Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 4. Визнання спадщини відумерлою

Характерним для чинного законодавства є положення про те, що держава має право спадкування. ЦК передбачено про­цедуру переходу спадщини до територіальної громади тільки за умови визнання її відумерлою судом за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спад­щини.

Частиною 1 ст. 1277 ЦК встановлено лише випадки визна­ння всієї спадщини відумерлою, але з аналізу ч. З ст. 1274 ЦК теоретично і практично можливим є випадок, коли спадкоємці відмовляться приймати частку спадщини, від якої відмовився один із спадкоємців на користь іншого, коли підпризначення не існувало. Виходячи з цього можна говорити, що така частка може визнаватися відумерлою, оскільки інших варіантів успад­кування такої частки не встановлено. Можна говорити про те, що така частка спадщини має успадковуватися на загальних підставах, тобто розподілятися між всіма спадкоємцями, але, визначаючи особливості її спадкування, слід було б регламен­тувати всі можливі випадки її спадкування, коли спадкоємців за законом не існує.

Спадщина визнається судом відумерлою (ст. 275 ЦПК) у разі:

  1. якщо знайти спадкоємців за заповітом і за законом не вдалося;

  2. усунення спадкоємців від права на спадкування;

  3. неприйняття спадкоємцями спадщини104;

  4. відмови від її прийняття.

У статті 1277 ЦК та ст. 274 ЦГГК ініціатором процесу визнання спадщини відумерлою у суді встановлено лише орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, який є виго- донабувачем. Виходячи ж з того, що всі відомості про зазначені обставини має нотаріус, він зобов’язаний надати всю необхідну інформацію органу місцевого самоврядування за місцем від­криття спадщини. Деякі автори дотримуються концепції105,тцо нотаріуси є заінтересованими особами у визнанні спадщини відумерлою, оскільки саме вони несуть обов’язки з приводу охорони спадкового майна, ведуть спадкові справи, тому вони зацікавлені в тому, щоб спадщина не залишалась відкритою тривалий строк.

Тому в разі відсутності ускладнень у спадковому процесі, на­приклад, щодо розшуку спадкоємців, переходу права на спад­кування, розгляду спадкових справ судом, заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Так, наприклад, у лютому 2007року Рухів- ська селищнарада звернулася з заявою про визнання спадщини відумерлою та визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що після смерті, 18 лютого 2006 року Пе­трова І. В., який мешкав у квартирі 48 по вул. Комсомольській, 54, відкрилася спадщина на ие жиле приміщення. Осісільки інших спадкоємців немає і річний строк з часу відкриття спадщини за­кінчився, просить визнати квартиру 48 по вул. Комсомольській, 54 відумерлою спадщиною, а також право власності на неї.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволен­ню.

Відповідно до ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадко­ємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спад­кування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відпо­відного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття сі іадщини. Заява про визнання спадщини віду мерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом віду мерлою, переходить у власність територі­альної громади за місцем відкриття спадщини.

Встановлено, що квартира 48 по вул. Комсомольській, 54 на­лежала, згідно договору купівлі-продажу № 436 Петрову І. В., який помер 18 лютого 2006року, 11ро що був складений актовий запис про смерть за № 34.

Згідно довідки Рухівського ВУЖКГ № ЗО від 19 лютого 2007року за вищевказаною адресою був зареєстрований Петров

І. В. і знятий з реєстраційного обліку у зв’язку зі смертю.

З пояснень представника заявника відомо, що по теперішній час заяви про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори від інших осіб не надходило, що п0тверджується лис­том №161 Березівської державної нотаріальної контори про те, що спадкова справа після смерті Петрова І. В. не заводилась.

Статтею 278 ЦПК України передбачається, що суд, встано­вивши, що спадкоємці за законом і за заповітом відсутні ухва­лює рішення 11ро визнання спадщини віду мерлою та про переда­чу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи наведене, суд вважає, що квартира 48 по вул. Комсомольській, 54 може бути визнана віду мерлою спадщиною та належати на праві власності заявнику.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 212 ЦПК України, спь 1277ЦК Укра­їни, суд, вирішив:

Визнати квартиру 48 по вул. Комсомольській, 54, віду мерлою та передати її у власність Рухівської селищної ради Березівсько- го району Одеської області.

Рішення можу бути оскаржене до Одеського апеляційного суду через Березівський районний суд Одеської області шляхом 11одачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України106.

Отже, якщо однорічний термін з моменту відкриття спадщини не закінчився, то у цьому випадку за ст. 276 ЦПК суд відмовляє у прийнятті заяви про визнання спадщини відумерлою. Але положення цієї норми щодо відмови у прийнятті заяви не узго­джується зі стадійністю ЦПК, оскільки нині у ЦПК відсутня нор­ма, яка регламентувала б порядок відмови у прийнятті заяви (ст. 136 ЦПК 1963 р.). За чинним ЦПК суд може або повернути заяву за ст. 121 ЦПК, або відмовити у відкритті провадження у справі за ст. 122 ЦПК. Оскільки у ст. 276 ЦПК йдеться мова про неможливість розгляду судом справи про визнання спад­щини відумерлою раніше ніж мине один рік, то слід говорити про те, що ця справа не підвідомча суду за таких умов, тому суддя повинен відмовити у відкритті провадження у справі за аналогією з п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК, а не про відмову у прийнятті заяви, оскільки це положення застаріле та не враховує консти­туційний принцип, передбачений ст. 124 Конституції про те, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, які виникають у державі, та право на судовий захист і звернення до суду за судовим захистом не може знаходитись під умовою. Максимальний строк для визнання спадщини відумерлою ні ЦК ні ЦПК не встановлено.

Раніше держава визнавалась спадкоємцем за законом «тре­тьої» і останньої черги, однак тепер перед переходом спадщини до держави застосовуватиметься процедура її визнання відумер­лою. Тобто в тих випадках, коли державою не набуто права і вони не реалізовані (не оформлені), то така спадщина, на думку авто­рів, має проходити процес визнання її відумерлою.

Деякі автори, обґрунтовуючи строк подання заяви про при­йняття спадщини, зазначають про те, що «шість місяців йде на з’ясування питання, чи буде прийнята спадщина спадко­ємцями за заповітом або за законом, і ще шість місяців для з’ясування питання, чи є претензії на спадкове майно з боку інших осіб (співвласників, кредиторів тощо)»107. Така кон­цепція не узгоджується з положеннями порядку спадку­вання, оскільки на вирішення питання про прийняття

спадщини або відмови від неї спадкоємцям за заповітом надається строк в шість місяців (статті 1269, 1273 ЦК), а перехід права на прийняття спадщини зумовлюється продовженням строку до трьох місяців. Положення про права співвласників на пред’явлення претензій до спад­коємців щодо строків взагалі не вирішено.

Застосований у цій нормі термін «заява», а не «позов», свідчить про те, що така справа має розглядатися у по­рядку окремого провадження. Статтями 274-278 ЦПК регламентується порядок розгляду судом справ про ви­знання спадщини відумерлою. Така заява за ст. 274 ЦПК подається до суду за місцем відкриття спадщини, тобто тут має місце аналогія закону щодо виключної підсудності (ст. 114 ЦПК) цієї категорії справ. Суд розглядає таку справу за заявою органу місцевого самоврядування. При аналізі останнього положення постає питання: орган місцевого самоврядування зобов’язаний чи має право на подання такої заяви до суду? За статтею 45 ЦПК органи місцево­го самоврядування беруть участь у процесі у двох фор­мах - шляхом подання заяви та з метою надання висновку у справі на виконання їх повноважень. Тобто як прокурор, так і орган місцевого самоврядування у кожному кон­кретному випадку повинні самі вирішувати питання про необхідність звернення до суду, але таке звернення в інтер­есах приватних осіб - це право органу, а не його обов’язок, оскільки у ст. З ЦПК закріплено положення, що будь-яка заінтересована особа вправі звернутися до суду, і ніхто її не може змусити до цього, тобто коли особа звернулася до прокурора з проханням про представництво її інтересів у суді, то прокурор може в її інтересах звернутися до суду, якщо він дійде висновку що має місце порушення закону. Сюди ж можна віднести випадки, коли у законі закріплено обов’язок прокуратури здійснювати функцію представни­цтва, наприклад, у справах про визнання шлюбу недій­сним (ст. 42 СК), про скасування усиновлення або визнання його недійсним (ст. 240 СК), про позбавлення батьківських прав (ст. 165 СК) тощо. Проте коли йдеться про інтереси держави, то, на нашу думку, прокурор зобов’язаний звер­татися до суду із заявою, оскільки такий його обов’язок закріплено у ст. 121 Конституції та Законі України «Про прокуратуру».

Проте щодо необхідності звернення органу місцевого самоврядування до суду за визнанням спадщини відумер­лою одразу ж виникає запитання: якщо спадкову масу складають тільки речі звичайної домашньої обстановки та вжитку, які не мають особливої цінності, та носильні речі спадкодавця, то чи доцільно у кожному випадку покладати на орган місцевого самоврядування обов’язок на звернен­ня до суду про визнання спадщини відумерлою?

На наш погляд, пропозиція щодо обов’язку органу міс­цевого самоврядування на подання заяви до суду та забез­печення його виконання посиланням на ст. 14 ЦК є сумнів­ною. Право на спадщину територіальної громади виникає на підставі рішення суду про визнання спадщини відумер­лою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини, а тому свідоцтво про право на спадщину нотаріусом не видається і на підставі такого рішення мають вноситися відповідні зміни в реєстр прав власників. Слід також враховувати, що до обов’язків територіальної громади, яка стала власником відумерлого майна, належать і зобов’язання щодо задоволення вимог кредиторів спадкодавця.

Частину 5 ст. 1277 ЦК пропонується уточнити, оскільки встановлення нового власника - це лише етап встановлення прав на спадщину, між тим треба охороняти спадщину до її прийняття уповноваженими особами відповідного органу міс­цевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

У випадку розгляду справи про визнання спадщини віду­мерлою може визначатися правомірність претензій кредиторів на спадкове майно, але така справа має розглядатися в позо­вному порядку.

Цікавим є інститут визнання спадщини відумерлою й при його застосуванні в міжнародній практиці. Так, у разі смерті іноземного громадянина в Україні відповідно до норм чинно­го законодавства спадщина не може переходити до України, оскільки українське законодавство передбачає саме спадку­вання державою спадкового майна. Водночас визнання спад­щини, належної громадянину України, відумерлою за кордоном без вказівки в Цивільному кодексі України про права держави на спадкування такого майна позбавить її права спадкування. Тому введення інституту визнання спадщини відумерлою в ЦК зобов’язує передбачити в міжнародних договорах правовий зв’язок між громадянством та правом держави успадковува­ти належне громадянину України майно, якщо у нього немає спадкоємців за заповітом та за законом. Така подвійна «схема» регламентації спадкового процесу як внутрішньої, так і зовніш­ньої орієнтації дасть можливість однозначно відповісти на пи­тання, порушені професором М. М. Богуславським та залишені ним без відповіді1'29. Така регламентація питань спадкування дозволить відмежувати інтереси спадкоємців і держави, а та­кож інтереси України в міждержавних відносинах.

Список рекомендованої літератури:

  1. Гражданское право/Под ред. Ю.К. Толстого, А.П. Сергее­ва.« М.: ТЕИС, 1996.-Ч. 1.-552 с.

  2. Гринюк Р. Ф. Правовий статус комунальних підприємств в Україні: Дис— канд.. юр. наук (12.00,04).-Донецьк: НАН Укра­їни, Інститут економіко-правових проблем, 2001.- 192 с.

  3. Дзера О. В. Деякі теоретичні та практичні питання права власності в Україні. - 1996. - № 1. - С. 203-210.

  4. ЗсіікаЮ. О., Співак В. М. Право власності. Спадкове право: Навч. посібник.-К.: Наукова думка, 200.- 152 с.

  5. Кравченко В. Формується муніципальна економіка України//Місцеве та регіональне самоврядування в Україні.- Вип. 2. - Вид. фонду сприяння і розвитку місцевого та регіональ­ного самоврядування України. - К., 1992. - 76 с.

  6. Кравченко В. І., Грицяк І. А., Пухтинський М. О., Те- плюк М. О. Концепція комунальної власності в Україні/ / Місцеве самоврядування. - 1997.-№ 1-2.-С. 98-108.

  7. Мацько М.А. Теоретичні основи та політико-правові аспек­ти муніципальної реформи в Україні/ /Державно-правова рефор­ма в Україні: Матеріали науково-практичної конференції. - К.: Інститут законодавства ВРУ, 2001. - С. 394-397.

  8. СмироноваТ. С. Теоретичні засади місцевого самовряду­вання в Україні: Автореф. дис.... канд. юр. наук (12.00.02).- К., 1998.-18 с.

  9. Хозяйственное прав: Учебник/В. К. Мамутов, Г. Л. Знамен­ский, К. С. Хахулини др./Подред. В. К. Мамутова.-К.: Юринком Интер, 2002. - 912 с.