Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕДИЧНА ГЕНЕТИКА.doc
Скачиваний:
1626
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.22 Mб
Скачать

Спадково обумовлені реакції на дію зовнішніх факторів

Деякі спадкові захворювання супроводжуються зміненою реакцією організму на введення лікарських препаратів. Так, печінкові порфірії детерміновані аутосомно-домінантними генами, які обумовлюють підвищення активності мітохондріального ферменту печінки синтетази альфаамінолевулінової кислоти.

Прийом барбітуратів при­зводить до різкого збільшення вмісту в печінці і сечі цієї кислоти і порфобіліногену, що спричинює напад хвороби. Основні симптоми — різкі абдомінальні болі, поліневрит, розлади психіки, епілептиформні припадки. Напад хвороби провокується не тільки бар­бітуратами, але і сульфаніламідами, естрогеном, мепробаматом, грізеофульвіном. При­значення таким хворим барбітуратів з метою терапії може призвести до смерті.

Незвичайні реакції на лікарські препарати у хворих із спадковими захворюваннями

Захворювання

Препарат

Реакція

МОDY

Хлорпропамід (гіпоглікеміч­ний препарат) в поєднанні з алкоголем

Почервоніння обличчя (може використовуватися як тест для ви­значення спадкової схильності)

Подагра

Саліцилати

Хлортіазид

Загострення захворювання

Первинна глаукома

Ефедрин

Парадоксальна дія

Порфірія

Барбітурати

Гострий напад захворювання

Метгемоглобінемія

Аскорбінова кислота, нітро­гліцерин, хінін та ін.

Цианоз

Недосконалий остеогенез

Дитилін, фторотан

Гіпертермія

Синдром Дауна

Атропін

Підвищена чутливість

При спадкових метгемоглобінеміях у крові хворих концентрація метгемоглобіну під­вищена до 30 % замість 1 % в нормі. Причини метгемоглобінемії — аномалії гемоглобі­ну (аутосомно-домінантний тип успадкування) або зниження активності метгемоглобін-редуктази (аутосомно-рецесивний тип успадкування). При метгемоглобінеміях слабкі окислювачі (метиленовий синій, аскорбінова кислота, сульфаніламіди, нітрогліцерин, ПАСК, хінін та ін.) спричинюють перетворення нормального гемоглобіну на метгемог­лобін. У хворих виникає виражений ціаноз, метгемоглобінемія зберігається до 12 год.

Один із наслідків мегемоглобінемії — виражена стійкість до дії синильної кислоти і її со­лей. Хворі можуть без особливих наслідків прийняти дозу ціаніду К, яка в 40 разів пере­вищує смертельну.

Екогенетичні реакції на продукти харчування

Найяскравішим прикладом ге­нетичних розбіжностей в реакції на харчові продукти є гіполактазія у дорослих. У всіх дітей в кишечнику є фермент лактаза, необхідний для всмоктування лактози. У більшос­ті людей кишкова лактаза зникає після припинення харчування грудним молоком. Існує мутація, при якій здатність всмоктувати лактозу зберігається. Ця мутація має селектив­ну перевагу в сільськогосподарських районах, де молоко є звичайним продуктом харчу­вання (Центральна і Північна Європа, скотарські популяції Африки і Азії).

При вживанні в їжу молока або інших продуктів, які містять лактозу, люди не здатні до її засвоєння, страждають на метеоризм, кишкові розлади.

Мігрень може спричинятися "катехоламінами сиру” у осіб із зниженою кон'югацією тираміну.

При низькій активності моноаміноксидази мігрень може провокувати шоколад.

Специфічна реакція на малі дози алкоголю у вигляді негайного почервоніння облич­чя, тахікардії, печіння в шлунку, м'язової слабкості часто спостерігається у осіб в мон­голоїдних популяціях і пов'язана з відсутністю ізоформи-1 печінкового ферменту алкогольдегідрогенази, що розщеплює спирт.