Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з соцально психолог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать
  1. Критичні тенденції у сучасній соціальній психології

Сьогодні набирає швидких обертів і нова галузь соціальної психології – критична соціальна психологія, яка намагається:

  • корегувати ідеологізований понятійний апарат;

  • перетворити описову соціальну психологію в пояснювальну, яка має суворий понятійний апарат, чітко сформульовані завдання, свою систему методів, продуманий порядок планування і координації наукових досліджень.

Тривале змагання за ідеологічну чистоту в дослідженні породило у вітчизняній соціальній психології монополізм окремих шкіл і напрямів, який виразився у однобокому погляді на соціально-психологічні явища і фактори, які визначають їх основні характеристики.

Тому говорити про загальну соціально-психологічну теорію поки що зарано. Вона не має єдиної парадигми. Якщо виходити з цього критерію, то жодна з існуючих соціально-психологічних теорій не може претендувати на цей статус. Теорія групової динаміки, НЛП, психоаналіз, біхевіоризм, інтеракціонізм, гештальтпсихологія та інші не є універсальною пояснювальною моделлю. Вони носять частковий характер і обслуговують тільки певне коло соціально-психологічних явищ.

У нашій країні з руйнуванням ідеологічних догм, рухнули й парадигми, які на них опиралися. Утворився вакуум – нічим не заповнена методологічна ніша. Одразу ж збільшився потік перекладної літератури і теоретична соціальна психологія стала конгломератом знань, але глибоко продумана інтеграція всього цінного поки що не проведена.

На жаль, майже не розвивалась теорія соціальних конфліктів, міжетнічних відносин, психологія влади. А емпірична база для соціально-психологічної теорії створювалася, головним чином, у стінах наукових установ та навчальних закладів, зокрема, в результаті вивчення студентів.

Своєрідний бум сьогодні спостерігається в галузі прикладних соціально-психологічних досліджень (дослідження громадської думки, міжнаціональних конф­ліктів і т.д.). Але дефіцит теорії знецінює їх практичне значення.

З утворенням Асоціації практичних психологів прірва між психологами-практиками та теоретиками зробилась ще більшою.

Відсутність теоретичної бази знижує ефективність соціально-психологічної діагностики, консультування і впливу та часто дискредетує їх. Інтерпретація даних не повинна проводитися без врахування теорії, в основі якої створені методики. У протилежному випадку відбувається підрив авторитету соціальної психології.

Що стосується парктики впливу, то тут відбувається те саме, що і з соціально-психологічною теорією. Намагаючись наверстати упущений час і можливості, соціальні психологи поспішно навчаються на курсах по оволодінню технологіями еріксоніанського гіпнозу, НЛП, транзактного аналізу, медитації, зомбування і т.д.

Повальне захоплення прикладними напрямами у своїй основі має прагнення психологів бути на рівні світових стандартів підвищує схильність до всього сенсаційного, екстраординарного. Тому більшість соціальних психологів у нас не є професіоналами і працюють в межах якої-небудь фундаментальної наукової школи.

Тому від соціальних психологів сьогодні вимагається тільки професійна ідеологія та висока загальна культура.

Потреба у соціально-психологічній теорії сьогодні підвищується і у зв’язку зі змінами, які відбуваються у суспільстві в сферах економіки, національних відносин, політики, екології та ін.

Усе це супроводжується соціально-психологічними змінами: переоцінкою цінностей, ломкою стереотипів, соціальними стресами, втратою смислу життя, дегуманізацією стосунків, зміною рольової поведінки, статусу, різкою диференціацією суспільства, етнополітичними та міжрелігійними конфліктами.

Корінній ломці піддаються взаємостосунки в сім’ї, малих та великих соціальних групах.

Реальною стала картина психічного нездоров’я суспільства.

Далеко не кожен може адаптуватися до ринкових відносин.

Все це висуває перед соціальною психологією нові завдання:

  • теоретичне осмислення місця і ролі людини у мінливому світі;

  • виявлення соціально-психологічних характеристик особистості, най­поширеніших її типів у сучасному суспільстві, з метою розробки її прийнятної моделі;

  • дослідження усієї різноманітності стосунків і спілкування, у тому числі їх деформації, у зв’язку з утвердженням у нашому суспільстві нової системи цінностей і змінами у формі власності;

  • вироблення соціально-психологічного погляду на природу держави, політики, економіки і суспільства на основі об’єктивного аналізу соціальних інститутів і спільностей, їх реального значення для особистості;

  • розробка теорій соціальних конфліктів (політичних, міждержавних, релігійних,етнічних, кримінальних і т.д.);

  • вироблення теоретичних основ соціально-психологічної діагностики, консультування і надання допомоги;

  • допомога у вирішенні проблем організованої злочинності;

  • виявлення соціореабілітаційних можливостей інституту покарання і т.д.

НЕ 1.4. (2 год.) Методологія і методи соціальної психології

План.

  1. Поняття методології наукового дослідження.

  2. Організація соціально-психологічної діагностики і процедура її проведення.

  3. Характеристика основних методів соціально-психологічної діагностики.

  4. Характеристика деяких практичних методів дії в колективі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]