Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 2. Рішення суду у справах про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу

Результатом розгляду справи може бути одне з наступних су­дових рішень: про задоволення заяви про обов’язкову госпіта­лізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження лікування, або про відмову у задоволенні заяви про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продо­вження лікування. Проголошення рішення відбувається за за­гальними правилами, але з урахуванням особливостей прове­дення закритого судового засідання.

У мотивувальній частині рішення повинні міститися поси­лання на докази та обставини, що підтверджують наявність визначених Законом України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» підстав для обов’язкової госпіталізації до проти­туберкульозного закладу.

Так, у справі № 2 О-322/2009 р. Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим розглянувши у відкритому су­довому засіданні в м. Євпаторії цивільну справу за заявою КЗ «Міське територіально - медичне об'єднання» про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу на примусове лікування у Республіканському протитуберкульозному відді­ленні №2 (загородне відділення) хворого ОСОБА_ 1 встановив: КЗ «Міське територіально - медичне об'єднання свої вимоги обґрун­товує тим, що ними здійснюється медичний нагляд за хворим ОСОБА1 ІНФОРМАЦІЯ^ 1, який знаходився на лікуванні у ліка­ря - нарколога з 24.02.2009 р. до 15.09.2009 р. у ЄПТО і був ви­писаний із стаціонарна за зловживання спиртними напоями і відмовою від лікування. З 1998р. ОСОБА_1 неодноразово лікував­ся від фіброзно-кавернозного туберкульозу легенів. ОСОБА_1 по­требує примусового лікування до повного видужання. Просять ухвалити рішенням про обов'язкову госпіталізацію до проти- туберісульозного закладу хворого ОСОБА_ 1. Заявник до судового засідання не з'явився, надіслав заву з проханням розглянути справу за її відсутністю. Проаналізувавши обставини справи, дослідивши в сукупності представлені докази, суд дійшов висно­вку про обґрунтованість заяви і необхідності її задоволення.

Якщо заява стосувалась продовження лікування, то у рішенні мають бути наведені підстави продовження лікування.

Рішення про відмову у задоволені відповідних заяв має місти- ти обґрунтування та підтвердження відсутності таких підстав.

Суд має встановити факт ухилення від госпіталізації особи, коли інші способи лікування є неприпустимими з метою запо­бігання поширенню туберкульозу

Термін обов’язкової госпіталізації осіб, щодо яких судом ухва­лене відповідне рішення, складає три місяці. Але можливе й продовження лікування зазначених осіб на підставі наступно­го рішення суду, підставою для якого є мотивований висновок лікарської комісії протитуберкульозного закладу.

У випадах ухилення від обов’язкової госпіталізації до проти­туберкульозних закладів або від продовження лікування у цих закладах осіб, хворих на заразні форми туберкульозу, щодо яких судом ухвалено відповідне рішення, керівник протитуберкульоз­ного закладу звертається до органів внутрішніх справ, а останні в межах своїх повноважень надають медичним працівникам допомогу у забезпечені виконання рішення суду.

Відповідно до Закону України від 15 березня 2006 року № 3537-ІУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення боротьби із захворюванням на туберкульоз» міліція зобов’язана здійснювати за рішенням суду привід осіб, хворих на заразні форми туберкульозу, до протитуберкульозного за­кладу. Оскільки цим Законом доповнено частину першу стат­ті 10 Закону України «Про міліцію» новим пунктом 211 такого змісту, що міліція відповідно до своїх завдань зобов’язана здій­снювати за рішенням суду привід осіб, хворих на заразні форми туберкульозу, до протитуберкульозного закладу.

Особливості виконання рішення суду про задоволення заяви про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу передбачені у Наказі Міністерства охорони здоров’я України від 19.11.2009 N 846 «Про організацію надання медичної допомоги хворим на хіміорезистентний туберкульоз та на заразну форму туберкульозу, щодо яких судом ухвалене рішення про обов’язкову госпіталізацію, та Положенні Міністерства охорони здоров’я

України «Про відділення (палату) для хворих на заразну форму туберкульозу, щодо яких судом ухвалено рішення про обов’язкову госпіталізацію» від 19.11.2009 № 846.

Список рекомендованої літератури:

  1. ЛуспеникД. Д. Застосування новел ЦК і ЦПК України в судо­вій практиці. Серія «Судова практика».-Харків, 2005.-432 с.

  2. Проблемы науки гражданского процессуального права / В. В. Комаров, В. А. Бигун, В. В. Баранкова. Под ред. В. В. Ко­марова.-X.: Право, 2002.

  3. Цивільний процес України: Підручник/За ред. Ю.С. Чер­воного.-К.: Істина, 2007.

  4. Цивільний процесуальний кодекс України // Науково-практичний коментар/Бичкова С. С., Білоусов Н. В., Бірюков В. І., за заг. ред. Бичкової,- К., 2008.

  5. Цивільний процес: Навчальний посібник/А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. - За ред. Ю. В. Білоусова.- К.: Прецендент, 2006.

  6. ФурсаСЩербак С., Євтушенко О. Цивільний процес України: Проблеми і перспективи: Науково-практичний посіб­ник.- К.: Видавець Фурса С.Я. : КНТ, 2006.

  7. Штефан М. Й. Цивільне процесуальне право України: Під- руч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл.- К.: 1н Юре, 2005.