Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.56 Mб
Скачать

4.4. Створення ефективних систем антикопіювання в звукових і аудіовізуальних записах і обладнанні

56. Завдяки технологічному розвитку став можливим розвиток ефективних технічних засобів для захисту творів та інших об'єктів. Наприклад, ідентифіка­ційні коди, такі як код SID4, що належить Міжнародній федерації фонографіч­ної індустрії (IFPI), були розроблені для безпеки виробництва компакт-дисків,

Код SID (Код ідентифікації джерела) складається з 4 цифр, які присвоюються за ви­могою компаній компакт-дискам. Цей код дає можливість визначити, де був виготов­лений компакт-диск і звідки оригінальний диск. Це один із заходів попереднього конт­ролю за виробництвом компакт-дисків. Див. також Додаток III.

266

РАДА ЄВРОПИ

захищаючи від піратства як на стадії створення, так і на стадії відтворення. Нині можливе встановлення у звукові та аудіовізуальні записи систем, які пе­решкоджають незаконному копіюванню або, принаймні, значно утруднюють його. Такі системи вирішують багато проблем, пов'язаних з елементарними формами піратства.

57. Крім того, використання аутентифікаційних систем, особливо голограм, що вкладаються при упаковці записів/платівок, відео і лазерних дисків, є ефек­тивною системою захисту.

58. Додаток III містить інформацію, що стосується ряду технічних способів, які можуть бути ефективними проти певних форм звукового і аудіовізуального піратства.

4.5. Широке інформування громадськості стосовно шкоди, якої завдає піратство: ми всі втрачаємо від цього!

59. Громадськість в цілому і юридичні особи зокрема (судді, слідчі, юристи, професори юриспруденції, студенти-юристи тощо) повинні невідкладно бути сповіщені про необхідність дотримання авторських і суміжних прав авторів та інших правоволодільців стосовно творів та інших об'єктів. Поінформованість про серйозність економічних і культурних наслідків недотримання цих прав повинна бути забезпечена.

60. Освітні і просвітницькі програми можуть бути передані за допомогою за­собів масової інформації (преса, телебачення тощо) для того, щоб заохотити споживачів до співробітництва в боротьбі проти піратства, наприклад, шляхом інформування через офіційних осіб про піратські продукти/товари, які вони виявили, які їм потрапили.

61. Тренувальні програми для поліцейських службовців, митних працівників тощо нарівні з семінарами для законодавців і юридичних працівників можуть бути виключно корисними для забезпечення поінформованості з цих проблем і кроками, спрямованими проти контрабандних товарів та їх виробників.

62. В процесі інформування органи, що є представниками різних категорій правоволодільців, нарівні з товариствами, які займаються збором авторської винагороди, виконують важливу роль стосовно співробітництва з громадськими офіційними особами. Вони сприяють підготовці компаній у засобах масової ін­формації і розповсюдженню текстів, аудіовізуальних матеріалів тощо. Ці орга­ни інвестують заходи попередження, що є їх внеском в ефективну боротьбу з піратством, їх інвестиції/внески досить часто, врешті-решт, винагороджують­ся. Іноді прості ініціативи дають можливість завдати важкого удару згубній діяльності піратів.

ДОДАТОК І

Приклади певних юридичних презумпцій, які можуть сприяти боротьбі проти звукового і аудіовізуального піратства

Сучасне авторсько-правове законодавство містить певні презумпції, що роб­лять різні типи доказів автоматично прийнятними. Наприклад:

— факт, що в обумовлений/визначений час авторське право існувало на твір, який є метою цієї акції;

— що особа, зазначена в договорі, є володільцем авторського права;

— що копія твору іншого об'єкта, додана до договору, є справжньою копією;

267

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України_________________

— що автор твору є громадянином зазначеної країни або постійно проживає в ній;

— що володілець прав на твір є юридичною особою, яка підлягає законодавст­ву зазначеної країни або зареєстрована її законодавством як юридична особа;

— що в акції, до якої залучена юридична особа, сертифікат є дійсним при­мірником сертифікату про реєстрацію цієї особи як юридичної особи;

— що твір був вперше зареєстрований у зазначеній країні.

ДОДАТОК II

Найменування ряду міжнародних організацій,

компетентних стосовно боротьби проти звукового і аудіовізуального

піратства

Товариства авторських і суміжних прав

АЕРО — Асоціація європейських товариств виконавців ВІЕМ — Міжнародне бюро товариств, що здійснюють нагляд над дотриман­ням прав у галузі механічного запису

CISAC — Міжнародна конфедерація товариств авторів і композиторів

FIA — Міжнародна федерація акторів

FIM — Міжнародна асоціація музикантів

INTERGU — Міжнародне товариство авторського права

Індустрія звукозапису

IFPI — Міжнародна федерація фонографічної індустрії

Кіноіндустрія

МРЕАА — Американська асоціація експорту художніх фільмів

FIAD — Федерація асоціацій кінодистриб'юторів

FIAPF — Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів

Відеоіндустрія

IVF — Міжнародна федерація відео

Трансляційні організації

ACT — Європейська асоціація комерційного телебачення

EBU — Європейська спілка мовлення

Організації кабельних комунікацій

ЕССА — Асоціація кабельних комунікацій Європи

Міжурядові організації

WIPO — Всесвітня організація інтелектуальної власності

WTO — Світова організація торгівлі

ДОДАТОК III

Деякі технічні засоби, які можуть бути ефективними проти певних форм звукового і аудіовізуального піратства Інкріпція (шифрування)

Фільми особливо важливі для тематичних каналів, зокрема фільми, які по­казувалися в кінотеатрах, але не демонструвалися по телебаченню. Для того, щоб стати володільцем ексклюзивного права на трансляцію цих фільмів, влас­ники платних телеканалів повинні заплатити основний внесок/гонорар за ці права і застосовувати шифрові сигнали, щоб забезпечити можливість перегля­ду тільки для передплатників свого каналу.

268

РАДА ЄВРОПИ

Однак не завжди необхідно володіти декодером для того, щоб розшифрува­ти фільм. Комп'ютерні алгоритми, розташовані в центрі кодувальної системи, є власне комп'ютерним програмним продуктом, який можна застосувати на звичайному персональному комп'ютері. Подібні дешифрувальні програми на­явні в основному в приватних осіб.

Іноді smart-картки, використовувані кількома кодувальними системами, куп­ляються в одній країні, а потім продаються в іншій із зазначенням додаткової певної суми комісійних. Хоча ці «картки» були офіційно маркетовані телевізій­ним оператором за передплатою, однак використання їх за межами тієї терито­рії, для якої вони призначалися, є безсумнівним актом піратства.

Більше того, в певних випадках той же самий декодер використовується кількома родинами одночасно за допомогою різних D і Y систем, в результаті чого погіршується якість зображення. В особливих випадках кабельні операто­ри дешифрують передплатні канали в тому місці, звідки відбувається трансля­ція (на пульті), а потім транслюють програми по всій своїй мережі.

Системи захисту від копіювання «Copyguard» можуть бути вмонтовані в звуко- або відеозаписи для застереження недозволеного копіювання або, при­наймні, для ускладнення його. Випадкове стихійне піратство може бути знач­ною мірою застережене завдяки таким системам.

Дигітація (Перетворення безперервних сигналів у цифрові) Винайдення дигітальної технології, яка сприяє збереженню, пошуку і переда­чі інформації, звуків і образів в їх оригінальній формі, стало революцією в куль­турній індустрії і надало нові способи/засоби для доступу до них.

Надаючи можливість поліпшення технічного контролю, дигітація одночасно значно полегшує піратам виробництво високої якості копій оригінальних робіт. Подібні копії тепер також можуть бути передані електронним способом, без де-текції. Наприклад, хтось у Північній Америці може незаконно записати музич­ний концерт зі стерео-телевізійної трансляції на дигітальний одержувач сигна­лів, який потім може бути вміщений у міжнародну базу даштх. для. відкритого використання під назвою «Інтернет» і знову переписаний одержувачем в іншій частині світу. Подібні трансмісії не можуть бути відслідковані, а дигітальний запис, зроблений після подібної трансмісії, може бути втілений в прекрасний компакт-диск, господар якого може виготовити необмежену кількість примір­ників компакт-дисків або копій формату компакт-диску, або в будь-якому ви­гляді виготовити звуковий продукт.

Цей же метод може використовуватися і для передачі кінофільмів. Неза­лежно від того, де були виготовлені примірники, мережі з розповсюдження встановлені піратами і прекрасно діють. Пірати вибирають країни, в яких не­ефективне застосування законодавства. І перша інформація до правоволоділь-ця про існування піратських примірників може надійти тільки тоді, коли вже відбувалося їх розповсюдження і продаж.

Подібним способом транслятори та інші користувачі мережі, залучені до ко­мерційного обміну інформацією, відчувають все більшу складність стосовно ко­дування і шифрування своїх продуктів з метою уникнення незаконного копію­вання і розповсюдження. Стратегія може навіть полягати в вичікуванні того мо­менту, коли на ринку буде досягнутий певний рівень піратства, перш ніж вводити нову комбінацію в систему декодування, зводячи таким чином на-

269

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_____________

нівець весь паралельний піратський ринок і одночасно знищуючи тим же уда­ром відповідні комерційні організації.

В разі, якщо шифрувальна система, використовувана передплатним кана­лом, базується на картці smart, то оператор може використати радикальний метод — змінивши повністю всі картки на нові, повністю змінивши код, і ро­зіслати картки тільки правомірним користувачам. Хоча такий метод є дорогим для оператора, це разом з тим радикальне рішення. Більше того, цей спосіб ефективно руйнує піратські мережі, що обмінюють і передають картки smart з однієї країни в іншу.

Системи аутентифікації (розпізнавання копій)

Подібні системи надають можливість для публіки відрізнити оригінальний продукт від контрабандного.

Код SID

Для ідентифікації компакт-дисків введений код SID —- ідентифікаційний код джерела (виробника), який проставляється на поверхні компакт-диска. Цей код становить собою серію номерів, належних виключно власнику заводів, які виготовляють компакт-диски, код цей визначатиме будь-який продукт цього певного заводу. Система кодування SID, що ідентифікує джерело виробництва компакт-дисків на стадії виробництва і розповсюдження, надає можливість для виробників доказати своє законне право. Будь-яка компанія звукозапису або відеодистриб'ютор, що турбується про застереження піратства щодо їх про­дукту, зацікавлені мати справу тільки з заводами, які використовують подібні коди, тому що це допомагає розпізнавати піратські та контрабандні продукти і відрізняти їх від оригінальних примірників.

Ця система дорога в тому розумінні, що базується на угодах за контрактами і тому не може бути універсально впроваджена. Однак на міжурядовому рівні були висловлені міркування стосовно застосування маніпуляції ними.

Код ISRC

Подібний до Міжнародного стандартного книжкового номера (ISBN), Подібно до вищеназваної системи дигітальні і відеоносії такі, як компакт-диски і компа­кт-диски відео, можуть містити дигітальну (цифрову) кодувальну інформацію. Подібний код є унікальним ідентифікатором, розробленим Міжнародною орга­нізацією стандартів (ISO).

Міжнародний стандартний звукозаписувальний код (ISRC) є засобом міжна­родної ідентифікації фонограм і музичних відеограм.

Зважаючи на загальні тенденції технологічного розвитку у сфері споживчої електроніки, інформації, трансляційних і телекомунікаційних технологій, про­мисловості необхідно підготувати себе до тих часів, коли фонограми і відеогра­ми будуть безпосередньо передаватися в будинки споживачів за допомогою електронних засобів,

Технічні засоби потребують подальшого вдосконалення, щоб, дати промиело= вості можливість одержувати доход і запобігати незаконному використанню, Код ISRC розроблений Міжнародною організацією стандартизації для того, щоб надати допомогу як індустрії звукозапису, так і трансляційним органам.

270

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

МЕТОДОЛОГІЯ ЗДІЙСНЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ І ЕКСПЕРТИЗ АУДІОВІЗУАЛЬНИХ ТВОРІВ

Експертно-криміналістичний центр МВС Росії

Російська антипіратська організація захисту

прав на аудіовізуальні твори

Авторський колектив:

Соколов С. В., Медведев А. С., Варкентгн В. І.,

Чулков С. В., Захаров А. Г., Поставній В. І.

Видано в Москві 1999 року

Дослідження зображень на елементах поліграфічного оформлення аудіовізуальних творів

При порівняльному дослідженні поліграфічного оформлення контрафактної та легітимне виготовленої продукції між ними можуть бути виявлені відміннос­ті з ряду ознак.

1. При легітимному випуску фірма-виробник використовує чітко визначений дизайн. Іноді для контрафактної продукції створюється цілком нове оформлен­ня з використанням інших або трохи змінених фрагментів твору. При невідпо­відності оформлення досліджуваного і поданого як зразок аудіовізуального тво­ру наявне порушення авторського права на поліграфічне оформлення.

2. Упаковка повинна містити наступну інформацію:

— про авторів аудіовізуального твору;

— про фірму виробника;

— знак охорони авторського права (обов'язково повинен складатися з трьох елементів — самого знака охорони «©», імені володільця авторських прав і дати першого опублікування твору); наявність знака охорони виключних суміжних прав «©», який аналогічно складається з вищеперелічених трьох елементів;

— про передачу авторського і суміжних прав третім особам;

— про правоволодільців на території Росії;

— назва і характер аудіовізуального твору;

— інформація про вікові обмеження;

— для еротичних творів про проходження спеціальної експертизи;

— коротка анотація твору, координати виробника (або продавця) для мож­ливості подання претензії.

271

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

3. При ексклюзивному виробництві аудіовізуальних творів ряд фірм-право-володільців використовує тільки певний тип магнітних носіїв і тривалість відт­ворення, як правило, відрізняється від стандартної (195, 240 хв). На касету за­писується тільки один фільм з блоком реклами.

4. Відмінності в конструкції футляру, як за місцем вилучення відеокасети (або за короткою торцевою стороною, або за великою боковою стороною), так і використанням висічки іншої форми. Повністю розклеювати футляр нема необ­хідності, досить скласти коробку і відмінності у формі клапанів будуть добре помітні.

5. Використання різних варіантів перекладу найменування одного й того ж аудіовізуального твору.

6. Спотворена кольоропередача зображень рожевого і червоного кольорів у бік пурпурового. Зазначений дефект в першу чергу кидається в очі при зобра­женні облич людей.

7. Якість поліграфічного відтворення зображень. Для легітимне виготовле­них використовуються як нерастровані (в основному дрібні тексти і зображення логотипів), так і растровані (для решти зображень) друкарські форми. Футляри для контрафактної продукції переважно виготовляються з використанням тільки растрованих друкарських форм, що істотно позначається на якості від­творення дрібних зображень. Якщо при виготовленні футляра як оригінал ви­користовується легітимне виготовлений, то накладення однієї на одну растро­ваних систем призводить до додаткового зниження якості зображень.

8. Використання растрів більш низької лініатури, ніж на оригінальному фут­лярі. В першу чергу це позначається на якості зображень невеликого розміру, наприклад, зображень фрагментів аудіовізуального твору.

9. Застосування шрифтів іншого кегля і гарнітури. Ця ознака може вказува­ти на те, що зображення були відскановані, а тексти набиралися знову в текс­товому редакторі.

10. Наявність голографічних наклейок на футлярі і/або корпусі відеокасети. На голограмі повинен бути зображений ЛОГОТИП або фірми виробника, або правоволодільця.

11. Використання оздоблювальних процесів. У поліграфічному виробництві широко розповсюджено лакування готового відбитку. Часто друкарське облад­нання доповнюється додатковою секцією для нанесення лаку. Межа лакового шару іноді буває добре помітна на клапанах футляру або може бути виявлена при механічній дії, під мікроскопом помітно, як з поверхні футляра зникає про­зора речовина. Лакування призначене для захисту картонного футляра від зо­браження після зняття прозорої упаковки.

Застосовується також тиснення кольоровою фольгою і безкольорове тис­нення.

12. На корпусі відеокасети повинна бути наклейка, що містить практично всю перелічену інформацію.

При проведенні подібних експертиз, як правило, доводиться мати справу із значною кількістю об'єктів, що містять контрафактні аудіовізуальні твори різ-них найменувань. Порівняльне дослідження в прийнятому в ЕКП вигляді, де­тальний опис відмінних ознак від зразка є досить тривалим і трудомістким про­цесом.

272

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

Наклейки і етикетки на відеокасетах

На корпусах контрафактних відеокасет може не бути жодних наклейок або використовуються ті, які додаються до чистих відеокасет, з текстами, викона­ними на друкарській машинці або друкарському пристрої. В деяких випадках використовуються взагалі наклейки, що не мають відношення ні до виробника аудіовізуальної продукції, ні до виробника відеокасет.

На легітимних відеокасетах є етикетка із зазначенням виробника (після най­менування фірми-виробника можлива наявність знака зареєстрованої торгової марки ®, найменування аудіовізуального твору, зазначення тривалості відтво­рення, літерне і літерно-цифрове позначення, знаки охорони авторського права і виключних суміжних прав, а також інші тексти.

Голографічні зображення

Виробники випускають голографічні зображення у вигляді наклейок і фоль­ги для гарячого тиснення. Фольга за зовнішнім виглядом і структурою практич­но не відрізняється від поліграфічної фольги, яка використовується в палітур­но-брошурувальному виробництві. В основному використовується для нанесен­ня на картонний футляр відеокасети.

Як елемент захисту аудіовізуальної продукції виробники широко використо­вують голографічні зображення на корпусах відеокасет і футлярах до них. Цін­ність цього елемента полягає в досить високій складності виготовлення, а також ефективності і простоті розрізнення споживачем. Голографічні зображення за способом виготовлення можна розподілити на три типи:

1. Оптичний спосіб. Голографічні зображення, одержані цим способом, за візуального огляду або вивчення при невеликому збільшенні створюють вра­ження недостатньої чіткості. Межі зображень трохи розмиті. Існуючі технології запису зображень дозволяють одержати досить складні оптичні ефекти, недо­ступні для інших технологій, наприклад, об'ємні зображення.

2. Технологія ДОТ МАТРІКС. Вже при візуальному огляді можна розрізнити в зображеннях окремі зерна у вигляді еліпсів розміром приблизно 100 мкм, які мають чіткі межі. При повороті об'єкта помітна різниця в «офарбленні» цент­ральної частини і параметру. На оригінальних зображеннях еліпси рідко доти­каються до розташованих поряд, на контрафактних голограмах еліпси розта­шовані групами і мають трохи з'їдені краї.

3. Голограми, одержані за допомогою електронно-променевого генератора. Звичайна голограма одержується при реєстрації інтерференційної картини, що виникає при накладенні предметного і опорного променів світла. Використову­ючи електронно-променевий генератор (ЕПГ), можна виготовити зображення, що складаються з багатьох голографічних зображень крапкових предметів. Ці прості голограми можна розглядати як «будівельні цеглини» голограми довіль­ного предмета, який можна звести до кінцевої кількості елементів розрізення, і таким чином виготовити будь-яку голограму, що складається з кінцевої кілько­сті елементарних голограм. В одній голограмі можна записати кілька зобра­жень таким чином, що кожне з них буде помітне при «своєму» куті освітлення.

Сучасні ЕПГ дозволяють записувати зображення розміром окремого еле­мента до 0,2 мкм. Таким способом можна одержати зображення мікротексту, який можна буде розрізняти тільки за допомогою електронного мікроскопу.

181-319

273

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

Цю технологію можна розглядати як розвиток технології ДОТ МАТРІКС. Тиражування голографічних зображень

Матриці для тиражування голографічних зображень, які нині широко вико­ристовуються як елемент захисту грошових білетів і документів, одержують на скляній пластинці, покритій безсрібленим світлочутливим копіювальним ша­ром. Після експонування і проявлення в копіювальному шару формується мік­рорельєф, який власне і є записаним зображенням. У гальванічній ванній по­слідовно осідає кілька шарів металу. В результаті одержується металічна мат­риця, з якої шляхом копіювання виготовляються тиражні матриці.

В простому випадку голографічна наклейка або фольга для гарячого тиснен­ня складається з п'яти шарів. Як несучий шар використовуються полімерні плівки. За ним — лаковий шар, на якому здійснюється тиснення мікрорельєфу, який власне і є голографічним зображенням. Для збільшення дифракційної ефективності у вакуумі напилюється шар металу (алюмінію або міді) і покрива­ється іншим захисним шаром лаку. Останнім наноситься шар клею.

Реальна голографічна наклейка може складатися з 24 шарів, в тому числі прошарків клею різних типів. Основна мета, яка переслідується при створенні цього «листкового пирога», зробити неможливим повторне використання або перенесення на іншу підоснову.

Враховуючи принцип створення голографічних зображень на ЕПГ і те, що всі тиражні «відтиски» з мінімальними помилками відтворюють оригінал, як метод визначення їх оригінальності можна використати порівняльне дослід­ження. Співставивши взаємне розташування крапкових голограм на досліджу­ваному об'єкті і зразку, можна однозначно встановити, чи з однієї матриці вони виготовлені. Однак слід завжди пам'ятати, що такий підхід придатний тільки для голографічних зображень, виготовлених за допомогою ЕПГ.

Кількісні параметри, використовувані для оцінки голографічних зображень

При проведенні порівняльного дослідження голографічних зображень мож­на рекомендувати використати наведені далі параметри.

1. Всю голографічну продукцію можна розподілити на дві основні групи за типом несучого матеріалу — самоклейні етикетки і фольга для гарячого тис­нення.

2. Голографічні зображення бувають кількох типів — дво-, тримірні та до­сить часто використовуються комбіновані.

3. За технологією виготовлення голографічні зображення, які використову­ються нині як елементи захисту, можна розподілити на три групи:

— одержані класичним оптичним способом;

— виготовлені за технологією ДОТ МАТРІКС;

— виготовлені на електронно-променевому генераторі зображень.

4. Кут зору. Під цим розуміється кут між перепендикуляром до поверхні го­лограми і оком спостерігача. При відхиленні від вертикалі видно, як по зобра­женню пробігає «хвиля» кольору. Слід оцінити величину кута, при якому в будь-якому елементі відбудеться зміна кольору, наприклад від зеленого до зеленого.

5. Модуль дифракційної сітки. Голографічне зображення складається з на­бору відзеркальних дифракційних сіток. Від модуля сітки залежить, наскільки

274

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

ефективно відбувається розклад віддзеркаленого світла на спектр. Вивчаючи в мікроскопи із збільшенням 300х, голографічне зображення матиме вигляд тем­них і світлих смуг, які чергуються. За наявності відповідного обладнання можна виміряти сумарну ширину світлої і темної смуг, що й буде модулем сітки.

6. Кількість площин зображення. Переважно їх дві-три, більша їх кількість не використовується через обмеження за глибиною і різкістю.

7. Кількість ракурсів стереограми. В типовій стереограмі, добре захищеній від підробки, використовуються від 20 до 200 ракурсів. Кількість ракурсів ши­роко варіюється залежно від об'єкта, розміру зображення, кольороподілу, сту­пеня анімації та вихідних матеріалів для запису. Кількість кутів і ракурсів зав­жди є елементом компромісу між рухом і розмитістю.

8. Якість відтворення дрібних деталей. Грубі голографічні зображення, вико­нані за технологією ДОТ МАТРІКС, мають розділення 100—300 dpi. Якісна, до­бре захищена голограма може мати розділення понад 2000 dpi. При мікроско­пічному дослідженні слід уважно, поступово нарощуючи збільшення, вивчити всю площину голографічного зображення. Виявивши найдрібніші деталі зобра­ження, переходити до порівняння зразка і досліджуваного зображення.

9. Наявність або відсутність візуальних елементів захисту.

а) Двоканальне зображення. Два зображення записуються одне зверху ін­шого. Повертаючи голограму, видно основне або додаткове зображення.

б) Мультиплексне зображення. Як приклад можна навести стереограму, в якій зображення за горизонталлю розподілено на кілька каналів, кожний зі своїм зображенням. Повертаючи голограму відносно вертикальної вісі, можна побачити або один предмет, знятий з різних точок, або кілька різних зображень почергово.

в) Стрічковий ефект використовується в голографічних наклейках «Союз Відео». Становить собою ряд маленьких зображень логотипу студії, при пово­роті голограми створюється ефект руху.

г) Муар. Патентована технологія запису в голограму зовнішньо простих і легко розпізнаваних рухомих світлих і темних смуг (муара). Це є ефективним засобом захисту від матричного копіювання у зв'язку з особливою складністю запису муарового візерунку за всієї його ймовірної візуальної простоти.

д) Мікротекст. Застосування його в голограмі утруднює матричне копіюван­ня, оскільки для його відтворення вимагається складне оптичне обладнання.

е) Люмінесцентні зображення. Здійснюється деметалізація невеликих діля­нок голограми, під які потім вміщується матеріал або барвник люмінесціюваний вУФ.

де) Часткова деметалізація іноді використовується як самостійний елемент захисту. В цьому разі слід звертати увагу на відмінності щодо розміру елемен­тів і зовнішнього вигляду меж деметалізованих ділянок.

а) Лазерні позначки. В добре захищених голограмах застосовуються додат­кові захисні елементи у вигляді схованих позаплощинних зображень із специ­фічними і нестандартними геометричними характеристиками. Розпізнавання здійснюється за допомогою портативних або стаціонарних лазерних пристроїв.

і) Магнітні елементи. Як альтернатива (або доповнення) можливе викорис­тання магнітних позначок всередині матеріалу, зчитуваних за допомогою пор­тативного датчика.

184 319

275

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

к) Захист від вторинного використання. Для такого виду продукції як само-клейні етикетки необхідно звернути увагу на запобігання вторинному викорис­танню етикетки. Правильний вибір зв'язувального веде до саморуйнування (деметалізації) етикетки при спробі її відділення від поверхні носія. Найпрос­тіше це реалізується при використанні як основи еластичної полімерної плівки. При спробі відклеїти відбувається деформація підкладки і як наслідок руйну­вання лакових шарів з мікрорельєфом. Для захисту від розкриття упаковки за­стосовуються голографічні наклейки з частковим руйнуванням. У цьому разі знищенню підлягають невеликі ділянки голографічного зображення, які біль­шою або меншою мірою змінюють зовнішній вигляд наклейки.

Виготовлення копій голографічних зображень

Під «копією» в даному разі мається на увазі виготовлення дублікатів захисної голограми для наступного використання на контрафактній продукції.

Неминуче відбувається втрата якості зображення. Якщо на оригіналі були дрібні тексти і мікротексти, то відтворені будуть більш крупні. При візуально­му порівнянні оригіналу і копій буде помітна різниця щодо насиченості й кіль­кості відтворюваних кольорів сонячного спектру. Це пов'язано з тим, що фізич­но неможливо точно відтворити інтерференційну картину (мікрорельєф) ори­гіналу.

Навіть на самому підприємстві-виробнику два голографічних зображення, «сфотографовані» з одного оригіналу, будуть обов'язково відрізнятися забарв­ленням фрагментів за однакових кутів освітлення.

Дослідження матеріалів контрафактних товарів

Об'єктами цього виду досліджень є всі матеріали, використані при виготов­ленні як самої контрафактної продукції, так і її упаковки. Стосовно аудіо- і відео-продукції, такими об'єктами перш за все є матеріали упаковки, бо самі носії (аудіо- і відеокасети, компакт-диски та їх футляри) виготовляються із стандарт­них матеріалів і при їх порівнянні виникає досить велика кількість подібних ознак. Аналіз практичної діяльності свідчить, що найкращі результати, стосовно І вияву доказової бази, дає проведення таких досліджень, як: і

— папір, використовуваний для виготовлення вкладних буклетів для ау- ] діокасет і компакт-дисків; І

— папір (картон) і клей, використовувані для виготовлення упаковки відео-1 касет; і

— матеріали-фарбники, використовувані для оформлення носіїв і для друку І буклетів. І

Дослідження матеріалів контрафактної продукції передбачає використання! комплексу фізичних, хімічних і фізико-хімічних методів. Існує стадія попе-1 реднього дослідження, на якій можлива диференціація матеріалів за кольором, 1 морфологічними, люмінесцентними та іншими властивостями. Більш глибокий вивчення матеріалів пов'язане з визначенням їх складу за допомогою таких ме-Ш тодів, як тонкошарова хроматографія, молекулярний аналіз за спектрами відо-Я браження і поглинення, емісійний спектральний аналіз, рентгенівський фазо-Я вий і рентгенофлуорисцентний аналіз, а щодо показу — мікроскопічне до« слідження його волоконного складу. •

~276 Я

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

Завдання, що виникають при здійсненні експертизи матеріалів контрафакт-ної продукції, можна розподілити на діагностичні та ідентифікаційні. Діагнос­тичні дослідження здійснюються з метою встановлення видової належності матеріалів, їх призначення, а також джерела походження. При проведенні ідентифікаційних досліджень здійснюється визначення загальної родової (гру­пової) належності кількох об'єктів.

Необхідність дослідження відеозапису, відеосигналів і носія, на якому записано аудіовізуальний твір

Нині, як свідчить практика проведення експертиз аудіовізуальних творів на предмет контрафактності, на російському ринку відзначені випадки появи кон-трафактних аудіовізуальних творів у справжній поліграфічній упаковці. Це зу­мовлено порівняльною доступністю придбання як пакувального обладнання, так і поліграфічної продукції, голографічних захисних наклейок, пакувальної плівки та інших компонентів, що становлять упаковку ліцензійної відеокасети. При проведенні експертизи в зазначеному випадку дослідження тільки упа­ковки, способу її виготовлення тощо і поширення результатів дослідження упа­ковки на носій аудіовізуального твору (відеокасету) безперечно призведе до по­милкового висновку.

Крім того, необхідно відзначити, що в міру посилення боротьби з виготовлен­ням і розповсюдженням контрафактної відеопродукції, якість підвищуватиме­ться, наближаючись до якості ліцензійної відеопродукції. Поява контрафактної аудіовізуальної продукції високої якості безперечно викличе значне зростання кількості контрафактної відеопродукції, леґітимність якої не можна визначити існуючими методами дослідження. Ця обставина викличе зростання збитків правоволодільців. Для усунення умов виникнення зазначених вище обставин необхідний розвиток як методичної, так і технічної бази проведення комплекс­них досліджень аудіовізуальних творів, включаючи в себе найбільш повне і всебічне дослідження упаковки, захисних голографічних знаків, корпусу відео­касети, відеострічки, відеозапису, що містить аудіовізуальний твір, відеосигна­лів. Перспективним напрямком дослідження аудіовізуального твору є дослід­ження спеціальних сигналів, що наносяться електронним шляхом на відео-стрічку в процесі виготовлення лігитимної аудіовізуальної продукції, що дозво­лить оптимізувати і багато в чому спростити процес дослідження носія аудіо­візуального твору.

Необхідність дослідження безпосередньо відеозапису аудіовізуального тво­ру викликана наступними причинами:

1) Дослідження поліграфічної упаковки відеокасети з аудіовізуальним тво­ром, а також голографічні знаки та інші поліграфічні етикетки і наклейки, на наш погляд, не дають право експерту приймати рішення про співпадання ознак досліджуваного аудіовізуального твору з легітимним зразком. Упаковка відео­касети, голографічні та поліграфічні етикетки і наклейки хоча і є складовою ча­стиною готового продукту з назвою аудіовізуального твору, але порівняно з корпусом відеокасети, відеострічкою і безпосередньо відеозаписом аудіовізу­ального твору і відеосигналами, зафіксованими на відеострічці, становлять со­бою з точки зору криміналістики зовсім інший об'єкт дослідження.

2) Носієм основної інформації в аудіовізуальному творі є відеозапис зобра­ження і звукового супроводу, зафіксований на відеострічці відеокасети.

277

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

3) Інформація (ознаки) про поліграфічні способи виготовлення упаковки і го­лографічних (та інших) наклейок, про їх хімічний склад не відповідає інформа­ції (ознакам) про сам відеофільм, концерт тощо.

4) Упаковка і голографічні знаки (або їх складові частини) контрафактного аудіовізуального твору з ряду об'єктивних або суб'єктивних причин можуть бути легітимне виготовлені.

5) Упаковка і голографічні знаки з ряду об'єктивних або суб'єктивних при­чин можуть бути зовсім від іншого аудіовізуального твору.

Необхідність надання в розпорядження експерта оригіналу (легітимного зразка) аудіовізуального твору

При проведенні дослідження об'єктів, що надійшли, ймовірно контрафакт-них аудіовізуальних творів, експерт не може однозначно відповісти на питання, контрафактна чи ні надана відеопродукція. Це зумовлено рядом причин:

1) експерт не може давати юридичну (правову) оцінку досліджуваного об'єк­та, оскільки його рішення відносяться до сфери технічних рішень і оцінок;

2) основні параметри і вимоги до легітимного (не контрафактного) відеозапи-су аудіовізуального твору не стандартизовані;

3) електронні позначки на відеоносії, наявність або відсутність яких дає мо­жливість судити про контрафактність або леґітимність аудіовізуального твору, вносяться до відеозапису далеко не всіма правоволодільцями.

Зазначені причини свідчать про те, що експерту для проведення дослідження необхідно мати в своєму розпорядженні леґітимний зразок досліджуваного ау­діовізуального твору, з яким буде порівнюватися досліджуваний аудіовізуаль­ний твір, і висновок експерт може дати лише на питання: чи відповідає до­сліджуваний аудіовізуальний твір наданому зразку.

Апаратний комплекс, необхідний для проведення досліджень аудіовізуального твору

Апаратний комплекс, необхідний для проведення досліджень аудіовізуаль­ного твору, записаного на відеострічці, повинен включати до свого складу на­ступні пристрої:

1. Відеозаписувальний апарат (Recorder) формату запису «S-VHS» з ручкою управління «JOG-SHATLE»;

2. Два відеоплеєри формату запису «S-VHS» з ручкою управління «JOG CHATLE»;

3. Три відеомонітори з опціями «рамка» і «хрест»;

4. Мікшерний пульт;

5. Термопринтер;

6. Осцилограф з опцією «виділення телевізійного рядка»;

7. Комп'ютерний комплекс оцінки якості запису та ідентифікації «BRAUCH». Для дослідження відеодисків апаратний комплекс може включати наступні

пристрої:

1) Два CD-відеопрогравача;

2) Два монітори;

3) Мікшерний пульт;

4) Осцилограф з опцією «виділення телевізійного рядка»;

5) Термопринтер.

278

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

Чи один і той же аудіовізуальний твір досліджується?

Перед проведенням порівняльного аналізу досліджуваного аудіовізуального твору і легітимного зразка аудіовізуального твору необхідно звернути прискіп­ливу увагу експерта на питання: «Чи один і той же аудіовізуальний твір до­сліджується?». Питання важливе, оскільки однаково оформлені і виготовлені упаковка і голографічні знаки і навіть одна й та ж назва аудіовізуального твору ще не означають, що досліджуватися і порівнюватися буде один і той же аудіо­візуальний твір. Наприклад, два відеофільми мають одну й ту ж назву, один і той же склад творців і акторів фільму, але один фільм становить собою першу частину (серію) аудіовізуального твору, а другий — другу частину (серію) од­нойменного аудіовізуального твору. Необхідно враховувати і той факт, що відео­касета із записом аудіовізуального твору може бути випадково (або не випадко­во) вміщена в упаковку (з голографічними знаками) зовсім іншого аудіовізуаль­ного твору.

В той же час трапляються випадки, коли назви відеофільмів на упаковці від­різняються, і в звуковому супроводі відеофільму озвучені дві різні назви філь­му, а при відтворенні відеофільму титри, що зображують назву, склад творців і авторів фільму, однакові.

Експерту, що здійснює дослідження, для видачі дійсно об'єктивного виснов­ку необхідно почергово проводити порівняння кожного досліджуваного аудіо­візуального твору з кожним наданим зразком аудіовізуального твору незалеж­но від співпадання або неспівпадання упаковки, голографічних знаків і назви фільму. Крім того, ознаки того або іншого аудіовізуального твору, які згодом бу­дуть використовуватися для порівняльного дослідження, необхідно одержува­ти безпосередньо з відеозапису аудіовізуального твору. Відбір (порівняння) пар «досліджуваний об'єкт — зразок» одного й того ж аудіовізуального твору необ­хідно здійснювати за наступними ознаками (одержаними безпосередньо з відео­запису):

1) титри назви відеофільму;

2) титри складу акторів і творців відеофільму;

3) склад відеофільму (серія, частина);

4) зміст відеофільму, візуально порівнюючи на екрані монітору змікшоване зображення обох аудіовізуальних творів; звуковий супровід (дубльований, син­хронний переклад, стереозвук).

В результаті зазначеного порівняння відібрані об'єкти підлягають подаль­шому дослідженню на відповідність ознак досліджуваного аудіовізуального твору ознакам зразка того ж аудіовізуального твору.

Дослідження відеозапису аудіовізуального твору

Аудіовізуальний твір найчастіше фіксується на відеострічці або відеодиску. В цій роботі розглядається лише випадок використання відеострічки (відеока­сети). Оскільки відеострічка, на якій зафіксовано аудіовізуальний твір, розта­шована в корпусі відеокасети, дослідження доцільно розпочинати саме з нього.

Корпус ліцензійної (легітимної) відеокасети пластмасовий (як правило — од­нокольоровий). На лицьовій поверхні корпусу ліцензійної відеокасети є рель­єфний текст, виконаний латинським шрифтом: «Insert this side into recorder», «Do not touch the tape inside» і «VHS». Також на лицьовій поверхні відеокасети

279

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

можлива наявність рельєфних смуг різної ширини. Жодного іншого тексту або знаків фірми-виробника відеокасети (рельєфного чи виконаного будь-якою ко­льоровою речовиною) не повинно бути.

На боковій поверхні ліцензійної відеокасети, як правило, не повинно бути жодного тексту. На звичайній касеті в лівому верхньому куту бокової поверхні відеокасети зазначається текст з позначенням фірми-виробника, типу відеока­сети, довжини відеострічки, номера партії відеокасети тощо.

Відсутність зазначених маркувальних написів на корпусі ліцензійної відео­касети зумовлено тим, що виробник ліцензійного аудіовізуального твору окре­мо купує корпуси відеокасет і відеострічку в бобінах. Залежно від сумарної тривалості відеофільму і рекламного блоку відрізується необхідна довжина відеострічки (+ 5 хв. ± 1 хв.) і заправляється в корпус відеокасети. Довжина відеострічки ліцензійної відеокасети, як правило, не відповідає стандартній (ЗО; 60; 120; 180; 195; 240 хв.) і вибирається кратною 5 хв.

Наклейка з голографічним зображенням фірми-виробника наклеюється на готову відеокасету із записом аудіовізуального твору (після контролю якості запису) безпосередньо перед процесом упаковки відеокасети.

Дослідження ймовірно контрафактної продукції і ліцензійного зразка аудіо­візуального твору доцільно проводити в три етапи:

1) Візуальний аналіз відеозапису аудіовізуального твору;

2) Інструментальний аналіз відеозапису аудіовізуального твору;

3) Порівняльний аналіз досліджуваного аудіовізуального твору із зразком.

В процесі проведення візуального аналізу як досліджуваного аудіовізуаль­ного твору, так і зразка, з'ясовуються ознаки і параметри відеозапису, до того ж не тільки зображення і звукового супроводу, а й відеосигналів, зафіксованих на відеострічці. Виявлені при візуальному аналізі відеозапису ознаки і параме­три в процесі проведення інструментального аналізу будуть підтверджені (спростовані) і виміряні, а також виявлені нові ознаки. При проведенні порівня­льного аналізу всі виявлені ознаки і параметри як досліджуваного аудіовізу­ального твору, так і зразка будуть порівнюватися один з одним і аналізуватися.

Візуальний аналіз відеозапису аудіовізуального твору

Починаючи візуальний аналіз відеозапису аудіовізуального твору, необхідно і перш за все визначити: j

1) Формат відеозапису (VHS, S-VHS);

2) Систему кольорового ТБ (PAL, SECAM, NTSC); і

3) Режим запису (SP, LP) і Наступним кроком візуального дослідження є обов'язковий перегляд всього 1

відеозапису, зафіксованого на цій відеокасеті. При цьому необхідно проводити і хронометраж як загальної тривалості відеозапису, так і окремих його частин 1 (години, хвилини, секунди, фрейми). Загальна тривалість відеозапису є опосе-1 редкованою ознакою, оскільки при виготовленні ліцензійної копії аудіовізуаль* 1 ного твору, навіть з комп'ютерним контролем якості, загальна тривалість відео-и запису на різних копіях (відеокасетах) одного й того ж аудіовізуального творуи може відрізнятися. Це пояснюється і різними способами підключення апарату-Я ри, комутаційними і перехідними процесами в комплексі з тиражуваннями ліцензійних копій аудіовізуального твору. Крім того, правоволоділець в міруИ необхідності змінює склад рекламного блоку, вводячи в нього рекламу новітніхш

280 І

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

аудіовізуальних творів. Єдиним обмеженням у цьому разі є кількість відеост-річки у відеокасеті.

Розглянемо рекламний блок. Оскільки, як відзначено вище, склад рекламно­го блоку може змінюватися і загальна тривалість рекламного блоку жорстко (з точністю до фрейма) не визначена, для експерта важливого значення набуває тривалість кожного рекламного ролика, включеного до складу рекламного бло­ку. Система контролю якості запису сприймає як дефект запису або як збій за­писувального апарата випадок «недозапису» навіть кількох фреймів рекламно­го ролика і відеокасета буде відбракована.

За однакового складу рекламного блоку і за однієї й тієї ж тривалості кож­ного однойменного рекламного ролика ознакою відмінності досліджуваного ау­діовізуального твору від зразка стає порушення послідовності запису реклам­них роликів у рекламному блоці.

Ознаками відмінності досліджуваного аудіовізуального твору від зразка стає відсутність рекламного блоку, наявність відеозапису ще якогось аудіовізуаль­ного твору, а також послідовність (черговість) запису рекламного блоку і відео-фільму. Це зумовлено тим, що виробники ліцензійних відеофільмів не випуска­ють відеокасети із записом більше одного аудіовізуального твору; — без рек­ламного блоку; — в яких рекламний блок розташований після відеофільму.

Розглянемо запис відеофільму. Тривалість двох ліцензійних копій одного і то­го ж відеофільму (без врахування запису фону будь-якого кольору) не повинна відрізнятися. В разі запису одного й того ж відеофільму в одному форматі запи­су, системі КТБ і в одному й тому ж режимі запису відмінності між копіями ви­никають в результаті запису або неповного відеофільму, або монтажної (про­міжної) копії відеофільму. Зазначена відмінність щодо тривалості запису одно­го й того ж фільму можлива при запису аудіовізуального твору, перекладеного (перекодованого), наприклад, із системи КТБ «NTSC» у систему «PAL». У цьо­му разі в одній секунді відеозапису міститиметься не 25, як вимагається за стандартом, а менша кількість фреймів, крім того можлива як зміна масштабу зображення об'єктів у кадрі, так і зміна (зменшення) кількості телевізійних рядків «живого» зображення в кадрі.

Зміна масштабу і формату зображення аудіовізуального твору можлива і за одного й того ж формату запису, системи КТБ і режиму запису. Нині є теле­візійні формати зображення «4:3» і «16:9». А зміна масштабу зображення в кад­рі може бути одержана в результаті цілого ряду дій: від цифрової обробки з ма-сштабуванням, до тривіального запису зображення (з будь-яким масштабом) і відеокамерою з екрана монітора.

При відтворенні відеокасети з аудіовізуальним твором як у видимій, так і невидимій (для моніторів без опцій «хрести» і «рамка») частині зображення мо­жуть бути присутніми всілякі графічні та текстові символи. Наявність або від­сутність символів, їх місцерозташування в кадрі, зміст і розмір (шрифт) є ваго­мою ознакою відмінності від ліцензійного зразка. В частині міжкадрового про­міжку (невидимого моніторами без опцій «хрест» і «рамка») можуть бути записа­ні показники тайм-коду. Наявність або відсутність в одній з копій одного й того ж аудіовізуального твору запису тайм-коду, відмінність щодо типу тайм-коду (VTC, LTC), відмінність щодо його показників і місцерозташування також є ва­гомою ознакою відмінності від зразка аудіовізуального твору.

281

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України_________________

За сучасного рівня відеозаписувальної техніки якість зображення досліджу­ваного аудіовізуального твору може бути вищою за якість зображення зразка. Тому оцінка якості зображення повинна здійснюватися не щодо визначення зна­чень параметрів якості, а в порівнянні (можливо навіть суб'єктивному) якості до­сліджуваного аудіовізуального твору із зразком.

Наявність у досліджуваного аудіовізуального твору шумів, перешкод і зри­вів зображення дозволяє експерту зробити висновок про відмінність цього ау­діовізуального твору від ліцензійного зразка. Практично у всіх серйозних ви­робників ліцензійної продукції використовується система контролю якості за­пису, яка відбраковує відеокасети з подібними дефектами запису. Однак необ­хідно враховувати й таку можливість, що перешкоди, шуми і зриви зображен­ня могли бути одержані в результаті чиїхось неправильних дій з відеоапарату-рою вже після виготовлення копій аудіовізуального твору, якщо упаковка віде­окасети пошкоджена.

Оскільки відеозапис становить собою запис не тільки зображення, а й звуку, при проведенні дослідження необхідно звернути увагу на звуковий супровід аудіовізуального твору. Наявність в одній з копій аудіовізуального твору зривів звукового супроводу, стереофонічного звукового супроводу, а також неодноча­сність запису зображення і звукового супроводу свідчить про відмінність від зразка і, відповідно, про «неліцензійність» виготовленого аудіовізуального тво­ру. Про це ж свідчить запис оригінального звукового супроводу і переведення на різних звукових доріжках зразка і досліджуваного аудіовізуального твору.

Отже, при проведенні візуального аналізу аудіовізуального твору всі згадані вище ознаки з різним рівнем значимості можуть бути зведені до наступного списку:

1) Формат, система КТБ і режим відеозапису;

2) Загальна тривалість відеозапису;

3) Наявність або відсутність рекламного блоку;

4) Наявність відеозапису іншого відеофільму (або його фраґментів);

5) Послідовність відеозапису рекламного блоку й відеофільму;

6) Послідовність запису рекламних кліпів у рекламному блоці;

7) Склад рекламного блоку;

8) Тривалість запису кожного рекламного ролика (кліпа);

9) Тривалість запису відеофільму;

10) Тривалість запису кожного фрагменту відеофільму (NTSC — PAL тощо);

11) Формат і масштаб зображення в кадрі;

12) Наявність або відсутність графічних і/або текстових символів у кадрі;

13) Місцерозташування графічних і/або текстових символів у кадрі;

14) Розміри (шрифт) графічних і/або текстових символів у кадрі;

15) Наявність або відсутність записаного тайм-коду;

16) Тип тайм-коду (VTC, LTC); ;

17) Місцезнаходження тайм-коду; І

18) Показ (значення) тайм-коду; І

19) Якість зображення рекламного блоку і відеофільму; І

20) Наявність шумів, перешкод, зривів зображення тощо; І

21) Зриви звукового супроводу; і

282 \

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

22) Неодночасність відтворення звукового супроводу зразка і досліджувано­го об'єкта;

23) Звуковий супровід дубльовано або озвучує перекладач;

24) Наявність стереофонічного звукового супроводу;

25) Запис оригінального звуку і переведення на різні звукові доріжки відео-стрічки досліджуваного аудіовізуального твору і зразка.

Цей список ознак відмінності досліджуваного аудіовізуального твору від ліцензійного зразка того ж аудіовізуального твору, що мають різний ступінь значимості, не є повним і остаточно сформованим, і в процесі проведення екс­пертиз і досліджень буде поповнюватися і вдосконалюватися.

Інструментальний аналіз

Як зазначалося вище, в процесі проведення інструментального аналізу озна­ки, виявлені при проведенні візуального аналізу, перевіряються, а параметри вимірюються. Крім того, за допомогою спеціальної відео і вимірювальної техніки виявляються додаткові ознаки відеозапису як досліджуваного аудіовізуального твору, так і ліцензійного зразка аудіовізуального твору.

Наявність або відсутність у кадрі зображення певної ознаки, його місцероз-ташування, наприклад, графічні або текстові символи, визначаються за допо­могою вимірювальної техніки, зокрема осцилографом з опцією «виділення те­левізійного рядка». За допомогою осцилографа визначаються номери телевізій­них рядків, на яких розташовані імпульси, відповідні символам, визначається їх (символів) розмір тощо. Подібним чином вирішуються завдання, пов'язані з виявленням і визначенням тайм-коду.

В разі визначення формату і масштабу зображення в кадрі, а також при до­слідженні перекодованого відеозапису, наприклад з «NTSC» у « PAL», визна­чається повна кількість телевізійних рядків кадру, визначається кількість те­левізійних рядків, зайнятих зображенням об'єкта в кадрі або кількість теле­візійних рядків «живого» зображення.

При інструментальному аналізі будь-якого відеозапису необхідно визнача­ти, аналоговий або цифровий відеозапис досліджується, оригіналом або копією (якщо копією, то який «номер» копії) є як досліджуваний відеозапис аудіовізу­ального твору, так і зразок запису аудіовізуального твору. (З технічної точки зору під «номером» копії правильніше розуміти «номер перезапису»). Ознакою в даному разі буде відмінність «номера» копії відеозапису досліджуваного ау­діовізуального твору від «номера» копії (або оригіналу) зразка того ж аудіовізу­ального твору. Це зумовлено наступними причинами:

1) Аналоговий відеозапис аудіовізуального твору не може бути оригіналом, оскільки в автора існує так звана «майстер-касета», з якої виготовляється «майстер-касета» правоволодільця, з якої, в свою чергу, тиражуються ліцен­зійні аудіовізуальні твори. Зазначений ланцюг виготовлення ліцензійної копії аудіовізуального твору є найкоротшим з можливих. Як правило, ланцюг виго­товлення ліцензійної копії аудіовізуального твору довший. Отже, якщо всі «майстер-касети» будуть аналоговими, то ліцензійна копія аудіовізуального твору буде, як мінімум, третьою копією, що призводить до певної, часом досить значної, втрати якості зображення і звуку.

2) Цифровий відеозапис завжди визначається експертом як оригінал, навіть якщо є копією, оскільки відеозапис обробляється за допомогою аналогово-циф-

283

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

рового перетворення або виготовляється за допомогою комп'ютерної техніки. В разі виготовлення за допомогою цифрової відеозаписувальної техніки ліцензій­ної копії аудіовізуального твору з цифрової «майстер-касети» ліцензійна копія аудіовізуального твору, природно, буде визначатися експертом як оригінал. В ра­зі виготовлення за допомогою аналогової відеозаписувальної техніки ліцензійної копії аудіовізуального твору з цифрової «майстер-касети» ліцензійна копія аудіо­візуального твору, природно, буде визначатися експертом як перша копія.

3) Досліджуваний запис аудіовізуального твору може мати менший номер «копії», ніж ліцензійний зразок відеозапису аудіовізуального твору. Ця ситуа­ція можлива, коли в ланцюгу виготовлення ліцензійного зразка є більша, ніж для досліджуваного відеозапису аудіовізуального твору кількість етапів виго­товлення з застосуванням аналогової відеотехніки.

Порівняльний аналіз

При проведенні порівняльного аналізу всі виявлені ознаки і параметри як до­сліджуваного аудіовізуального твору, так і зразка будуть порівнюватися один з одним і аналізуватися. При порівнянні ознак експерт, в обов'язковому порядку, повинен враховувати їх стійкість і значимість, аналізувати не тільки окремі ознаки, а й сукупність ознак, і тільки після всебічного аналізу всіх одержаних результатів приймати рішення про формулювання остаточного висновку.

Висновки і рекомендації

Підводячи підсумки вищезазначеного і враховуючи наявну практику прове­дення експертиз аудіовізуальних творів на предмет контрафактності в умовах появи на ринку аудіовізуальних творів у справжній контрафактній упаковці, вважаємо за необхідне в обов'язковому порядку проведення тільки комплекс­них експертиз, що дозволяють найбільш повно і достовірно відповідати на пос­тавлені питання.

Як рекомендації необхідно відзначити, що з метою скорочення як часових, так і матеріальних затрат при проведенні цього виду експертиз доцільно оснас­тити експертні підрозділи необхідним технічним і методичним забезпеченням, включаючи переспективні комплекси, що дозволяють дослідити аудіовізуаль­ний твір автоматизованими способами. Нині, з врахуванням проведення необ­хідних доробок і вдосконалень, як перспективний комплекс розглядається ком­плекс контролю якості запису та ідентифікації «BRAUCH». За результатами апробації комплексу «BRAUCH» на базі ЕКУ МВС РФ можуть бути дані реко­мендації стосовно впровадження цього або аналогічного йому комплексу в екс­пертну практику.

Досвід проведення експертиз з цифрових носіїв інформації

В Експертно-криміналістичному центрі дослідження з контрафактної про­дукції, а вірніше з цифрових носіїв аудіоінформації — компакт-дисків (CD) здійснюються з 1997 p. \

Донедавна правопорушення, що стосуються контрафактної продукції, рідко І мали серйозні кримінально-правові наслідки, і однією з причин цього була від- і сутність експертного дослідження з питань, пов'язаних з визначенням контра- | фактності продукції. І

284 І

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

Із статті 48 розділу 5 «Захист авторських і суміжних прав» Закону Російсь­кої Федерації «Про авторське право і суміжні права» випливає, що примірники, які мають твори або об'єкти суміжних прав, є контрафактними, якщо були до­пущені порушення закону при їх виготовлені або розповсюдженні. Примірни­ком твору відповідно до статті 4 цього ж Закону є копія твору, виготовлена в будь-якій матеріальній формі; примірником фонограми є будь-яка копія фоно­грами на будь-якому матеріальному носієві, яка виготовлена безпосередньо або опосередковано з фонограми і включає всі звуки або частину звуків, зафіксо­ваних у цій фонограмі. Статтею 38 встановлюються права виробника фоногра­ми на переробку фонограми. В коментарях до Закону (Гаврилов Ф. P., Москва, 1996 р., стор. 153) зазначено, що цілі такої переробки і технічні засоби, викорис­товувані при цьому, можуть бути різними. При переробці окремі звуки можуть посилюватися, інші — приглушуватися; магнітний запис може бути переведе­ний у цифровий запис тощо. У всіх цих випадках на переробку вимагається згода виробника фонограми. Необхідність такої згоди слід розповсюдити і на зображення (рисунки, ескізи тощо). Не можна забувати, що частина твору, яка є результатом творчої діяльності і може використовуватися самостійно, є об'єктом авторського права (стаття 6 Закону).

Вирішення питання про контрафактність продукції зачіпає правові та інші питання, що виходять за межі спеціальних знань експертів, тому криміналіс­тичне дослідження не дозволяє дати остаточний висновок про контрафактність компакт-дисків. Воно може виявити тільки ознаки подібності або відмінності досліджуваних компакт-дисків, що свідчать про повне або часткове копіюван­ня, а також можливі способи їх копіювання. Недопустимо відповідно до законо­давства ставити перед експертом правові питання (наприклад, чи є передані на дослідження компакт-диски контрафактними тощо).

Отже, для вирішення питання про контрафактність слідчому, нарівні з ін­шими питаннями, необхідно встановити, чи є досліджувані об'єкти повною або частковою копією порівняно з легітимними. При цьому, на наш погляд, експер­тиза може виявити тільки ознаки копіювання, рішення ж про порушення ав­торського права і суміжних прав повинен приймати слідчий.

Якщо виходити з перелічених вище основних понять, об'єктами експертизи на предмет контрафактності є носії фонограм (компакт-диски, а вірніше, зафік­совані на них фонограми), а також буклети, інлеї (вкладки), що входять до їх ху­дожнього оформлення. Самі носії запису також можуть бути предметом експер­тизи, якщо необхідне визначення технологічного обладнання, на якому виготов­лені примірники фонограм. При цьому експертне дослідження перелічених вище об'єктів є комплексним і включає в себе, як правило, наступні види традиційних і спеціальних досліджень: технічна експертиза документів, трасологічна експер­тиза і фоноскопічна експертиза.

Типові питання, що ставляться при дослідженні контрафактності фонограм:

1) чи є ознаки, які свідчать про копіювання (повне або часткове) фонограм і поліграфічного оформлення компакт-дисків (компакт-касет), а також відповід­них елементів їх художнього оформлення — вкладних буклетів та інлеїв; якщо так, то в чому конкретно виявляються ці ознаки;

2) чи виготовлені надані для дослідження зразки компакт-дисків (компакт-касет), а також надані для дослідження відповідні аналоги — леґітимні зразки

285

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

компакт-дисків — на одному й тому ж комплексі обладнання або на різних (тобто чи не є досліджувані об'єкти і легітимні зразки одним і тим же продук­том);

3) чи виготовлені надані для дослідження компакт-диски на будь-якому пев­ному комплексі обладнання, зразки з яких додаються;

4) чи є ознаки зміни маркувань виробника матриці на металізованому шару в центрі компакт-дисків, якщо так, то яким способом здійснені ці зміни і який первинний зміст позначень, що зазнали змін;

5) чи ідентичні варіанти виконання вокально-музичних творів, поданих на експертизу.

При вирішенні вищеперелічених питань поліграфічні та трасологічні до­слідження проводилися із застосуванням стандартних методик.

Порівняльному дослідженню на предмет ідентичності поліграфічного і худож­нього оформлення підлягають лицева сторона компакт-диска, буклети, вкладки (інлеї) до них.

При цьому порівнюються назва альбому і зміст компакт-диска, знаки і текс­ти, що підтверджують авторські і суміжні права, а також інші зображення.

При дослідженні безпосередньо компакт-дисків трасологічна експертиза вирішує питання як діагностичного (чи на одному обладнанні виготовлені конт-рафактні та легітимні компакт-диски), так й ідентифікаційного (чи з викорис­танням конкретного технологічного обладнання виготовлені контрафактні ком­пакт-диски) характеру.

В процесі дослідження компакт-дисків з метою визначення ознак техноло­гічного обладнання, на якому вони були виготовлені, вимірюються геометричні розміри і досліджуються профілі різних поверхонь:

— товщина диска в різних точках (по зовнішньому краю, 10 мл від краю, в середині диска);

— внутрішній діаметр диска і профіль його зовнішнього краю;

— діаметр і профіль краю центрального отвору;

— діаметр, ширина і глибина (висота) жолобка і/або валика навколо цент­рального отвору та їх профілі;

— внутрішній і зовнішній діаметр металізованої поверхні і зміщення від центру;

— розташування і характер коду IFPI на зворотному боці компакт-диска. Вказані ознаки є ознаками групового значення і при їх співпаданні подальше

дослідження ведеться з метою виявлення ознак індивідуального значення, співпадання яких дозволяє ідентифікувати конкретне технологічне обладнан­ня, використане при виготовленні компакт-дисків. До таких ознак можна відне­сти:

— розташування, взаєморозташування, форма, розміри і рельєф відобра- j жень можливих дефектів матриці на поверхнях диска;

— розташування і характер слідів від вирубного інструмента на краю цент- І рального отвору. ]

При порівнянні фонограм компакт-дисків беруться до уваги результати \ аудитивного прослуховування (зміст, тривалість, спотворення, шуми тощо), і електроакустичні й спектральні характеристики, а також відмінності в циф- 1 ровому поданні вмісту компакт-диску, пауз, службової інформації тощо. І

286 і

__________________________________ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

При проведенні дослідження використовувалися наступні програмно-тех­нічні засоби:

— сонограф «DSP Sona-Graph model 5500» фірми «Kay Elementris corp».

— ПЕОМ «HP Vectra VL Series 4"5/200», що два включає два CD-ROM Drive «SCR-831» і «CR-583-J», операційні системи «Windows 95» і MS-DOS 6.22;

— мовна комп'ютерна лабораторія «CSL model 4300B» фірми Kay Elemen-trics corp» і відповідне програмне забезпечення «Version 5.05»;

— головні телефони «CD 750»;

— посилювач низької частоти «STR-GX315»;

— фотопринтер «P78U» фірми «Mitsubishi»;

— принтер «LaserJet 4P».

Фонограми досліджуваних компакт-дисків порівнюються з відповідними фонограмами легітимних зразків.

Методика проведення дослідження наступна. Спочатку за допомогою про­грами «CD-TOOLS 1.15 A UTILITY FOR ROM AND AUDIO CD'S» були досліджені таблиці змісту («Table of contents») відповідних компакт-дисків. По­рівняння таблиць показує співпадання або відмінності за типом інформації, тривалості й обсягу кожного з відповідних музичних творів, записаних на до­сліджуваних компакт-дисках.

З метою порівняння безпосередньо звукового змісту музичних творів прово­дився аудитивний і спектральний аналіз фонограм, зафіксованих на порівню­ваних компакт-дисках. Для цього сигнали, що знімаються з телефонних виходів пристроїв зчитування компакт-дисків, подавалися на входи посилювача низь­кої частоти. При цьому сигнал з одного з пристроїв зчитування компакт-дисків прослуховувався лівим каналом, а з іншого — правим. Пристрої запускалися одночасно. Отже, здійснювався аудитивний аналіз одночасно двох компакт-дис­ків. При виникненні неузгодженості або необхідності прослуховування різних за порядком слідування музичних творів здійснювалося корегування режиму роботи пристрою зчитування компакт-дисків за допомогою програм «Лазерний програвач» і «DISC Detective (R) Pro 2.97».

Одночасно з аудитивним аналізом здійснювався спектральний аналіз за до­помогою сонографа в реальному режимі часу (установки: верхня межева часто­та 16 кГц; розділення за частотою 117 Гц; зважувальне вікно — Хеммінга; час на екрані 16 сек, в 1 поділці — 0,8 сек).

Сигнал знімався з лінійних виходів пристроїв зчитування компакт-дисків. Аналізувалися одночасно динамічні спектрограми лівого (правого) каналу від­повідних компакт-дисків.

Залежно від результатів аудитивного і спектрального аналізів формувалися висновки стосовно виявлення або відсутності ознак, які свідчать про повне, час­ткове (з переробкою або без переробки) копіювання фонограм компакт-дисків з легітимних зразків.

За час від 1997 року було досліджено понад 200 об'єктів. Поряд з визначен­ням ознак копіювання фонограм і поліграфічного оформлення компакт-дисків та діагностики обладнання (чи на одному обладнанні виготовлені контрафакт-ні та легітимні компакт-диски), вирішувалися також наступні конкретні пи­тання встановлення безпосередньо обладнання, на якому безпосередньо виго-

287

КНИГА 1. Нормативні акти І документи. Європейська Інтеграція України_________________

товлялися вилучені контрафактні зразки з метою встановлення місця їх ви­робництва:

1. Чи виготовлені подані 26 компакт-дисків на будь-яких з 5 ліній, що й дода­ні 5 зразків, виготовлені на п'яти різних лініях конкретної країни. Встановити стерті коди IFPI.

(17 компакт-дисків виготовлені на одній і тій же лінії, стерті коди є кодами ідентифікації мастерингу, стерті на матриці і мають, очевидно, значення IFPI L851 і IFPI L852).

2. Чи виготовлені 5 компакт-дисків на тій же лінії, що й додані як зразки два компакт-диски.

(Ймовірно, що всі досліджувані компакт-диски були виготовлені на одному комплексі обладнання, що включає в себе кілька різних пристроїв для штампу­вання компакт-дисків та їх металізації).

3. Чи на одному обладнанні була здійснена вирубка матриць для виробницт­ва компакт-дисків.

Для дослідження були надані два легітимні зразки матриць компакт-дисків і два — сумнівного виробництва.

(Вирубка наданих на дослідження матриць для виробництва компакт-дисків була зроблена одним і тим же інструментом на одному й тому ж обладнанні).

Нині спільно з IFPI (Регіональним представництвом по Росії та СНД Міжна­родної федерації виробників фонограм) вивчається питання щодо зміни обсягу і формулювання (постановки) питань при здійсненні експертиз і досліджень з контрафактної аудіопродукції. Передбачається доручити експертам-криміна-лістам вирішувати наступні питання:

— встановлення правоволодільців аудіопродукції;

— встановлення ознак контрафактної аудіопродукції;

— визначення завданої шкоди. ; Для цього планується: j

— створити колекції аудіопродукції на базі ЕКУ; 1

— оснастити ЕКУ і базові ЕКП необхідною довідковою інформацією — І електронними і друкованими каталогами аудіопродукції, що випускається; І

— періодично поповнювати колекції та оновлювати довідкову інформацію; 1

— забезпечити необхідними технічними засобами ЕКУ і ЕКП. 1 Представництву IFPI в Росії спільно з ЕКУ необхідно вивчити питання тех- і

нічного, інформаційно-методичного забезпечення і навчання експертів у галузі в проведення експертиз і досліджень з контрафактної аудіопродукції. 1

Все вищезазначене відносилося до цифрових носіїв аудіоінформації — ком-Ш пакт-дисків. '•

Технології CD були з успіхом використані творцями диску Video-CD, за роз-и мірами і зовнішнім виглядом дуже подібного до класичних дисків. Формам Video-CD з цифровим аудіовізуальним записом, стиснутим за методом MPEG-1M забезпечує створення зображень з горизонтальним розділенням 240 рядків (яаШ у системі VHS) і тривалістю 74 хвилини. Я

Подальший прогрес стосовно вдосконалення вже існуючого компакт-диску яИ результаті досягнутого компромісу (лише комерційного, але не технічного) міійЯ різними фірмами викликав до життя виріб, названий DVD (Digital Versatil^H Disc), причому слово Versatile в даному разі можна перекласти як «всебічний™

288 І

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

універсальний». Як і його попередник, цей компакт-диск має кілька різновидів, таких як DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RAM, можна чекати появи і DVD-audio. За рахунок збільшення попередньої і поздовжньої щільності запису ін­формації вдалося збільшити обсяг інформації з 650 Мбайт (CD) до 4,7 Гбайт (DVD) на одношарових і до 8,5 — на двошарових дисках (134 і 236 хвилин від­творення). Було запропоновано також ще одне вдосконалення — двосторонні одно- і двошарові компакт-диски, виготовлені за зразком класичних, з обсягом, що становить відповідно 9,4 і 17 Гбайт.

Отже, при дослідженні DVD на предмет визначення ознак контрафактності і встановлення технологічного обладнання, на якому вони виготовлені, підходи і методика проведення досліджень залишаються такими ж, як і для CD.

Слід відзначити, що це питання для носіїв, заснованих на оптичних способах запису (CD і DVD), вирішується, як правило, досить впевнено. Це зумовлено технологією їх виробництва — на одному обладнанні і з одних матриць одержу­ють кілька тисяч примірників компакт-дисків.

Так як нині аудіо- і відеоінформація розповсюджуються також і на магніт­них носіях, то слід зупинитися коротко на цьому питанні. Технологія магнітного запису передбачає запис кожної магнітної стрічки на конкретному примірнику копіювального пристрою, до того ж кількість цих пристроїв, як правило, досить велика.

Для аналогових магнітних носіїв VHS-video, аудіо компакт-касет існуючі методи досліджень дозволяють у певних випадках провести ідентифікацію апаратури магнітного запису. Та при великій кількості касет і обладнання за­вдання ідентифікації апаратури стає надто утрудненим.

Для цифрових магнітних записів (ДАТ тощо) у зв'язку з великою щільністю запису завдання практично не вирішується.

Нині залишається невирішеним питання здійснення експертиз з одних і тих же легітимних матеріалів у разі, коли з'являється одна й та ж контрафактна продукція в різних регіонах Росії. В цьому разі кожний слідчий запитуватиме одні й ті ж матеріали в законних виробників фонограм, призначатиме практич­но однакові експертизи. Тут, очевидно, необхідна координація роботи всіх за­цікавлених сторін для уникнення паралелізму. Вирішенням цього завдання не­обхідно займатися спільно ЕКУ, Слідчому комітету при МВС Росії, представни­цтву IFPI в Москві і Російській антипіратській організації (РАПО).

191-319

289

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

ДОДАТОК І

Результати порівняльного дослідження футлярів відеокасет можна реко­мендувати, з метою скорочення затрат часу, проводити у вигляді наведеної нижче таблиці.

Назва твору

«Занепаді» «На голці — 2»

Ознаки, що підлягають порівнянню

Повна відповідність оригіналу дизайну

так

Наявність на упаковці наступної інформації

про авторів твору

так

про фірму-виробника

так

знака ©

так

знака ®

так

знака ®

про передачу прав третім особам

відсутня

про правоволодільців у Росії

так

відмітки про жанр твору

так

вікові обмеження

відсутня

відмітки про проходження експертизи (для еротики)

коротка анотація

так

інформація про виробника

відсутня

Відмінності щодо поліграфічного виконання

конструкції футляра

нема

спотворення кольоропередачі

є

якості відтворення зображень

є

якості відтворення текстів

є

кегля і гарнітури шрифтів

є

лакування футляру

є

тиснення

відсутнє

Наявність наклейок

голографічних на футлярі

відсутні

голографічних на корпусі відеокасети

відсутні

інших на футлярі

відсутні

інших на корпусі відеокасет

відсутні

Використання відеокасет із стандартною тривалістю відтворення

використовується

290

ПРОГРАМА ТАСІС «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ»

ДОДАТОК II

Перелік ознак контрафактності аудіовізуальної продукції

1) Використання відеокасет із стандартною тривалістю відтворення (195, 240хв.).

2) Відсутність художньо оформленої поліграфічної упаковки (використання упаковки, в якій продаються чисті відеокасети).

3) Відсутність виконаної поліграфічним способом етикетки на корпусі відео­касети.

4) Відсутність інформації про авторів твору і/або фірму-виробника.

5) Відсутність знаків охорони авторського права і виключних суміжних прав.

6) Спотворення кольоропередачі зображень (найчастіше це виявляється у вигляді пурпурового кольору облич людей),

7) Низька якість відтворення дрібних текстів (на оригінальній упаковці дріб­ні тексти переважно становлять собою штрихове зображення, на контрафакт-ній вони складаються з дрібних крапок, що істотно позначається на якості зо­браження).

8) Відсутність лакового покриття на упаковці (оригінальна упаковка лаку­ється як для надання кращого товарного вигляду, так і для захисту від забруд­нення).

9) Використання голографічних та інших наклейок, що не мають відношення ні до фірми-виробника, ні до правоволодільця.

До цього переліку включені ознаки, наявність яких можна встановити без легітимного зразка і без спеціальних знань. При складанні довідки про до­слідження можна обмежитися цим переліком, оформленим у вигляді таблиці.

РЧ-319

291

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська Інтеграція України

АДМІНІСТРАТИВНІ ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З АУДІОВІЗУАЛЬНИМ ПІРАТСТВОМ

Всеросійський НДІ МВС Росії Головне управління забезпечення громадського

порядку МВС Росії

Російська антипіратська організація

з захисту прав на аудіовізуальні твори

Автори посібника:

Спгргн Г. М., Злотя В. П.

Видано в Москві 2000 року