Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.56 Mб
Скачать

V. Винагорода

Слід у договорі встановити відмінність між заробітною платою або винагоро­дою, що виплачуються режисеру як керівнику знімальної групи, і винагородою, що належить йому як автору аудіовізуального твору.

a) Заробітна плата

Винагорода, одержувана режисером як заробітна плата, повинна відповідати нормам трудового законодавства та іншим нормативним актам, чинним у цій державі. Договір повинен обов'язково передбачати строки початку і закінчення постановки фільму, а також точну тривалість кожного з періодів зйомок фільму.

b) Авторська винагорода

Винагорода режисеру як автору аудіовізуального твору повинна бути вста­новлена договором у формі відсотків від доходів, одержаних продюсером за всі види і всі випадки використання цього твору, застерігаючи при цьому можли­вість колективного управління правами.

Ця винагорода повинна розраховуватися з прямих або опосередкованих до­ходів брутто, одержаних продюсером від будь-якого використання фільму.

Ставка пропорційної винагороди, повинна бути істотною, а не символічною.

Відсоткова ставка пропорційної винагороди визначається окремо з кожного виду використання твору, до того ж за окремі види використання ця ставка мо­же бути значно вища, ніж решта.

При встановленні пропорційної винагороди необхідно врахувати всі особли­вості спільного виробництва або використання аудіовізуального твору, щоб ре­жисер одержав пропорційну винагороду дійсно за кожний випадок викорис­тання свого твору.

Продюсер при проведенні переговорів про використання аудіовізуального твору повинен дотримуватися інтересів режисера і відступати права на вико­ристання фільму на оптимальних умовах, враховуючи характеристики фільму і пропонованого ринку.

VI. Строки

При визначенні строку, протягом якого продюсер має право використовува­ти фільм, не укладаючи додаткових угод з режисером, необхідно спиратися на внутрішнє національне чинне законодавство. Нині в різних державах цей строк встановлюється по-різному.

Є рація передбачити строк закінчення зйомок фільму. При порушенні цього строку режисеру повертається свобода дій і всі авторські права. В цьому разі він залишає за собою всі вже виплачені йому суми і одержує право вимагати як штрафні санкції виплати всіх визначених йому договором сум.

VII. Обов'язки сторін при використанні фільму

Продюсер бере на себе зобов'язання забезпечити всі умови, достатні для просування аудіовізуального твору (наприклад, його участь у конкурсних про­грамах різних фестивалів), а також його реальне і добросовісне, відповідне про­фесійним звичаям, використання.

і Прізвище режисера повинно згадуватися в будь-якій рекламній та іншій ін-! формації, що має відношення до фільму, відповідно до умов, зафіксованих у до-| говорі.

315

КНИГА 1. Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України_________________

Продюсер не має права знищувати вихідні або еталонну копію остаточної версії аудіовізуального твору і зобов'язаний зберігати їх у належних умовах.

У разі, коли прийнято рішення про знищення вихідних або еталонної копії остаточної версії аудіовізуального твору, режисер має право придбати ці мате­ріали, і тільки після того, як він висловив свою відмову придбати ці матеріали, можна їх знищити.

Продюсер зобов'язаний періодично, не рідше одного разу на рік, надавати режисеру звіт про використання аудіовізуального твору, додаючи всі підтвер-джувальні фінансові документи. Як правило, продюсер зобов'язаний відповіда­ти на будь-який запит режисера, що стосується використання твору. Режисер має право ознайомитися з усіма договорами, укладеними продюсером із тре­тіми особами щодо зазначеного твору, а також може мати доступ до всіх бух­галтерських документів, що відносяться до твору. Режисер може призначити будь-яку довірену особу, доручивши їй бути своїм представником перед про­дюсером за відсутності зазначених вище правочинностей.

У разі неспроможності (банкрутства) продюсера режисер має право розірва­ти договір за умови, що це не заборонено чинним внутрішнім законодавством даної держави.