Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

7.2 Аргументи в підтримку диверсифікованості

Основною метою диверсифікованості є створення цінностей для акціонерів. Строго говорячи, диверсифікованість не підвищує прибутковість акції доти, поки група фірм, об'єднана в єдину корпоративну систему, не почне давати більший ефект, ніж кожна з них окремо.

Корпоративні керуючі можуть зробити попередні оцінки того, чи здатне те або інше рішення по диверсифікованості компаній підвищити прибутковість акцій, використовуючи три наступні критерії:

  1. Критерій привабливості. Галузь, обрана для диверсифікованості, повинна бути досить привабливої з погляду одержання гарного прибутку з вкладених коштів.

  2. Критерій "витрати на входження". Витрати на входження в нову галузь не повинні бути занадто високі, щоб не завдати шкоди потенціалові для одержання прибутку.

  3. Критерій додаткових вигод. Компанія, що здійснює диверсифікованість, повинна прикласти визначені зусилля для створення конкурентної переваги в новій сфері діяльності.

Варіантами стратегії диверсифікованості можуть бути наступні:

  1. Стратегії входження в нову галузь - поглинання, "з нуля", спільне підприємство.

  2. Стратегія диверсифікованості в родинні галузі.

  3. Стратегія диверсифікованості в неспоріднені галузі.

  4. Стратегія згортання і ліквідації.

  5. Стратегія реструктурування, відновлення й економії.

  6. Стратегії багатонаціональної диверсифікованості.

Перші три містять у собі способи диверсифікованості, останні три - стратегії для посилення позицій уже диверсифицированной компанії.

7.3 Стратегії входження в нові сфери діяльності

Входження в галузь може протікати в одній із трьох форм: поглинання, створення нової компанії або спільного підприємства. Поглинання вже існуючої фірми є найбільш популярним способом і має перевага у швидкості проникнення на цільовий ринок. У той же час цей спосіб диверсифікованості допомагає перебороти такі бар'єри входження, як необхідність ліквідувати технологічне відставання, установити зв'язку з постачальниками, забезпечити такий обсяг виробництва, щоб могти конкурувати з іншими фірмами по собівартості продукції, здійснювати великі вкладення в рекламу і канали збуту.

Диверсифікованість "з нуля" припускає створення нової компанії в обраній галузі під загальним керуванням материнської компанії. Створення нової компанії є найбільше привабливим варіантом у наступних випадках:

  1. коли для цього мається досить часу;

  2. фірми-конкуренти не реагують належним образом на спроби новачків завоювати ринок;

  3. вихід на ринок таким шляхом обходиться дешевше, ніж покупка іншої компанії;

  4. фірма вже розташовує необхідним для функціонування досвідом;

  5. створення нових виробничих потужностей не буде негативно впливати на співвідношення попиту та пропозиції в галузі;

  6. цільова галузь наповнена відносно невеликими фірмами, так що молодої компанії не прийдеться прямо суперничати з більш великими і могутніми конкурентами.

Створення спільних підприємств може дати корисний ефект щонайменше в трьох типах ситуацій. По-перше, спільне підприємство - це гарний спосіб робити те, що ризиковано або неэкономично робити поодинці. По-друге, спільні підприємства зручні, коли об'єднання ресурсів двох або більш незалежних організацій створює структуру з більш значними конкурентними перевагами, необхідними для досягнення успіху. По-третє, спільні підприємства з іноземними партнерами іноді є єдиною можливістю перебороти імпортні квоти, тарифи, національні політичні інтереси і культурні бар'єри.