Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.56 Mб
Скачать

III. Загальні положення

Стаття 9. Умови розірвання договору

У випадку порушення продюсером одного або кількох зобов'язань, взятих на себе відповідно до положень цього договору, цей договір може бути автоматич­но розірваний через шістдесят днів після відправлення автором листа до вимо­ги з повідомленням про вручення, що містить вимоги дотримання цих зобов'я­зань, за умови, якщо зазначені порушення не були усунені за цей період. !

В цьому разі всі дозволи, дані Автором Продюсеру, анулюються з негайним і введенням у дію цього положення, і як наслідок, Продюсеру не дозволяється І використовувати Твори Автора в будь-якій формі. Поряд із стягненням завда- і них збитків на користь Автора, останній зберігає вже одержану винагороду, І а ще не виплачені суми підлягають негайній компенсації. 1

Стаття 10. Охорона прав і гарантія 1

Автор гарантує Продюсеру, що сценарій оригінальний і, що він не містить! ніякої подібності з іншим твором, а також не відтворює в будь-якому відношен-1 ні інший твір, який охороняється авторським правом, що утруднило б виробки- і цтво і/або використання. Автор надає Продюсеру гарантії від будь-яких прете- і нзій з боку третіх осіб. 1

В разі, якщо Продюсер доручає Автору екранізацію вже існуючого Творці Продюсер зобов'язаний одержати на це дозвіл у осіб, що володіють правами кав існуючий Твір. Ш

Автор гарантує Продюсеру, що, за умови дотримання зобов'язань, взятиш ним стосовно організації, він вільний і має повноваження розпоряджатися пра-Я вами, зазначеними в цьому договорі. '•

Продюсер гарантує використання Твору відповідно до добросовісного дотрив мання професійних звичаїв. Він також зобов'язується докласти максимум зу«И силь щодо забезпечення необхідної популяризації Твору в світлі його майбутв нього використання. Ш

322 Я

^_________________________ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

Продюсер має право оспорювати будь-яке порушення авторських прав і ко­жне недозволене використання Твору, але за власний рахунок і на власний ри­зик.

Продюсер і Автор зобов'язуються взаємно інформувати один одного про відомі їм факти таких порушень. Якщо Продюсер подає позов, він повинен по­передньо повідомити про це Автора.

Стаття 11. Повідомлення відомостей засобам масової інформації

Автор зобов'язується не повідомляти засобам масової інформації ніяких відомостей, що стосуються даного Твору, аж до фактичного початку періоду запису, включаючи випадки, коли Продюсер безпосередньо звертається до Ав­тора з таким проханням.

Стаття 12. Затрати

Всі затрати, яких зазнав Автор з метою реалізації умов цього договору, по­криваються за рахунок Продюсера, і рахунки з цих затрат виставляються без­посередньо останньому. Можливі аванси виплачувані Автором для виконання умов цього договору, негайно, через просте прохання, оплачуються продюсером за умови, що ці затрати визнані доцільними. Відступлення від цього можливе тільки при досягненні попередньої домовленості між Продюсером і Автором.

Продюсер зобов'язується не покривати виробничі й адміністративні затрати за рахунок заздалегідь встановленої винагороди, належної Автору за цим дого­вором.

Стаття 13. Строк дії виключної ліцензії

Ця виключна ліцензія дійсна протягом____років від дати підписання цього

договору.

Однак якщо Твір не буде поставлено й випущено в світ протягом____років

від моменту підписання цього договору, дія договору автоматично припиняєть­ся і Автор знову одержує в повне розпорядження права на Твір, до того ж су­ми, одержані Автором відповідно до положень статей 3.1. і 3.2, залишаються в нього повністю.

Стаття 14. Декларування, збереження, депонування і реєстрація

Автор є гарантом декларування Твору в організації. Декларування, здійсне­не Автором, цілком не пов'язано з відомостями, що стосуються музики, викори­стовуваної в Творі, надані Продюсером організації.

Продюсер відповідає за можливі реєстрації й депонування Твору відповідно до вимог закону або за відсутності таких вимог.

Продюсер зобов'язується бережливо зберігати оригінали, а також невико­ристаний звуковий і образотворчий матеріал.

Автор користується правом доступу до оригіналів.

Стаття 15. Можливість відступлення прав, одержаних за виключною ліцензією

Продюсер має право відступати третім особам зазначені права, одержані на

таві надання виключної ліцензії. В цьому разі Продюсер зобов'язується застерегти дотримання третьою особою

І зобов'язань щодо Автора, передбачених умовами цього договору.

323

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України_________________

В разі, коли Продюсер реалізує це право, він повинен попередньо сповістити про це Автору — рекомендованим листом із повідомлення про вручення. Про­тягом ____________після відступлення Автор повинен одержати копію угоди

про відступлення.

Стаття 16. Застосовне право

Положення цього договору діють відповідно до _____________ законодав­ства.

У разі виникнення спору, його вирішення може бути віднесено тільки до компетенції цивільних судів____________________.

Гербові й реєстраційні збори покриваються за рахунок сторони, яка подала позов щодо справи.

Договір складений у двох примірниках, по одному примірнику для кожної із сторін в______________.

Продюсер

(ім'я Продюсера)

Автор

(ім'я Автора)

324

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

ІНШІ НОРМАТИВНІ МАТЕРІАЛИ І ДОКУМЕНТИ

ДЕЛЬФІЙСЬКА ДЕКЛАРАЦІЯ

Делъфи, 27 вересня 1988 р.

Діячі культури, письменники, музиканти, актори, дослідники й академіки з Німеччини, Австрії, Бельгії, Кіпру, Данії, Іспанії, Франції, Греції, Ірландії, Ісландії, Люксембургу, Нідерландів, Польщі, Португалії, Великобританії, Шве­ції, Швейцарії, Турції, Югославії та інших країн Європи приїхали в Дельфи у зв'язку з крайньою необхідністю.

Виробництво аудіовізуальних творів перебуває в стані кризи, і ми глибоко стурбовані його майбутнім в Європі. Ця Декларація адресована широкій гро­мадськості і установам Європейського Співтовариства.

Аудіовізуальні засоби масової інформації стали життєво важливим факто­ром культурного життя через свою загальну присутність і тенденції до гегемо­нії. Саме культура перебуває в основі:

— Права кожної людини збагачувати свою особистість завдяки емоціям і пе­реживанням, якими вона володіє через свої знання;

— Права широкої громадськості на вільний вибір;

— Права творців на вільне самовираження.

Переважно ці права заперечуються як можливі шляхи обміну ідеями і за­безпечення особистого зростання або використовуються певними економічними силами, стаючи інструментами їх влади.

Доки є можливість застерегти найгірше, наш обов'язок сказати Урядам:

Дійте, доки є час!

Боротьба із зростаючим розмиванням культурної самобутності в Європі є од­ним із ваших завдань. Кожний має право читати твори, що виражають його на­ціональні особливості, і, крім того, на своєю власною мовою.

Крім того, на вас покладено обов'язок гарантувати неспотворений і вільний обмін ідеями, інформацією й творами. Цензура, втручання і маніпуляції з по-літичною або комерційною метою становлять загрозу демократії.

На вас покладена відповідальність за протистояння вторгненню кіл, зацікав-

них лише в одержанні прибутку, в сферу культури. Покладіть кінець прак-тиці комерційних телевізійних мереж, які кидають виклик як правам широкої громадськості, так і правам авторів, нехтуючи художніми творами задля рек-ламних цілей. Зупиніть тих, хто урізує такі художні твори, спотворює їх суть і позбавляє їх оригінального звучання.

325

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

Не допускайте, щоб задля забезпечення програм аудиторією, глядачів від­дали на відкуп рекламним агентствам.

На вас покладена відповідальність за цілісність і майбутнє нашого кінемато­графу і телевізійних мереж. У цей рік — Рік кіно і телебачення, напередодні створення єдиного Європейського ринку і на рубежі третього тисячоліття, наш обов'язок — нагадати Урядам про їх відповідальність.

Це боротьба за розвиток людства і демократію.

Хай Уряди беруть участь у нашій боротьбі!

РЕЗОЛЮЦІЇ,

прийняті на конференції в Будапешті,

організованій під егідою Ради Європи