Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 7. Правові наслідки появи фізичної особи, яка була визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою

У разі одержання заяви про появу фізичної особи, яка була визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, або ві­домостей про місцеперебування цієї особи, суд за місцеперебу­ванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою або оголосив ії померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заін­тересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або померлою, або іншою заінтересованою особою.

Копію рішення суд надсилає відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану д ля анулювання актового запису про смерть (ст. 250 ЦПК).

Якщо особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася,

і відповідне рішення суду скасоване, її шлюб з іншою особою може бути поновлений за їхньою заявою, за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі.

У даному випадку, державний орган реєстрації актів цивіль­ного стану анулює актовий запис про розірвання шлюбу та від­повідне свідоцтво, видане на його підставі.

Якщо особа, яка була оголошена померлою, з’явилася, і від­повідне рішення суду скасовано та актовий запис про смерть анульовано, її шлюб з іншою особою поновлюється за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі (ст. 18 СК).

Незалежно від часу своєї появи фізична особа, яка була ого­лошена померлою, має право вимагати від особи, яка володіє її майном, повернення цього майна, якщо воно збереглося та безоплатно перейшло до неї після оголошення фізичної особи померлою, за винятком майна, придбаного за набувальною дав­ністю, а також грошей та цінних паперів на пред’явника.

Особа, до якої майно перейшло за відплатним договором, зобов’язана повернути його, якщо буде встановлено, що на мо­мент набуття цього майна вона знала, що фізична особа, яка була оголошена померлою, жива.

У разі неможливості повернути майно в натурі особі, яка була оголошена померлою, відшкодовується вартість цього майна. Якщо майно фізичної особи, яка була оголошена померлою і з’явилася, перейшло у власність держави, Автономної Республі­ки Крим або територіальної громади і було реалізоване ними, цій особі повертається сума, одержана від реалізації цього майна.

З врахуванням певних особливостей тих чи інших правовід­носин і їх суб’єктивного складу питання про відновлення прав та обов’язків осіб, раніше визнаних безвісно відсутніми та ого­лошених померлими, повинні бути чітко врегульовані відпо­відними правовими нормами конкретно для кожного випадку. Таке становище дозволить забезпечити належний захист прав іохоронюваних законом інтересів громадян.

Список рекомендованої літератури:

  1. Науково-практичний коментар Цивільного процесуального кодексу України://За ред. Ю.С. Червоного.- К.; О.: Юрінісом Інтер, 2008. - 656 с.

  2. БалюкМ. І., Луспеник Д.Д. Практика застосування цивіль­ного процесуального кодексу України (цивільний процес у пи­таннях і відповідях). Коментарії, рекомендації, пропозиції. Серія «Судова практика».-X.: Харків юридичний, 2008. - 708 с.

  3. Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при роз­гляді цивільних справ (складання судових процесуальних доку­ментів за новим ЦПК України).- X.: Харків юридичний, 2005.- 640 с.

  1. Ромовська 3. В. Українське цивільне право: Загальна час­тина. Академічний курс. Підручник. - К.: Атіка, 2005.-560 с.

  2. Ромовська 3. В. Особисті немайнові права фізичної осо­би//Українське право.- 1997.-№ 1.-С. 59.

  3. Шимон С. І. Цивільне та торгове право зарубіжних країн: Нов.посіб. (курс лекцій).-Вид. 2-ге, без змін.-К.: КНЕУ, 2006.- 240 с.