Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 2. Набуття права власності на безхазяйну нерухому річ

Питання щодо передачі безхазяйної нерухомої речі в кому­нальну власність є новелою цивільного процесуального права України.

Як закони України, так і підзаконні нормативно-правові акти, які регулюють порядок виявлення та обліку безхазяйного майна зазнали змін за період з моменту проголошення незалежності України. Питання щодо безхазяйного майна до 2004 р. регу­лювала ст. 137 Цивільного кодексу УРСР від 18 липня 1963 р, та Інструкція Міністерства фінансів Української PCP № 112 від 17 грудня 1987 р. «Про порядок виявлення та обліку безхазяй­ного майна», що діяла до 22 червня 2004 р.

Підрозділом Міністерства фінансів України - ГЬловною дер­жавною податковою інспекцією України було прийнято наказ № 20 від 8 червня 1993 р. «Про затвердження Інструкції про по­рядок обліку, оцінки й реалізації конфіскованого, безхазяйного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави, та скарбів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 1 липня 1993 р. за № 80, який діяв до 21.11.2005 р,

Також у період з 15 листопада 1993 р. по 22 вересня 2005 р. діяв наказ Державного митного комітету України № 291 від 15 листопада 1993 р. «Про затвердження Тимчасового порядку обліку, оцінки і використання конфіскованого митними орга­нами України майна, валюти та цінностей, безхазяйного май­на, товарів та інших предметів, за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання», зареєстрований у Міністерстві юс­тиції України 22 грудня 1993 р. та наказ Міністерства фінансів України та Національного банку України № 202/122 від 18 груд­ня 1995 р. «Про затвердження Положення про порядок доставки, зберігання та подальшу реалізацію конфіскованої, безхазяйної, у вигляді скарбу готівкової іноземної валюти та такої, за якою не звернувся власник до кінця строку зберігання, спадкової, що за правом спадкоємства перейшла у власність держави, або дарчої на її користь», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21 грудня 1995 р. за № 469/1005, який припинив свою дію 31 березня 1999 р.

1 січня 2004 р. набрав чинності ЦК України, який змінив Порядок правового регулювання переходу безхазяйних речей до нового власника, В ньому радикально було змінено нового отримувача прав на безхазяйне майно.

Право комунальної власності набувається на підставах, передбачених у главі 24 ЦК України, зокрема, із правочинів. Перелік способів набуття права власності всіма суб’єктами цивільно-правових відносин, визначений у ст. 11 ЦК України, не Я вичерпним. Усі підстави виникнення права комунальної власності можна класифікувати на: а) загально цивілістичні (ст. 11 ЦК України) і б) специфічні.

Відповідно до ч. 2 ст. 335 ЦК України у суб’єкта права кому­нальної власності може виникнути право власності на безха­зяйну річ. Безхазяйною є річ, яка не має власника або влас­ник якої невідомий. Не може бути визнана безхазяйною річ,

власник якої відомий, але водночас немає відомостей про його місцеперебування. Це правило розповсюджується й на такі ви­падки, коли йдеться про майно: а) яким користуються члени родини власника чи яким управляють інші особи за доручен­ням власника; б) фізичної особи, яку визнано судом безвісно відсутньою чи оголошено померлою. Адлсе відповідно до ст. 44 ЦК України над майном безвісно відсутньої особи встановлюється опіка, а майно особи, оголошеної судом померлою, переходить у власність інших осіб у порядку спадкування (відповідно до ч. 1 ст. 47 ЦК України правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті особи).

Цивільним законодавством встановлений спеціальний поря­док набуття права власності на безхазяйні нерухомі речі. Ними є: безхазяйне майно (ст. 335 ЦК України), знахідка (ст. 337 ЦК Укра­їни) та ін. ІІри цьому конфіскація, реквізиція і викуп пам’яток історії та культури залишаються виключними способами фор­мування державної власності (352-354 ЦК України).

Виявити безхазяйне нерухоме майно можуть органи, що за­ймаються обліком нерухомості. Це можуть бути підрозділи тех­нічної інвентаризації органів місцевого самоврядування, органи архітектурного контролю, органи земельних ресурсів, податкові органи, органи реєстрації юридичних осіб. Вказані установи в силу своєї компетенції проводять постійний моніторинг стану нерухомого майна або сплати платежів, передбачених на його; утримання, і тому мають оперативну інформацію щодо наяв­ність чи відсутність господарів у споруд, земельних ділянок та об’єктів незавершеного будівництва. Також нерухоме майно можна виявити в результаті інвентаризації майна ліквідованих підприємств, підприємств, дернсавну реєстрацію яких скасова­но за рішенням суду за заявами податкових органів. Джерелом інформації для цих органів також можуть бути заяви будь-яких юридичних чи фізичних осіб.

Що стосується переходу прав на нерухоме майно до органів територіальної громади, то тут місцеві ради можуть заповнити правовий вакуум, залишений Верховною Радою України в цьому питанні.

Справи про передачу нерухомої речі у комунальну власність розглядаються за правилами окремого провадження, бо в цьо-

му випадку відсутній спір про право. Так, заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади подається до суду за місцезнаходженням речі органом, уповно­важеним управляти майном відповідної територіальної громади (ст. 269 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 335 ЦК України безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самовряду­вання, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяй­ної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі зазначена річ, за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. Так, на­приклад, представник Іллічівської міської ради Одеської області звернувся до суду з заявою 11ро і хередачу у комунальну власність безхазяйного майна. Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що комунальне підприємство «Бюро технічної інвентаризації» м. Іллічівська повідомило, що «безхазяйна річ» - група споруд, яка розташована за адресою м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, 3-К, взята на облік з 25 липня 2007 р. та з 25 липня 2008 р. сплив річний термін взяття на облік безхазяйного майна. З цих під- став, представник Іллічівської міської ради Одеської області вимушений звернутися до суду з заявою про передачу у кому­нальну власність безхазяйного майна.

В судовому засіданні представник заявника підтримав за­явлені вимоги.

Вислухавши пояснення /1редставника заявника та дослідив­ши матеріали справи, суд вирішив, що заява підлягає задоволен­ню з наступних підстав:

  • згідно листа Іллічівськом міської ради відділу комуналь­

ної власності та земельних відносин від 20.07.2007 р. за № 141 здійснено облік безхазяйного майна - групи спо­руд, яка розташована за адресою м. Іллічівськ, вул. Ком­сомольська, 3-К;

  • згідно довідки КП «БТІ» м. Іллічівська за № 14-852 від

05.08.2008 р.«безхазяйна річ» - група споруд, яка розта-

шована за адресою м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, 3-К, взята на облік з 25 липня 2007 р. та з 25 липня 2008 р. сплив термін взяття на облік безхазяйного майна.

У відгювідності з п. 1 ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

На підставі ст. 335 ЦК України, після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона, за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної терито­ріальної громади, може бути передана за рішенням суду у ко мунальну власність.

З таких обставин, заява підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 209, 212, 214, 215, 218, 224-226, 292, 294 ЦПК України, суд вирішив:

Заяву Іллічівськом місько ї ради Одеської області про передач}! у комунальну власність безхазяйного майна, задовольнитиА Передати Іллічівській територіальній громаді в особі Іллічівськоі міської ради Одеської області у комунальну власність групу спо•, руд, яка розташована за адресою м. Іллічівськ, вул. Комсомольч ська, 3-К, позначених на викопіровці з плану комунального під! приємства «Бюро технічної інвентаризації» від 06.10.2005 р. 1

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через їллічівський місй* \ кий суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошеної рішення заяви про апеляційне оскарження і подання після цьот протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеля\ ційної інстанції в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

У суді досліджується та встановлюється лише той юридичний факт, що нерухома річ не має свого власника. Якщо ж буде встя новлено, що такий власник є, то між органом місцевого самовр^ дування, який є заявником у справі, та власником нерухомогі майна може виникнути спір і провадження за заявою орган} місцевого самоврядування про визнання нерухомого майна бе;к| хазяйним буде залишено без розгляду (ч. 6 ст. 235 ЦК України)] У такому випадку суд запропонує сторонам захищати свої пріїїі в порядку позовного провадження.

Щодо безхазяйної рухомої речі, то вона може набуватися в ко] мунальну власність за набувальною давністю (ст. 344 ЦК Украї їни). В цьому випадку ухвалення надалі відповідного судового рішення не вимагається.

Положеннями ЦК України передбачено поняття набувальної давності на безхазяйне майно. Так, зокрема, ст. 344 ЦК України передбачає, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим май­ном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим май­ном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п’яти років, набуває право власності на майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено ЦК України. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після за­кінчення строку договору не пред’явив вимоги про його повер­нення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п’ятнадцять, а на рухоме майно - через п’ять років з часу спливу позовної давності.

Процедура переходу нерухомого майна до комунальної влас­ності визначена ЦПК України. Порядок визнання права влас­ності на безхазяйне майно за іншими юридичними й фізичними особами після сплину відповідного строку окремо не визначено, а отже, до цього процесу застосовуються загальні положення про підвідомчість (підсудність) судових справ.

Список рекомендованої літератури:

  1. Бюлетень законодавства і юридичної практики України.- 2004,- N9 3: Житло та комунальні послуги: законодавство і су­дова практика. - 272 с.

  2. БорденюкВ. Діалектика співвідношення самоврядування, місцевого самоврядування та державного управління.//Право України.- 2002. -№ 12.-С. 121.

  3. Васильченко В. В., Михаїїленко О. О. Коментар та постатейні матеріали до законодавства України про власність та інші речові права.-X.: Одісей, 2007.-800 с.

  4. Гражданский кодекс Украины: Комментарий. - Т. 1. - Изда­ние третье.-X.: Одиссей, 2005.-832 с.

  5. Дзера О. В., Кузнецова Н. С. Право власності в Україні. - К.: Юрінком Інтер, 2000,- 816 с.

  6. Концепція комунальної власності в Україні. //Місцеве само­врядування.- 1997.-№ 1-2.“ С. 98-108.