Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 2. Підсудність справ про розкриття інформації, що містить банківську таємницю

Питання про розкриття банківської таємниці у порядку окремого провадження за правилами цивільного судочинства підлягає розгляду судом першої інстанції за місцезнаходжен­ням банку, що обслуговує таку юридичну або фізичну особу. Правилом ст. 287 ЦПК України встановлено виключну тери­торіальну підсудність цієї категорії справ у порядку окремого провадження.

У сенсі ст. 287 ЦПК України категорію місцезнаходження бан­ку слід розуміти поширювально. Банком за ст. 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» є юридична особа, яка має ви­ключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади гро­шових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазна­чених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб. Втім, зазвичай, свою діяльність банк здійснює через філії, представництва, відділення, які виконують окремі функції цього виду юридичної особи.

Отже, під місцезнаходженням банку за змістом ст. 287 ЦПК України з урахуванням положень п. 7 ст. 110 цього Кодексу слід розуміти місцезнаходження його філії, представництва, відді­лення, які безпосередньо здійснюють від імені банку обслугову­вання певної юридичної або фізичної особи, стосовно якої заяв­лено вимогу про розкриття банківської таємниці. Така правова позиція поділяється й Верховним Судом України.

У листопаді 2006 року Державна податкова адміністрація (далі - ДПА) в Луганській області звернулася до суду із заявою про зобов’язання Луганської обласної філії АКБ «Укрсоцбанк» розкри­ти та надати інформацію, яка містить банківську таємницю, про обсяг і обіг коштів на рахунку ПП «С», оскільки це підприємство за юридичною адресою не знаходиться, засновник і директор підприємства не мають документів із фінансово-господарської діяльності цього підприємства.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Луганська від 1 грудня 2006 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Лу­ганської області від 1 серпня 2007 року, заяву ДПА в Луганській області повернуто без розгляду, оскільки справа не підсудна Ле­нінському районному суду м. Луганська.

З такими висновками не погодилась у своїй ухвалі від 6 люто­го 2008 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, оскільки суд дійшов його з неправиль­ним застосуванням норм матеріального права та з порушенням норм процесуального права. Так, відповідно до ч. 7 ст. 110 ЦПК позови, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред’являтися також за їх місцезнахо­дженням. Місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (ст. 93 ЦК).

Згідно зі ст. 2 Закону від 7 грудня 2000 року №2121-11 «Про банки і банківську діяльність» філією банку є відокремлений структурний підрозділ банку, що не має статусу юридичної особи і здійснює банківську діяльність від імені банку. Статтею 95 ЦК визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної осо­би, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридич­ними особами та наділяються майном юридичної особи, яка їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Аналізуючи наведені норми, можна дійти висновку, що зміст ст. 287 ЦПК кореспондується зі змістом ч. 7 ст. 110 ЦПК. За та­ких обставин, ураховуючи, що філія банку здійснює банківську діяльність від імені банку та обслуговує відповідну юридичну або фізичну особу, заява про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної осо­би у випадках, встановлених законом, може бути подана до суду за місцезнаходженням такої філії.

Таким чином, на обґрунтовану думку колегії суддів судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, висновок суду про непідсудність Ленінському районному суду м. Луганська справи за заявою ДПА в Луганській області про розкриття бан­ком (Луганською обласною філією АКБ «Укрсоцбанк») інформації, яка містить банківську таємницю, є помилковим