Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕДИЧНА ГЕНЕТИКА.doc
Скачиваний:
1626
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.22 Mб
Скачать

Спадкові нефритоподібні захворювання

Це спадкові нефрітопатії, що нагадують за клінічною картиною придбаний інфекційно-алергійний гломерулонефрит і ведуть до ХНН.

Класифікація:

1. Гематуричний варіант спадкового нефриту:

а) без приглухуватості;

б) із приглухуватістю та нирковою недостатністю (синдром Альпорта)

2. Нефротичний варіант спадкового нефриту:

сімейний нефротичний синдром.

3. Складні нефритоподібні синдроми:

а) нефронофтиз Фанконі;

б) хвороба Фабрі;

в) синдром „нігті-надколінок”.

Закордонні автори під синдромом Альпорта мають на увазі гематуричний варіант спадкового гломерулонефрита як із приглухуватістю, так і без її.

Гематуричний нефрит

Гематуричний нефрит, у тому числі й синдром Альпорта, успадковується за домінантним типом, зчепленим з Х-хромосомою. Тому чоловіки хворіють частіше й важче; це пояснюється компенсацією дефекту у жінок нормальним геном на другій неураженій Х- хромосомі.

Зміни нирок неспецифічні. У частини хворих зміни в клубочках і канальцах відсутні. У всіх хворих при біопсії в просвітах канальців знаходять у значній кількості еритроцити. Інтерстиціальний фіброз, інфільтруючий капсулу Шумлянского-Боумена та міжканальцеві простори, або міжканальцевий фіброз із круглоклітинною інфільтрацією спостерігаються рідше, клубочки гіпертрофовані, канальці, крім еритроцитів, містять циліндри.

Клініка:

- гематурія;

- циліндрурія;

- підвищення артеріального тиску;

- зниження концентраційної здатності нирок;

- ниркова недостатність;

- приглухуватість (при синдромі Альпорта).

Спадковий гематуричний нефрит протікає без набряків і гіпертензії, властивих імунному гломерулонефриту. Час появи захворювання - у будь-якому віці, початок захворювання непомітний, виявляється випадково. Якщо немає ниркової недостатності, екстраренальні симптоми відсутні, плин торпідний, загострення в період інтеркурентних захворювань. Лейкоцитурія - у рідких випадках, зміни обміну виражені не різко. Рано розвивається тотальна ниркова недостатність.

Прогноз для осіб чоловічої статі несприятливий. Захворювання прогресує й закінчується нирковою недостатністю з летальним результатом до 30-40років. Жінки, у яких, як правило, спадковий нефрит проявляється тільки гематуричним синдромом, доживають до глибокої старості.

Лікування. Етіологічного та патогенетичного лікування немає, порушення слуху корекції не піддається. Лікування ниркової недостатності проводиться за загальноприйнятою методикою.

Синдром Шаффера (сімейна гіперпролінемія)

Синдром Шаффера за клінічною картиною подібний до синдрома Альпорта. Успадковується за аутосомно-рецесивним типом. Зустрічається як в осіб жіночої, так і чоловічої статі.

У дітей внаслідок ензимного дефекту - недостатності проліоксідази печінки - порушується транспорт проліна, зміст якого в крові підвищується. Одночасно підвищується вміст гідроксіпроліну, гліцину.

Клініка. Синдром характеризується різним ступенем гематурії, неврогенною глухотою, відставанням у розумовому розвитку. На аутопсії у деяких дітей виявлена двостороння гіпоплазія нирок. Іноді у дітей при стимуляції світлом з'являються судоми.

Діагностика ґрунтується на клінічних ознаках, аналізі родоводу, наявності підвищеного (понад 9 мг %) вмісту проліна в плазмі.

Специфічного лікування немає. Однак, ефективною є дієта з обмеженням продуктів харчування, багатих на пролін.