Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕДИЧНА ГЕНЕТИКА.doc
Скачиваний:
1626
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.22 Mб
Скачать

Класифікація природжених вад розвитку

по частоті:

  • розповсюджені (> 1 на 1 000 немовлят);

  • помірковано часті (0.1-0,99 на 1 000 немовлят);

  • дуже рідкі (< 0.01 на 1000 немовлят);

по тяжкості:

  • летальні (смерть до репродуктивного віку, зазвичай відразу після народження) - 0,6%;

  • середньої тяжкості (не загрожує життя, але вимагає оперативного втручання) - 1,9-2,5%;

  • малі аномалії розвитку або інформативні морфологічні варіанти (не мають серйозних медичних або косметичних наслідків) -3,5%;

по проявам:

  • ізольовані (монотопічний дефект, політопічний дефект та sequence);

  • множинні (синдром, асоціація й випадкові комбінації);

по етіології:

  • моногенні - 6%;

  • хромосомні - 5%;

  • зовнішньосередовищні (тератогені, материнські фактори) - 6%;

  • мультифакторіальні - 63%;

  • невстановлені причини - 20%.

Класифікація може бути доповнена, якщо розглянути виникнення ПВР залежно від часу та об'єкта впливу шкідливих факторів-чинників. На цій підставі можна виділити чотири типи природженої патології: гаметопатії, бластопатії, ембріопатії та фетопатії.

Гаметопатїі пов'язані з виникненням мутацій у статевих клітинах батьків, сюди ж відноситься перезрівання статевих клітин (частіше яйцеклітин), аномалії сперматозоїдів. Основний зміст гаметогенеза - кодування морфологічної інформації, у процесі реалізації якої із зиготи розвивається багатоклітинний організм. Типовими прикладами гаметопатії є спадкові синдроми й хвороби.

Бластопатії пов'язані з ураженням бластоцисти - зародка перших 15 днів після запліднення (до початку маточно-плацентарного кровообігу). Наслідок бластопатії - двойникові вади, циклопія, сиреномелія.

Ембріопатії виникають у період від 16 дня до кінця 8 тижня вагітності. Оскільки в цей період відбувається закладка й формування основних морфологічних структур органів, то більшість ПВР утвориться саме в цей період. Ембріональний морфогенез пов'язаний із процесами розмноження, росту, міграції, диференціювання та відмирання клітин. Ці процеси контролюються складною взаємодією генетичних, епігеномних і зовнішніх факторів-чинників, що визначають тимчасову й просторову послідовність експресії генів і тим самим гісто- і морфогенез. Майже всі ізольовані й множинні ПВР незалежні від етіології формуються в цей період вагітності.

Фетопатії - ушкодження плода в періоді від 9 тижня до закінчення вагітності. Вади цієї групи порівняно рідкі (крипторхізм, тазова нирка, деякі метаболічні фетопатії).

Граф логічної структури теми

«Семіотика спадкових захворювань. Особливості проявів спадкових хвороб. Морфогенетичні варіанти розвитку»

Висновки: Діагностика спадкових хвороб є частиною загальної діагностики й тому загальна семіотика спадкової патології базується на закономірностях розвитку патологічних процесів, як то: атрофії, гіпертрофії, дистрофії й т.д. Особливості семіотики спадкових хвороб обумовлені особливостями прояву генів взагалі й мутантних генів зокрема. Необхідно відзначити, що при сімейному аналізі немає необхідності очікувати строгої сегрегації всіх симптомів захворювання серед родичів і в цьому зв'язку звертати особливу увагу на ознаки дизембріогенезу в клінічно здорових родичів, оскільки вони можуть бути єдиними ознаками мутантного гена, що обумовлює захворювання в пробанда. Подібний підхід дозволяє як би "реконструювати" симптомокомплекс захворювання в цілому за рахунок "відсутніх" (непропенетрувавших) симптомів у хворого й, отже, правильно діагностувати захворювання.

Граф логічної структури теми