Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

5.4. Стратегічний потенціал будівельного комплексу регіону

Величина стратегічного потенціалу підприємства багато в чому визначається величиною складових елементів стратегічного потенціалу регіону, в якому розташоване дане підприємство. За змістом в складі стратегічного потенціалу території (країни, регіону і т.д.) виділяються наступні структурні блоки:

• природне середовище і природні ресурси (природні сировинні запаси і джерела, природні умови, екологічна обстановка). Цей блок за характером процесів, що протікають, звичайно поділяється на такі елементи: природно-сировинний, природно-кліматичний і екологічний;

• населення (суб'єкт матеріального виробництва і споживання, соціального і духовного життя). Даний блок може бути розподілений на такі елементи: демографічний, трудовий, споживчий, освітній, науковий, політичний, культурно-творчий, соціально-психологічний;

• виробничі ресурси (знаряддя та засоби праці, матеріально-технічна база, товарна продукція; промислове і сільськогосподарське виробництво; виробництво послуг; науково-технічні, фінансові, експортно-імпортні складові);

• організаційно-управлінський блок (система засобів і методів управління соціально-економічними процесами в межах території: господарські механізми, ступінь розвитку ринкових відносин, ефективність проведення соціально-економічної політики, розвиток місцевого самоврядування і т.д.);

• геополітичний блок (положення території в системі міжрегіональних і міждержавних економічних, політичних зв'язків і комунікаційних систем).

Виділяють наступний ресурсний склад елементів стратегічного потенціалу будівельного комплексу регіону:

• економічно активне населення;

• основні фонди;

• запаси і резерви матеріальних цінностей;

• природні ресурси виробничого призначення (розвідані та враховані, залучені у виробництво);

• нематеріальні ресурси (науково-технічна, організаційно-політична і соціально-економічна інформація).

Кожний з елементів стратегічного потенціалу будівельного комплексу регіону території характеризується певною величиною і якісним станом відповідних видів ресурсів.

Ресурсами кадрового потенціалу є активне населення. Ресурсами виробничого (інвестиційного) потенціалу є засоби виробництва, що призначені для виробництва товарів і послуг. До цієї категорії відноситься частина ресурсів у вигляді основних фондів всіх галузей економіки, запаси предметів праці тривалого користування. Ресурсами природно-ресурсного потенціалу вважаються всі види розвіданих і врахованих запасів мінерально-сировинних, паливно-енергетичних, земельних, лісових, водних і рекреаційних ресурсів, що можуть бути використані в якості природних виробничих чинників.

Найменш розробленою в теоретичному і методологічному аспектах є категорія «інноваційний потенціал», що може бути структурним елементом в системі потенціалу організації будівельного комплексу. Дана категорія безпосередньо пов'язана з науково-технічним потенціалом як сукупністю матеріальних, кадрових і фінансових ресурсів, що спрямовуються суспільством у сферу науково-технічного прогресу.

Аналіз структури стратегічного потенціалу будівельного комплексу регіону показує наявність взаємозв'язків між потенціалами різних рівнів і між потенціалами одного рівня. Взаємний вплив потенціалів одного рівня обумовлюється взаємозамінністю й взаємодоповнюваністю різних ресурсів. Властивість взаємозамінності припускає, що зменшення або збільшення в системі одного ресурсу може бути компенсоване в певних пропорціях іншим ресурсом. Відповідно до властивості взаємодоповнюваності збільшення в системі одного економічного ресурсу припускає одночасне збільшення кількості іншого ресурсу. Наприклад, збільшення обсягу виробництва припускає збільшення чисельності трудових ресурсів. Однак ріст чисельності може бути компенсований додатковими інвестиційними ресурсами на автоматизацію, що припускає збільшення обслуговуючого персоналу (принцип Паретто).

Окрім видової структури стратегічного потенціалу, можливе виділення структур по інших ознаках - галузевому, територіальному, відтворювальному.

Виходячи з територіальної ознаки можна виділити стратегічний потенціал країни, регіонів, адміністративних і економічних районів, територіально-виробничих комплексів.

В галузевому розрізі можуть розглядатися стратегічні потенціали галузей економіки і виробничих комплексів, зокрема, потенціал агропромислових, паливно-енергетичних, металургійних, транспортного комплексів тощо. Серед галузей окремо можна представити стратегічний потенціал промисловості, сільського господарства, будівельного комплексу та інших.