Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 5. Підготовка справи до розгляду та судовий розгляд справи

Суд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну

особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відпо­відні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи внутрішніх справ або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме. Одночасно суд вживає заходів через органи опіки та піклування щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, якщо опіку над майном ще не встановлено. Порядок встановлення опіки над майном зазнача­ється у ст. 44 ЦК України. Це можливо зробити як при відкритті провадження у справі, так і під час підготовки справи до судового розгляду.

Суд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухва­лює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 4 ст. 234 ЦПК України справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою розглядаються колегіально в складі одного судді і двох народ­них засідателів. Однак попереднє судове засідання (ст. 1 ЗО ЦПК) провадиться одноособово, оскільки колегіальність складу суду передбачена лише для розгляду справи по суті.

Після набрання законної сили рішенням про оголошення фі­зичної особи померлою суд надсилає рішення відповідному ор­гану державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, - відповід­ного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. У разі наявності в населеному пункті кількох нотаріусів, а також у випадках, коли місце відкриття спадщини невідоме, рішення надсилається до державного но­таріального архіву з метою передачі його за належністю уповно­важеному нотаріусу для вжиття заходів з охорони спадкового майна.

При розгляді справ даної категорії слід з’ясувати, чи не є від­сутність особи умисною, тобто чи не окривається вона, напри­клад, від сплати аліментів, чи не перебуває в розшуку тощо.

§ 6. Правові наслідки визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою

Визнання особи безвісно відсутньою не припиняє чинності правовідносин, учасником яких вона була: особа і надалі є влас­ником, кредитором чи боржником30. Проте заінтересована особа може звернутися до суду з заявою про припинення договірних правовідносин у зв’язку з неможливістю виконання договірного обов’язку або про припинення шлюбних відносин на підставі ст, 107 СК України31.

На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. За за­явою заінтересованої особи або органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, опіки може бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісно відсутньою. Опікун над майном фізич­ної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, приймає виконання цивіль них обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах.

За заявою заінтересованої особи опікун над майном фізич­ної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, надає за рахунок цього майни утримання особам, яких вона за законом зобов’язана утриму­вати.

Опіка над майном припиняється у разі скасування рішенні! суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, а так<м у разі появи фізичної особи, місце перебування якої було неиі домим.

Опіка (піклування) встановлюється також над малолітніми (неповнолітніми) дітьми, якщо батьки визнані в судовому по­рядку безвісно відсутніми або померлими32.

_

Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирів-| нюються до правових наслідків, що настають у випадку смерті.

Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не ма­ють права відчужувати протягом п’яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв’язку з відкриттям спадщини.

Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Внаслідок оголошення одного з подружжя померлим також припиняється шлюб (ч. 1 ст. 104 СК).

#