Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з соцально психолог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

4. Значення проблематики міжгрупових відносин для методології і практики

Як же співвідносяться когнітивні та соціальні аспекти міжгрупової взаємодії?

Висновок про універсальність внутрішньогрупового фаворитизму, отриманий Теджфелом, значною мірою обумовлений тим, що ці два аспекти не були достатньо чітко розведені.

У роботах В. Дуаза, що примикають до цього напрямку, хоча і підкреслюється вплив суб’єктивного фактору на процеси міжгрупових стосунків, признається соціальний зміст когнітивних категорій.

М. Кодол теж намагається вийти за межі когнітивізму. Він розглядає не просто когнітив­ні структури, які виникають у процесі міжгрупових стосунків, але вплив цих структур на зміну самих стосунків.

М. Плон вивчав особливості формування уявлень про іншу групу в умовах об’єктивно іс­нуючого конфлікту.

С. Московічі, узагальнюючи експерименти цих дослідників, підходить до висновку про те, що міжгрупова дискримінація не має абсолютного характеру і не є атрибутом будь-яких міжгрупових стосунків (Донцов, Ємельянова, 1987).

Розробка проблеми міжгрупових стосунків на основі принципу діяльності вносить суттєвий вклад у розвиток цих ідей: тепер можна констатувати не просто той факт, що соціальні сто­сунки можуть сприяти розвитку міжгрупової дискримінації тільки за певних умов, але і назвати засіб, за допомогою якого вона взагалі може бути знята – спільна діяльність груп. При її наявності міжгрупова диференціація, яка проявляє себе на когнітивному рівні як констатація відмінностей між «моєю» та «чужою» групами, зовсім не обов’язково у реальній взаємодії призводить до внутрішньогрупової ворожості. Цими принципами необхідно керуватись, вирішуючи прак­тичні проблеми міжгрупових стосунків. Так, на рівні малих груп може бути удосконалений по­шук оптимальних форм співробітництва, на рівні великих груп – зняті деякі питання міжет­нічних стосунків, стосунків між народами різних держав. Може бути виокремлений і своєрідний «середній» рівень розгляду проблеми – взаємостосунки професій, різних відомств між собою…

Введення проблематики міжгрупових стосунків у соціальну психологію має значення для збагачення знань про самі групи. Очевидно, що характер міжгрупової взаємодії впливає і на внутрішньогрупові процеси: почата серія досліджень про вплив міжгрупової взаємодії на такі внутрішньогрупові процеси, як задоволеність від належності до групи, характер міжособистісних стосунків у групі, точність їх сприйняття членами групи, групові рішення… Проводилися експерименти, які виявили порівняльні характеристики групових процесів в залежності від місця, яке займає група у міжгруповому змаганні, і від сприйняття групою цього місця (тобто, суб’єктивної оцінки міри власного успіху). Відповідно, були отримані дані, які стосуються і неуспішності груп. Вдалося встановити, що у випадку стабільної невдачі групи у ній значно погіршується якість міжособистісних стосунків: зменшується кількість зв’язків типу взаємної симпатії, збільшується кількість негативних виборів, спостерігається і збільшення кількості конфліктів. Додатково було помічено, що сам інтерес до проблем міжособистісних стосунків більш інтенсивно виражений в «неуспішних» групах. Це є показником того, недостатня інтегрованість групи спільною діяльністю знижує показники її ефективності: увага членів групи концентрується не стільки на стосунках діяльнісної залежності, скільки на стосунках міжособистісних. Констатація подібного зрушення може слугувати діагностичним засобом для визначення рівня групового розвитку.

У методологічному плані ці дані важливі для розуміння того, що мала група не може при жодних обставинах розглядатись як ізольована система: для пояснення будь-якого внутрішньогрупового процесу необхідно вийти за межі малої групи. Теза про детермінованість всіх процесів малої групи більш широкою системою суспільних стосунків отримує своє розкриття і кон­кретизацію: найближчою сферою таких стосунків є стосунки між групами. Виникає своєрідний «міжгруповий контекст», який є різновидом соціального контексту. Перспектива досліджень психології міжгрупових стосунків повинна включити у себе два перетини: стосунки між групами «по горизонталі», тобто між групами, які не пов’язані стосунками підпорядкування, а існуючими ніби «поряд» (бригада з бригадою, шкільний клас з шкільним класом, якщо мова йде про малі групи, чи нація з нацією, демографічна група з демографічною групою, якщо мова йде по великі групи). Варіант цього перетину – взаємостосунки різних, але не супідпорядкованих груп: сім’я, школа, спортивна секція… Другий перетин – стосунки між групами «по вертикалі», тобто у системі деякої їх ієрархії: бригада, цех, завод, об’єднання… Цей випадок дозволить логічно включити у проблематику міжгрупових стосунків відносно новий розділ соціальної психології – психологію організації (мал.1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]