглядатися як довгострокові капіталовкладення в інвестиційному портфелі материнської компанії (за рахунок їхньої високої прибутковості або потенційного припливу наявних засобів) або бути продані з прибутком;

  • підприємства, що мають великі можливості для росту, але позбавлений можливості інвестування. Такі привабливі компанії з низькими фінансовими можливостями звичайно стають кандидатами для диверсифікованості у фінансово сильних, але позбавлених привабливості (з погляду подальшого росту фірми).