Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материалы 3_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
38.33 Кб
Скачать

Перше навчальне питання: “ Прилади РХР і радіаційного контролю”

Можливе застосування ядерної і хімічної зброї, руйнування РХНО у збройному конфлікті може привести до того, що радіоактивне і хімічне зараження місцевості і об’єктів стане постійним фактором бойової обстановки.

Радіаційна і хімічна обстановка створюється при застосуванні ядерної і хімічної зброї, руйнуванні РХНО внаслідок впливу вражаючих факторів та їх наслідків на характер бойових дій і боєздатність військ. Небезпека вражаючої дії наслідків застосування ЗМУ, руйнування РХНО на особовий склад вимагає швидкого виявлення і оцінки обстановки, що склалася.

Для своєчасного застосування заходів захисту від зброї масового ураження у всіх підрозділах у будь-якій обстановці здійснюється радіаційна, хімічна і неспецифічна біологічна розвідка (РХБР). Її метою, зокрема, є своєчасне виявлення радіоактивного і хімічного зараження, визначення його ступеня і характеру в районі дії (розташування) підрозділу. Радіаційна і хімічна розвідка ведеться безупинно в кожній роті (батареї) спеціально підготовленими відділеннями (екіпажами, обслугами) табельними приладами радіаційної і хімічної розвідки.

Контроль опромінення особового складу проводиться насамперед для того, щоб командир підрозділу вчасно знав про отримані підлеглими дози опромінення, зміг оцінити ступінь боєздатності підрозділу в радіаційному відношенні і вжити заходи, що попереджають переопромінення особового складу. Крім того, контроль опромінення здійснюється медичною службою для проведення первинної діагностики ступеня тяжкості радіаційних уражень і надання відповідної медичної допомоги.

У залежності від розв'язуваних завдань контроль опромінення особового складу підрозділяється на військовий і індивідуальний (медичний).

Військовий контроль опромінення проводиться з метою одержання даних про дози опромінення особового складу для оцінки боєздатності по радіаційному показнику з'єднань, частин і підрозділів.

Індивідуальний контроль опромінення проводиться з метою одержання даних про дозу опромінення кожного окремого військовослужбовця для оцінки його боєздатності по радіаційному показнику і первинній діагностиці ступеня тяжкості променевої хвороби при сортуванні поранених і уражених на етапах медичної евакуації.

Для своєчасного виявлення радіоактивного зараження місцевості та оповіщення про радіаційну небезпеку необхідно здійснювати радіаційне спостереження і розвідку з використанням спеціальних технічних засобів, які дозволяють вимірювати потужність дози гамма-випромінювання, рівень зараження різноманітних поверхонь альфа і бета-активними речовинами, а також величини поглинених гамма- і нейтронних доз опромінення, отриманих особовим складом військових підрозділів, а також цивільним населенням, що потрапило в зону дії радіоактивного випромінювання і зараження.

Вирішення цих завдань здійснюється за допомогою спеціальних технічних засобів радіаційної розвідки та контролю.

За їх допомогою можливо:

  • своєчасно виявляти радіоактивне зараження місцевості з метою оповіщення військ і населення;

  • вимірювати рівні радіації на маршруті руху військ або в заданих районах для визначення часу безпечного перебування військ і населення в зараженому районі, меж і шляхів обходу зараженого району;

  • вимірювати ступінь зараженості різних поверхонь з метою визначення повноти проведення дезактивації та необхідності проведення санітарної обробки, а також визначення норм споживання заражених продуктів харчування і води;

  • вимірювати дози опромінення особового складу з метою визначення боєздатності частин і підрозділів, працездатності робітників та службовців у радіаційному відношенні;

  • визначати ступінь зараженості радіоактивними речовинами продуктів харчування, води, фуражу з метою встановлення режимів їхнього споживання шляхом лабораторних вимірів.

Виходячи із завдань, які вирішуються, технічні засоби радіаційної розвідки і контролю підрозділяються на групи, які представлені в таблиці 1.

Таблиця 1

Класифікація засобів радіаційної розвідки та контролю

Призначення приладів

Тип приладу

Прилади радіаційного спостереження та розвідки

Найпростіші вимірювачі потужності дози

Бортові вимірювачі потужності дози

Авіаційні вимірювачі потужності дози

Прилади радіаційного контролю

Військові вимірювачі дози

Індивідуальні вимірювачі дози

Прилади радіометрич-ного контролю

Засоби військового радіометричного контролю

Всі технічні засоби радіаційної розвідки і контролю будуються за одним універсальним принципом, заснованим на детектуванні іонізуючого випромінювання, тобто на перетворенні енергії іонізуючих випромінювань в інші види енергії, що легко вимірюються існуючими методами і засобами, обробці інформації, що надходить із блока детектування, та представленні кінцевого результату обробленої інформації у формі, зручній для використання.

Військові дозиметричні прилади призначаються для вирішення наступних завдань:

  • виявлення радіоактивного зараження з метою оповіщення про нього особового складу для своєчасного прийняття заходів захисту;

  • вимірювання потужності дози радіації в районах розташування і на маршрутах руху для оцінки впливу радіоактивного зараження на дії військ та прийняття ними заходів захисту;

  • вимірювання ступеня зараженості особового складу, техніки, продуктів харчування і води для визначення необхідності та певності дезактивації, а також визначення можливості та норм споживання заражених продуктів харчування,

  • вимірювання доз опромінення особового складу для визначення його боєздатності в радіаційному відношенні, а також для сортування поранених і уражених.

Класифікація військових дозиметричних приладів в залежності від Їх призначення приведена в табл. 2.

Таблиця 2.

Класифікація військових дозиметричних приладів

Призначення

Найменування

Тип приладу

1

2

3

Прилади радіаційного спостереження і радіаційної розвідки

Індикатори радіоактивності

ДП-64

Вимірювачі потужності дози

ДП-3Б, ДП-5В

ИМД-21, ИМД-1р

ПРХР

Прилади контролю радіоактивного зараження

Вимірювачі потужності дози

ДП-5В

ИМД-1р

Прилади контролю опромінення

Військові вимірювачі дози

ДП-22В, ИД-1

Індивідуальні вимірювачі дози

ДП-70, ИД-11

Військові дозиметричні прилади працездатності в інтервалі температур в основному від - 40 до +5О0С а також в умовах відносної вологості до 98%. Конструктивні рішення і технічні характеристики приладів залежать від їх призначення, виду величин, що вимірюються та типу детекторів.

Друге навчальне питання: “Призначення, тактико-технічні характеристики і загальне улаштування приладів радіаційної розвідки та радіаційного контролю ”

Всі технічні засоби радіаційної розвідки і контролю мають таку структурну схему (рис.1).

Р ис.1. Типова структурна схема технічних засобів радіаційної розвідки і контролю

У залежності від функціонального призначення приладу і виду задач, для виконання яких він призначений, до складу структурної схеми можуть вводитися або виключатися окремі елементи та пристрої.

Як детектори у технічних засобах розвідки і контролю можуть використовуватися іонізаційні камери і газорозрядні лічильники, сцинтилятори і люмінофори, світлочутливі матеріали і спеціальні хімічні розчини.

Як схеми перетворення і реєстрації інформації використовуються аналогові і цифрові рахункові схеми і електровимірювальні пристрої, колориметри, фотометри та ін.

Джерелами живлення служать сухі елементи, акумулятори або мережа перемінного струму.

Конструктивно прилади радіаційної розвідки і контролю базуються на елементно-технічній базі імпульсної та обчислювальної техніки з використанням сучасних електрорадіоелементів.