Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з соцально психолог.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Курс лекцій з дисципліни «Соціальна психологія» зм1. Предмет, методи та завдання соціальної психології.

НЕ 1.1. (2 год.) Соціальна психологія в системі наукового знання

План.

  1. Поняття соціальної психології

  2. Об’єкт, предмет, завдання, функції та основні поняття соціальної психології

  3. Структура соціальної психології

  4. Зв’язок соціальної психології з іншими дисциплінами.

  5. Галузі соціальної психології.

Література:

1.Андреева Г.М. Социальная психология: Учебник для высш.уч.заведений. –5-е изд., испр. и доп. М.: Аспект Пресс, 2004. – 365с.– С.13-26.

2.Битянова М.Р. Социальная психология: наука, практика и образ мыслей. Учебное пособие. – М.: Изд-во ЭКСМО – Пресс, 2001. – 576с. – С.43-53.

3.Крысько В.Г. Социальная психология: Схемы и комментарии. – М.: Изд-во ВЛАДОС – ПРЕСС, 2001.–208с. – С.8-11.

4. Коваленко А.Б., Корнєв М.Н. Соціальна психологія: Підручник. – К., 2006. – 400с.- С.7-26.

5. Москаленко В.В. Соціальна психологія: Підручник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 624с. – С.23-33.

6. Орбан-Лембрик Л.Е. Соціальна психологія: Посібник. – К.: Академвидав, 2003. – 448с. – С.7-23

7. Психология: Учебник/ Под общ. ред. В.Н.Дружинина. – СПб.: Питер, 2000.– С.325 – 381.

8.Социальная психология: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений /Под общ. ред. А.Н.Сухова, А.А.Деркача. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – 600с. – С.8-24.

1. Поняття соціальної психології

Людина має вроджену потребу бути / комунікуватися з кимось, перебувати / комунікуватися у групі Нomo Sapiens. Відомий термін “колективна людина”. Саме колективом (у вузькому і широкому значенні цього слова) займається соціальна психологія.

Упродовж багатьох століть соціальна психологія існувала пліч-о-пліч з людиною як світогляд у формі звичаїв, традицій, з неповторних і безтурботних часів нашого дитинства ховається (хоча уважно придивившись, її так легко розгледіти!) у змісті казок, міфів, приказок і навіть анекдотів. Ось такий феномен, культурний феномен. І лише на початку минулого століття соціальна психологія викристалізувалася як самостійна наука.

Споконвіку людині, як істоті, яка входить у найрізноманітніші взаємини і взаємодії з іншими людьми властивий соціально-психологічний тип мислення, тобто чітко визначений спосіб сприйняття і обґрунтування подій, фактів, явищ, які вона спостерігає чи то у собі чи то у навколишньому світі.

Передумови виникнення і розвиток соціальної психології як науки. Соціальна психологія доволі молода наука - інформація про перші експерименти в цій галузі з’явилися 1898 року. Роком народження соціальної психології як науки вважають 1908 рік, коли у світ вийшли одразу 2 праці: американського соціолога Е.Росса “Соціальна психологія” та англійського психолога У.Мак-Дауголла “Вступ до соціальної психології”.

Ще на початку ХХ ст. експериментальні дослідження американського психолога Флойда Олпорта і російського фізіолога Володимира Бехтєрева засвідчили, що ,”за присутності інших людей, особливо під час взаємодії з ними, результативність діяльності індивіда змінюється – підвищується або знижується”.

Безпосередній вплив одного індивіда на іншого є найпростішим соціально-психологічним явищем. А соціальна психологія як самостійна наука почала формуватися з перших спроб пояснити, чому змінюється активність індивіда у присутності інших”.

Девід Майерс: “Зміна нашої соціальної поведінки відбувається не стільки під впливом об’єктивних обставин, скільки під впливом нашого власного відношення до них”. Ефект влада ситуації.

Соціальна психологія- це наука про взаємозв’язок соціального і психічного, їхню взаємодію та взаємозалежність, їхній взаємовплив на рівні окремої людини чи спільноти; про соціально-психологічні явища, які виникають у процесі соціальної взаємодії і характеризують індивіда та групу (Л.Орбан-Лембрик) .

Соціальна психологія - це наука, яка вивчає те, що люди думають один про одного, як вони впливають один на одного і як вони відносяться один до одного (Д. Майерс); це психологічна наука, яка вивчає людину як учасника різних за формою і метою соціальних відносин (перш за все міжособистісних і міжгрупових), а також особливості відносин, які виникають між людьми у процесі міжособистісного спілкування, внутрішньогрупової і міжгрупової взаємодії; галузь сучасного знання, яка вивчає закономірності виникнення і функціонування суспільно-психологічних явищ, які є результатом взаємодії людей (груп) як представників різних спільнот.

Соціальна психологія сьогодні є наукою, якої вимагає суспільство. У зв'язку з цим, вона швидко розвивається, постійно розширює напрямки своїх прикладних досліджень і самостійні галузі (наприклад, психологія релігії, політична психологія, психологія соціа­льного впливу та ін.), багато з яких ми починаємо лише сьогодні правильно осмислювати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]