Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
медпрактика.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
104.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ.В.Н. КАРАЗІНА

МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ВНУТРІШНІХ ХВОРОБ

«Рекомендовано»

На методичній нараді кафедри внутрішніх хвороб

Зав. кафедри

Професор Яблучанський М. І.

_______________________________

Протокол № ___від ________2009р.

Методичні вказівки для підготовки студентів до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Сестринська виробнича практика

Модуль №1

Основні обов’язки та професійні дії медичної сестри терапевтичного відділення

Змістовний модуль №1

Принципи діяльності та організація роботи медичної сестри терапевтичного стаціонару

Тема заняття

1. Морально–етичні та законодавчі засади медсестринства в Україні

2. Організація роботи та обов’язки медичної сестри основних структурних підрозділів терапевтичного стаціонару

Курс

3

Факультет

медичний

Харків 2009.

1. Актуальність теми: Поглиблення та систематизація знань і умінь з догляду за хворими у відповідності до принципів медичної етики та деонтології, а також набуття та удосконалення професійних навичок медичної сестри є невід’ємною складовою частиною учбового процесу, завдяки який формуються засади вивчення студентом подальших клінічних дисциплін – внутрішньої медицини, педіатрії, хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії, що передбачає інтеграцію з цими дисциплінами "по вертикалі" та формування умінь застосовувати знання з сестринської справи в процесі подальшого навчання та у професійній діяльності.

2. Конкретні цілі:

  • Визначати зміст та основні засади професійної діяльності медичної сестри

  • Демонструвати володіння навичками організації роботи медичної сестри приймального та загальнотерапевтичного відділення

3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Відповідно до навчального плану, проходження сестринської практики передбачено у VI семестрі, коли студентом набуті відповідні знання з основних базових дисциплін: медичної біології, медичної та біологічної фізики, анатомії людини, фізіології, біоорганічної та біологічної хімії, мікробіології, вірусології та імунології, розпочато вивчення клінічних дисциплін – пропедевтики внутрішньої медицини, пропедевтики педіатрії та загальної хірургії, з якими інтегрується програма виробничої практики. У свою чергу, сестринська практика формує засади вивчення студентом подальших клінічних дисциплін – внутрішньої медицини, педіатрії, хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії, що передбачає інтеграцію з цими дисциплінами "по вертикалі" та формування умінь застосовувати знання з сестринської справи в процесі подальшого навчання та у професійній діяльності.

Назви попередніх дисциплін

Отримані знання

1.Медична етика

2. Догляд за хворими

Знання основ медичної етики. Моральна та правова відповідальність медичного персоналу перед суспільством. Гарантія та захист законних прав медичного персоналу.

Знання особливостей та призначення терапевтичної клініки, структури лікарні та терапевтичного відділення стаціонару і задач медичного догляду за хворими. Ознайомлення з найважливішими функціональними обов’язками лікаря, медичної сестри, молодшого медичного персоналу