Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Висновки по сп-с-1

Стратегічний аналіз посідає важливе місце в процесі підготовки і прийняття управлінських рішень top-менеджерами, а також менеджерами нижче розташованих рівнів управління; є невід’ємною складовою частиною процесу стратегічного планування виробничо-господарської діяльності підприємств будівельного комплексу.

Метою стратегічного аналізу є формування множини альтернатив для прийняття стратегічних рішень, які забезпечать конкурентні переваги досліджуваного об’єкта та його прибутковість в довгостроковій перспективі з максимальним використанням потенціалу підприємства та змін у зовнішньому середовищі на свою користь.

Об’єкти стратегічного аналізу визначаються відповідно до цілей, які ставить перед собою керівництво підприємства. Більшість дослідників до об’єктів стратегічного аналізу відносять: стратегічні господарські підрозділи (підрозділи диверсифікованої компанії), стратегічні зони господарювання (сегменти ринку), сектори бізнесу (напрями діяльності), окремі продукти (товари, послуги), фінанси, інвестиційні проекти. Інші ж об’єктом вважають лише підприємство загалом.

Стратегічний аналіз виробничо-господарської діяльності організації будівельного комплексу — це спосіб дослідження і перетворення баз даних, одержаних внаслідок застосування інструментів аналізу макро- і мікросередовища середовища, на стратегію підприємства. Стратегія інтегрує багато конкурентоспроможних дій та підходів до бізнесу, від яких залежить успішність діяльності підприємства. В цілому, стратегія організації будівельного комплексу — це план управління підприємством, спрямований на зміцнення його стратегічних і оперативних конкурентних позицій на ринку будівельної продукції чи надання послуг замовникам з метою задоволення потреб споживачів послуг будівельного характеру, досягнення глобальної і підтримання супутніх другорядних цілей.

На основі даних стратегічного аналізу підприємства і фірми перед складанням бізнес-плану і поточних планів розвитку визначають рівень беззбитковості кожного виду продукції, приймають рішення про збільшення чи зменшення обсягів реалізації всіх видів продукції, про ціни реалізованих товарів, інвестування коштів, доцільність кредитів, про зниження собівартості через удосконалення виробничої програми, керування збутом продукції, вибір техніки і технології виробництва, вибір альтернативи власного виробництва чи поставок зі сторони.

Контрольні питання по сп-с-1

1. Які Ви знаєте підходи до трактування стратегічного аналізу діяльності організації будівельного комплексу?

2. Надайте поняття стратегічного аналізу діяльності підприємства.

3. В чому полягає мета стратегічного аналізу діяльності організації будівельного комплексу?

4. Що є об’єктом стратегічного аналізу діяльності організації будівельного комплексу?

5. Який зв’язок між стратегічним аналізом зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства будівельного комплексу?

6. Яка структура стратегічного аналізу галузі?

7. В чому сутність моделі п’яти сил конкуренції М. Портера?

8. Назвіть ключові питання стратегічного аналізу діяльності організації.

9. Що включається до інформаційної бази стратегічного аналізу?