Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
720.89 Кб
Скачать

§ 4. Судовий розгляд справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання її" недієздатною

Основною стадією цивільного процесу, в якій суд розглядає справу по суті, досліджує докази, встановлює фактичні обста-, вини, з’ясовує права та обов’язки сторін і ухвалює судове рішен­ня, є судовий розгляд. Його належна організація та проведення у кожній справі у чіткій відповідності та при суворому дотримані норм цивільного процесуального права - найважливіша умова ухвалення законного і обґрунтованого рішення17.

Судовий розгляд справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною здій­снюється за загальними правилами цивільного судочинства ;і певними особливостями. Справи зазначеної категорії розгля­даються колегією у складі одного судді і двох народних засідав телів.

Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної осо­би чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника та представника органу опіки та піклування, Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається

оправа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом з урахуванням етану Я здоров'я.

М, И. Штефан вважає, що фізична особа, щодо якої ставиться питання про обмеження її у дієздатності чи визнання недієз­датною, бере участь у справі як заінтересована особа18. На наш погляд дану особу не можна відносити до заінтересованих осіб.

Яісщо Щд в судовому засіданні визнав явку громадянина, щодо якого розглядається справа, можливою з урахуяШйяМста­ну його здоров'я, але він не з’явився, суд має право розглядати справу за його відсутності з дотриманням вимог, передбачених ЦГІК України.

У судовій практиці постало питання про молсли вість застосу­вання у цій категорії справ інституту заміни неналелсної сторони належною.

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від ^8 березня 1972 р. М 3 «П^о; судову практику в спра­вах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи неді­єздатним» (із змінами, внесеними постановою від 25.05.1998 д. ЛІМБ), і і кию під час розгляду справи буде встановлено, що заяву Ййірйо неправомочний) особою, суд повинен, не закриваючи провадження у справі, обговорити питання про заміну неналеж­ного заявника належним виходячи а вимог ст. 8 05 ІI IІК 19(іЗ р.

ІЧи ртидй -ізіж^Украін-и не встановлює можливості здійсни­ти заміну неналежного заявника належним» а дише передба­чає молсливість заміни неналежного відповідача (ст. 33 ЦПК України) так і постанова і Ілепуму Верховного Суду України від .І^-Яернщ,2009_року ЛГа 2 цивільного

процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої ішшниІЬв н. 8 ч, 2 не передбачає можливості заміни позивача за ініціативою суду. Тобто Інститут заміни неналежного заяв­ника ЦПК України не передбачений. Отше суд, установивши в судовому засіданні, що іаяву подано неналежним заявником, розглядає справу до кінця і відмовляє Зйяшику в задоволенні заявлених вимог як особі, яка не володіє правами та обов'язками у правовідносинах, що виникли.

При розгляді справ про визнання фізичної особи обмежено дієздатною чи недієздатною актуальним є питання про мож-

тг

Р

45

озгляд справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи..

ливість відмови заявника від своїх вимог і наслідки такої від­мови.

В даному випадку І. В. Удальцова справедливо зазначає, що при вирішенні цього питання необхідно виходити з того, що право на відмову від заяви є похідним від права на її подання. Оскільки право на подання заяви про визнання фізичної особи обмежено дієздатною чи недієздатною надано певному колу осіб, воно має персоніфікований щодо кожного суб’єкта характер і є рівним за обсягом, у тому числі з точки зору його здійснення. Така характеристика цього права дозволяє зробити висновок про те, що і відмова від заяви за цією категорією справ має авто­номний характер. Це означає, що відмова від заяви здійснюється в загальному порядку, і у випадку її прийняття судом проваджен­ня у справі закривається™.

Відповідно до ч. 6 ст. 235 ЦПК України у разі виникнення спору про цивільне право під час розгляду справи окремого проваджен­ня суд залишає заяву без розгляду і роз’яснює заінтересованим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах. Дане положення є загальним та не поширюється на справи про визнання фізичної особи недієздатною. Одночасно зі спором про цивільне право питання про недієздатність фізичної особи може вирішуватися судом лише в тому ■разі, коли спір виник після смерті цього громадянина.