Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Тема сп-с-2. Аналіз стратегічного потенціалу підприємства План

5.1 Концепція стратегічного потенціалу підприємства

5.2 Оцінка конкурентоспроможності потенціалу організації будівельного комплексу

5.3 Основні методи оцінки стратегічного потенціалу підприємства

5.4 Стратегічний потенціал будівельного комплексу регіону

5.1 Концепція стратегічного потенціалу підприємства

Потенціал - це наявні кошти, запаси та джерела, що можуть бути використані для досягнення певної цілі, вирішення певної проблеми комплексної цільової програми чи завдання, а також можливості окремої особи, населення та держави в певній сфері життєдіяльності.

Існують наступні підходи до розуміння сутності стратегічного потенціалу.

1. Стратегічний потенціал, як сукупна здатність галузей економіки, уявляє собою сукупну здатність суб'єктів цієї економіки вироблювати продукцію або здійснювати послуги. Підкреслюється лише один з аспектів стратегічного потенціалу (здатність господарського механізму виконувати виробничу функцію), однак, це не єдина його характеристика.

2. Стратегічний потенціал, як сукупність наявних ресурсів визначається, як сукупність наявних коштів (запасів, джерел), що можуть використовуватися для досягнення певних цілей організації (людини, держави, суспільства). В рамках даного підходу поняття «потенціал» підмінюється поняттям «ресурси». Принциповим розходженням між даними термінами є те, що ресурси існують незалежно від суб'єктів виробничо-економічної діяльності, а потенціал невід’ємний від його носіїв, тобто категорія «потенціал», окрім матеріальних коштів, вміщує в собі знання та навички.

  1. Ототожнення термінів «стратегічний потенціал підприємства», «економічна потужність» і «потенціал економіки країни». Економічна потужність - характеризує фактично досягнутий рівень розвитку продуктивних сил суспільства. Виділяють досягнутий та перспективний потенціали.

  2. Стратегічний потенціал підприємства характеризується максимально можливим обсягом матеріальних благ і послуг, що можна досягти при оптимальному використанні наявних стратегічних і звичайних ресурсів.

Цю здатність підприємство реалізує, використовуючи резерви. Резерви - це матеріально-речовинні ресурси, які створюються планомірно для задоволення додаткової потреби в них Стратегічний потенціал організації - це сукупна здатність виробляти продукцію різного призначення, надавати послуги населенню. Стратегічний потенціал залежить від кількості трудових ресурсів, якості їхньої професійної підготовки, обсягу виробничих потужностей підприємства, а також ступеня розвитку галузей виробничої сфери, досягнень науки і техніки, наявності стратегічних і інших ресурсів.

Елементи стратегічного потенціалу - це здібності чи можливості конкретного ресурсу, що можуть використовуватися організацією для досягнення певної мети.

До елементів стратегічного потенціалу підприємства необхідно віднести:

- ринковий потенціал: потенційний попит на продукцію та частка ринку, що займає підприємство; потенційний обсяг попиту на продукцію підприємства; підприємство та ринок праці; підприємство і ринок чинників виробництва ;

- виробничий потенціал: потенційний обсяг виробництва продукції, потенційні можливості основних коштів, потенційні можливості використання сировини і матеріалів, потенційні можливості професійних кадрів;

- фінансовий потенціал: потенційні фінансові показники виробництва (прибутковості, ліквідності, платоспроможності), потенційні інвестиційні можливості тощо.

Як об'єкт управління підприємством може виступати його стратегічний потенціал.

Рівень наявного на підприємстві потенціалу визначається обсягом і якістю накопичених ресурсів, вся сукупність яких підрозділяється на наступні види:

1) технічні ресурси (виробниче устаткування, матеріали тощо);

2) технологічні ресурси (технології і їхня динамічність, наявність конкурентоспроможних ідей, наукові розробки і т.п.);

3) кадрові ресурси (кваліфікаційний і демографічний склади працівників, здатність персоналу адаптуватися до зміни цілей підприємства і т.п.);

4) просторові ресурси (характер виробничих приміщень і території підприємства, наявність і якість комунікацій, можливість розширення виробництва і т.д.);

5) ресурси організаційної структури системи управління (характер і гнучкість системи управління, швидкість проходження управлінських наказів і т.п.);

6) інформаційні ресурси (інформація про внутрішні можливості підприємства і про зовнішнє середовище);

7) фінансові ресурси (стан активів, рівень ліквідності, можливість і обсяги одержання кредитів і т.п.).

Таким чином, стратегічний потенціал підприємства будівельного комплексу - це сукупні можливості підприємства визначати, формувати і максимально задовольняти запити замовників (споживачів) на продукцію (товари, послуги) будівельного призначення в процесі оптимальної взаємодії із зовнішнім середовищем, раціонального використання ресурсів.

Стратегічний потенціал підприємства залежить від наступних факторів:

• склад і стан системи наявних ресурсів;

• ступінь відповідності ресурсного потенціалу стратегічним цілям і завданням підприємства;

• здатність ресурсного потенціалу забезпечувати стабільність господарської системи до впливу з боку зовнішнього середовища, а також її внутрішню гнучкість (адаптивність);

• здатність до проведення макроекономічного аналізу ситуації в СЗГ діяльності підприємства;

• здатність до прогнозування змін в обсязі та структурі споживчого попиту;

• здатність до розробки і реалізації конкурентоспроможних ідей в сфері технології та організації технологічних процесів;

• здатність до забезпечення стабільності підприємства в умовах зміни чинників зовнішнього середовища, що негативно відображаються на діяльності підприємства, за рахунок розробки та реалізації ефективних наступальних і захисних стратегій;

• здатність до забезпечення внутрішньої гнучкості підприємства за рахунок застосування активної інноваційної політики;

• здатність до використання конкурентних переваг у ринковій боротьбі;

• здатність до ефективного використання інвестиційних можливостей для розвитку ресурсного потенціалу;

• рівень адаптивності стратегії та тактики діяльності підприємства до умов господарювання, що змінюються.

Рівень освоєння потенційних можливостей підприємства визначає конкурентний статус підприємства. Конкурентний статус підприємства - це положення організації будівельного комплексу на ринку, в її СЗГ, серед інших таких підприємств.

Це поняття відрізняється від наступних характеристик: конкурентоспроможність та конкурентна перевага.

Конкурентоспроможність - це показник ресурсної забезпеченості підприємства до реалізації стратегічних цілей і завдань, освоєння ними потенційних можливостей, що характеризує сприятливість умов зовнішнього середовища для створення та підтримки конкурентних переваг.

Конкурентна перевага – це більш висока ефективність використання ресурсів організації будівельного комплексу, аніж у її конкурентів.

Конкурентна спроможність підприємства характеризує можливості підприємства до проведення конкурентної боротьби, передумови досягнення підприємством конкурентних переваг.

Ми розглядаємо стратегічний потенціал підприємства будівельного комплексу як систему, серед елементів якої можна виділити потенціали більш низького рівня, що її формують: підприємницький; кадровий; виробничий; інтелектуальний; фінансовий.

Кожний із зазначених потенціалів більш низького рівня характеризується певною величиною і якісним станом відповідних йому видів економічних ресурсів.

Стратегічний потенціал підприємства уявляє собою складну динамічну, ієрархічну, взаємозалежну систему. При виборі у якості класифікаційної ознаки - ієрархічного рівня - виділяють наступні потенціали: потенціал організації будівельного комплексу; потенціал галузі; потенціал території; потенціал держави; світовий (глобальний) потенціал.